設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[請教] 加dac 改善音質

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MD10 幾靚仔wo, 請問幾錢?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

我的器材如下
DVDP: Philips 5996K
hdmi: aq hdmi-x
av amp : onkyo sr707
spks: JBL E30
Speaker cable; cs2.3

喇叭線將會換SFH

我依家用dvdp 經AQ 的hdmi-x 入SR707 聽歌,覺得聲音好硬,好尖,好SHARP,聲音唔夠圓滑,本來都諗住入PIONEER 320 BDP聽歌,但如果依家用部dvdp +DAC 聽歌,會唔會好過用pionner 的320bdp 聽歌? 因為PIONEER 320 約$4K ,買部DAC+線+平價BDP 差不多都係呢個價

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

早前代理做緊特價$!!*),而家好似唔係呢個價錢!去呢到睇睇啦!
http://www.vocativeaudio.com/dac.html

進階玩家

22# ronan

hi, 我本身用緊 Onkyo 876 + 過 $50K 的 DAC+TRANSPORT
之前亦用過 Onkyo 606, 706 , 喇叭用過同用緊 JBL 和 KEF , 可以俾少少意見 ...

建議你可以先換左高分析力又厚聲喇叭線先, 對聽歌和睇戲都有好大幫助,

另外, 早陣子我都借過部 MD10 認真玩過, 當然也有跟我本身的 DAC 比較過,
MD10 你如果玩得好, 可以逼出它的 100% 實力再加埋 SRC10 的話, 出來的聲音在我的 DAC 面前也不失禮!
不過要逼出MD10 的 100% 實力, 好容易"妹仔大過主人婆", 值唔值得就見仁見智了.

但好的訊源真的很重要, 而一部0岩用的DAC 可以用五年以上.

MD10 要玩得好, 我唔建議改機, 加 SRC10 同埋合適的配線出來效果更加好 !!!
反而一定要換膠墊或者加釘腳+墊, 配合適的同軸線和訊號線.
雖然我一向都好重視電源線, 奇怪的是, MD10 電源線用 CHEAP 野都OK.

我跟朋友一同試玩的組合是
二手 MD10 + SRC10 ~$1800
膠墊或者加釘腳+墊 ~$100
同軸線和訊號線 ~$2000
普通電腦用黑色電源線
出來的效果都比得上我所聽過 $8K - $10K 的 CD PLAYER
之但係一部不到 $1200 的 MD10 要用多三至四倍錢在其他"補品"和SET 一大輪,
才可能出到所謂比得上萬元CD PLAYER 既聲,
否則還是買部好的 CD PLAYER 比較簡單直接
HP:   HTPC > Weiss > CHORD > Graham Slee > SENNHEISER
2CH: HTPC > Weiss > CHORD > PRIMARE > KEF
AV:   OPPO > ONKYO > KEF

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

22# ronan

hi, 我本身用緊 Onkyo 876 + 過 $50K 的 DAC+TRANSPORT
之前亦用過 Onkyo 606, 706 , 喇叭用過同用緊 JBL 和 KEF , 可以俾少少意見 ...

建議你可以先換左高分析力又厚聲喇叭線先, 對聽歌和睇戲都有好 ...
athensc 發表於 2010-1-4 00:33

$3900 VS $10000 - 你會點揀.
有幾多個玩HIFI,AV嘅師兄唔會左SET右SET, 加補品 019_咦.gif

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

22# ronan

建議你可以先換左高分析力又厚聲喇叭線先, 對聽歌和睇戲都有好 ...
athensc 發表於 2010-1-4 00:33

其實我都鐘意聽厚聲同暖聲,所以揀左jbl
sfh doube run 喇叭線要成千蚊,部amp + 喇叭都只係$10000 ,之前買amp 時,個sales recommend 我買taralab ,約$30/尺,因jbl 反應快,taralab 係慢,可以中和返,係真唔係?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

線村方面,我都諗住diy 算,買d 約$30/尺的aq coaxial cable, 有2.5% 銀,唔知掂唔掂?

進階玩家

27# ronan

COAXIAL 線我用過 BELDEN, VDH, SOMMER 應該都好過 AUDIOQUEST
AUDIOQUEST 我諗佢D SUB-WOOFER 線
做得比較好例如 SUB-X, SUB-1, SUB-3, COAXIAL 線就 ...

試過最好而我依家用緊係 SOMMER $15/M
但用了 $640 四粒的 WBT RCA 頭,
即是一條 $15 + $320
HP:   HTPC > Weiss > CHORD > Graham Slee > SENNHEISER
2CH: HTPC > Weiss > CHORD > PRIMARE > KEF

進階玩家

26# ronan

JBL 我玩過 CONTROL 同埋 4312, 我覺得係快聲但唔算厚聲, QUAD / B&W 等喇叭會厚聲D, 但JBL 聽流行曲好正,
如果你諗住長用而家對喇叭, 黎緊幾年都唔會換喇叭住, 咁你就買好D喇叭線, 如果短期內/1-2年內諗住換喇叭, 咁就無必要了.

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我的器材如下
DVDP: Philips 5996K
hdmi: aq hdmi-x
av amp : onkyo sr707
spks: JBL E30
Speaker cable; cs2.3

喇叭線將會換SFH

我依家用dvdp 經AQ 的hdmi-x 入SR707 聽歌,覺得聲音好硬,好尖,好SHARP,聲音唔 ...
ronan 發表於 2010-1-3 23:31

如果想暖同厚聲可加胆前級都係幾佰!
再想好D,再加多隻 t-amp........DAC+t-amp+胆前級成套唔使$2000蚊,但效果超乎想象,平有平玩,科技日新月異,唔係貴就係好!
呢到仲有好多資料......
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=1
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=1

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
245141525 + 4 啱~唔係貴就=好!

查看全部評分