設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: djdodo

[討論] 一隻4k港版挑戰者1號睇到一間碟舖可以幾衰!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

shrek-01 發表於 2018-8-5 20:39
大家明白你所講賣碟 = 賣海鮮價錢隨你加價都可以(又可以話D客見貴可唔買)
但你又唔知唔知客人是山長水遠 ...

絶對同意

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2018-8-5 13:11
咁鍾意投訴。話唔定,當唔洗錢送俾你都會被你鬧

有料

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

shrek-01 發表於 2018-8-5 20:39
大家明白你所講賣碟 = 賣海鮮價錢隨你加價都可以(又可以話D客見貴可唔買)
但你又唔知唔知客人是山長水遠 ...

樓上各位師兄,

上文據稱,「有人山長水遠入來買」。邏輯係:如果周街都有,咁點解有人要咁做呢?(仲要被人「黑面」喎!)就正正係得佢有嘛。

又例如,點解其他有能力付擔奢侈品嘅客人,要「山長水遠」遠赴歐洲入貨?唔係貪平架!就正正係其他地方無,得佢有呢個款。去到發現貴咗?有錢就買,唔啱數咪走囉。真係唔明大家咩邏輯。又要買,又要鬧。大家打開門口做生意,邊個話賣碟包賣笑,付鈔買碟包鬧人?

如果真係「唔係得你有得賣」,咪去第二度囉。為咩要被你鬧?

如大家又有做過售價員,或當過老闆,奢侈品(無論珠寶玉石、電子器材),從來只有建議零售價。標咩價,其實好彈性。唔怕壓貨,標雙倍高價都得。記住:係奢侈品嘛!買少次唔死得人!「公價發售」四字,實情係為咗打發啲鍾意講價嘅麻煩友。就當係大家小市民,去藥房買廁紙必需品都可以唔同價啦。

最後一句,面黑咪面黑囉,人地賣幾錢隻碟又要管,人地塊面係黑係白係紅係黃又要管。

鍾意笑定鍾意喊關大家乂事咩?買隻碟幾分鐘交易,買完拿拿臨返屋企爽啦;唔睇戲就多啲時間陪下老婆仔女啦;若不是 family man 就抖吓,第日搏命開工啦。

咁__鍾意投訴。傻的嗎?

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
andychow2046 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
daibong + 10 + 10 俾個Like你啦
Sywleung + 10 + 10 絕對認同
stanleykc13 + 10 + 10
allen89 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

仲有呀,開帖呢位師兄。

你俾咗錢唔滿意咪退貨囉。不過建議你,先閱讀一下消費法例。

https://www.consumer.org.hk/ws_c ... es/legalrights.html

重申,我港島人,好少去旺角,唔知你講邊間。你當然有權不滿,但現在公開鬧人,你就做keyboard fighter,只係出個網名䁥埋,人地做生意都有商譽。

鬧人之前,睇吓法例權益,鬧都要有節有理。

唔該。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
andychow2046 + 10 + 10 俾個Like你啦
smiths + 10 + 10
allen89 + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2018-8-6 11:12
樓上各位師兄,

上文據稱稱,「有人山長水遠入來買」。邏輯係:如果周街都有,咁點解有人要咁做呢?(仲 ...

C Hing可能你不明大家
不是投訴
只是講出問題所在

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2018-8-6 11:21
仲有呀,開帖呢位師兄。

你俾咗錢唔滿意咪退貨囉。不過建議你,先閱讀一下消費法例。

算.....啦C Hing你放過大家好嗎?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

發燒友喜歡上76網站,其中一個原因係因為可以有師兄的資料可以參考,無論硬件軟件。有時師兄的言論比較激動,但亦可以把問題帶出。每個成年人,都有批判事情嘅能力,並非單單一段說話,就可把人抹黑。雙方買賣,固之然你情我願,但真心覺得自己做咗水魚,上網發表下心情亦無可厚非。

要每次發言之前都要熟讀所有法理,未免太苛刻了。無論點,樓主都係想發洩有關potential炒價店吧了,作為消費者,我覺得可以行少一些冤枉路。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
G36 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

horace_tsang 發表於 2018-8-6 11:45
發燒友喜歡上76網站,其中一個原因係因為可以有師兄的資料可以參考,無論硬件軟件。有時師兄的言論比較激動 ...

我同意你講法。我每天都是消費者,曾做過老闆,亦打過工。

但帖文重點投訴營商手法。在商業社會,指控相當嚴重。

消費者可以有其個人感受,但公開指名道姓,還是要有法理依據方能使大家信服。

我原意絕非要大家都落唔到台。但情況係樓主一開帖就站在高地,指斥對家錯晒。這個台始於為誰人所搭?

反而小弟係唔希望因為好主觀的個人感受就開枱大龍鳳。
正如師兄所講,76網嘅網友都有啲class,意見不能太隨心。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
allen89 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

horace_tsang 發表於 2018-8-6 11:45
發燒友喜歡上76網站,其中一個原因係因為可以有師兄的資料可以參考,無論硬件軟件。有時師兄的言論比較激動 ...

師兄,請看清樓主非第一次入舖子便立即購入, 是斷貨後經過數天不斷入舖問價幾次和有嘗試在其他舖頭尋找貨尾之後,當發現外面舖頭幻變封面版實質全部已斷貨, 先決定價以較高價買入,這個就是重點所在,市場價格你情我願,沒有焗買,水魚論只是抹黑。

黑鑽玩家

jc2ssych 發表於 2018-8-4 12:35
師兄如果去過灣仔某兩大商場, 「大_」/「number number number」, 你更能體會熟客與生客, 店員/老闆面 ...

嗯 ... 都唔止灣仔,周圍都總有 d 舖頭係咁,只係自己比較抗拒,如果你話附近有間貴 5 蚊但服務態度好,我諗自己都可能會經常去貴 5 蚊果間買 ~