設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] 行先死先系列之 Oppo 203 Zidoo X20 Egreat A10 比較

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

回想上一年仲用緊Plasma 1080p 時, 當時4K 已經殺緊埋黎之制, 就急急買晒2部Egreat A5 A10 作比較 舊POST
最後留低既當然係部A10 啦
到今年7月眼見4K 軟硬件都已經成熟, 又咁o岩LG OLED 65C7P 價錢公道, 而領導又有批文可以換電視, 仲唔快手換左佢
唔換由至可, 一換就出事喇, 事關4K 之後 A10 得單HDMI OUT, 而我部AMP 又係陳年舊AMP, 聲畫分唔到家, 不知如何打算之制
急急就入左部EGREAT H10 影音分家頂住先, 但係我又點會停下我既步伐丫
見到網路上都講緊ZIDOO 呢個牌子, 其實上一年買EGREAT 前都玩過部ZIDOO X9S, 當時原碟導航佢真係麻麻, 最後揀左EGREAT
但係今年見人講話已經改善左好多, 做左一輪RESEARCH 都係真係改善左, 由其係原碟導航 (我揀PLAYER 首要條件)
當時只得淘寶有得賣, 心諗死就死啦, 但係我要影音分家就只有入ZIDOO X20  (而家76 竟然有團購, 有D 唔開心囉, 次次都係咁, 上年EGREAT 又係)
不過早買早響受就係玩影音既金句, 無計
入返正題, ZIDOO X20 比我感覺係同當日部X9S 完全變左第2部機咁, 完全唔相信竟然會係完全改變晒
我想要既原碟導航, MOVIEWALL, ASS 動態字幕, SUB+IDX 字幕,  呢D 係比較多問題發生喺MEDIA PLAYER 身上的佢都一一處理到, 抵讚
而畫面方面, 佢有得設定 2160 24/50/60P 最高12BITS/444 仲有灰階0-255, 呢度比起A10 就感覺進步小小喇
如果有追開POST 會知EGREAT 設定2160P 呢部份選擇官方建議揀2160/24P DEEP COLOR 422 (無顯示BITS 數)
因為故事未完, 所以聲畫比較我會文章後小小補充
其實買X20 之前做RESEARCH 時有位CHING 回我文話OPPO203 唔JB 都可以做好多野
就係呢一句, 引起我既注意, 因為始終好想試DOLBY VISION 個效果, 雖然買C7P 時已JOIN NETFLIX, 已試NETFLIX DV
但係硬係想試下UHD 碟DV, 因為估計MEDIA PLAYER 係應該唔會有DOLBY VISION
又知道如果唔JB 203 做到既野係有限, 同埋我點都要有部MEDIA PLAYER
就係咁X20 同203 同時買入, 心諗玩完唔o岩2手市場都應該有人收留佢地
咁就當然黎個大PK 啦, 不過唔想講太多太長, 只會作主要功能聲畫比較幾部機

以下為個人觀點, 個人環境因素, 個人設定, 不喜勿看
所有設定全部以單一個設定去品評, 唔會每部獨立去設定
測試器材
LG OLED65C7P
Yamaha RX-V3900
Microsoft NUC NFS Server
ASUS ac68u Router

畫質 (HDMI 直上OLED)
SDR (1080P BD 上 2160P)

X20 係可以將SDR 強行出HDR, 好似係光左既, UP 上2160P 畫面近似203 睇到的
203 同A10 係SDR 就係SDR, 不過203 畫面設定上係比較多, 而203 出黎畫面都有接近真正4K UHD
A10 不過不失, 不過就應該要響畫面設定下落D 功夫

HDR
X20 同203 真係有得FIGHT, A10 唔差, 不過層次立體感上有點不足

DOLBY VISION
203 贏晒, 因為得佢先有

音效
203 明顯係比2部MP 係好, 音場比較闊, 而X20 A10 互相比較就差不多, 聽唔出太大分別

原碟導航
203 贏晒, 100% 支援
A10 支援度接近90-95%  (FW 1292BETA)
X20 支援度80-85% (UHD 碟支援度高過BD 碟) (FW 1228)

MOVIEWALL  (以我2百幾套戲為例, 以英文系統下進行)
流暢度 X20 比A10 係有明顯分別
認片速度 X20 比A10 快
錯誤率 X20 都比A10 多 (A10 只錯5套, X20 錯左接近超過20套以上)
不過修正方式就X20 比A10 方便, 因為可以直接入IMBD 套戲個號碼就可以, A10 係要一定要入名
個人睇法, X20 對MOVIEWALL 設定上, 選擇上都比 A10 人性化多好多

HDMI IN   ***內容已修正***
203 贏, 因為可支援HDR 同埋我將佢駁A10/X20 , A10/X20 都可以影音分家, 畫面HDR 聲音可PASSTHRU
而A10/X20 經完203 聲畫上都有提昇
X20 個HDMI IN 完全搵唔到用途及用處, 搵左幾部機駁都時出時唔出, 係得駁A10 呢先有畫面, 但係聲唔可以PASSTHRU, 會DOWNGRADE
A10 無HDMI IN

總結
A10 雖然係舊機, 但係以行先人年幾前的產品, 算係不過不失
X20 比起當年既X9S 有極大進步, 可以睇得出呢個品牌好有心去做好件事, 可以做到同203 叮噹馬頭, 如果搞搞個HDMI IN 就最好, 如果唔係同無係無分別
203 唔洗多講, 聲畫有保證, 如要導航要DV 就一定係佢, 無MOVIEWALL 之下, 我NFS 十隻HDD要搵戲其實幾辛苦下, 佢仲要預設只字母排列
想要MOVIEWALL 就一定無佢份, 自行選擇

以下係以IPHONE 同一光圈同一快門同一ISO 去記錄畫面, 相片不一定還原真實畫面, 只作參考
同場加影UB900, 因為UB900 對FILE 黎講唔合我要求, 所以不作評價及比較
請自行判斷選擇

大合照

大合照

大合照

203 DV

203 DV

203 DV

X20 HDR

X20 HDR

X20 HDR

A10 HDR

A10 HDR

A10 HDR

203 DV

203 DV

203 DV

X20 HDR

X20 HDR

X20 HDR

A10 HDR

A10 HDR

A10 HDR

203 HDR

203 HDR

203 HDR

X20 HDR

X20 HDR

X20 HDR

A10 HDR

A10 HDR

A10 HDR

203 HDR

203 HDR

203 HDR

X20 HDR

X20 HDR

X20 HDR

A10 HDR

A10 HDR

A10 HDR

203 HDR

203 HDR

203 HDR

X20 HDR

X20 HDR

X20 HDR

A10 HDR

A10 HDR

A10 HDR

UB900 LUCY

UB900

UB900

UB900

UB900

評分

參與人數 34威望 +510 金錢 +510 收起 理由
frankiepoon + 10 + 10 超正, 一定要加分!
rlwk2009 + 50 + 50 報告非常詳盡
michael23x + 10 + 10 報告非常詳盡
Markk + 10 + 10 正到爆
kowkow + 10 + 10 正到爆
tommychan1972 + 10 + 10 報告非常詳盡
kevinpoon + 10 + 10 超正, 一定要加分!
Sywleung + 10 + 10 報告非常詳盡
bigair + 10 + 10 報告非常詳盡
JonesChan + 100 + 100 淨係打咁多字都抵比100分啦.可惜最多只可以.
diyman + 10 + 10 報告非常詳盡
Joe1319 + 10 + 10 報告非常詳盡
wman + 10 + 10 用家心得極具參考價值
toms110 + 10 + 10 報告非常詳盡
civiclau + 10 + 10 超正, 一定要加分!
truncate + 10 + 10 正到爆
SteveMCWong@FB + 10 + 10 正到爆
DickLai@G + 10 + 10 報告非常詳盡
on99no + 10 + 10
風緣 + 10 正到爆

查看全部評分

AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
Oppo 203 (老虎魚LPS 數字高級版)
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Sine 30A, Talisman
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

ching 好野,多谢報告

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好正報告。如果師兄有時間,比較埋The Shallows 開頭嗰段個天嘅畫汁.......

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ballgor 發表於 2018-8-9 13:20
好正報告。如果師兄有時間,比較埋The Shallows 開頭嗰段個天嘅畫汁.......

因為試晒4部機都要搞好多時間, 我試下抽空試試, 不日放映
AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

黑鑽玩家

個感覺好似UB900靚D,自然D咁
(我自己覺得)

三潮玩家

coffee430coffee 發表於 2018-8-9 14:16
個感覺好似UB900靚D,自然D咁
(我自己覺得)

其實影相唔可以反映一切, 不過事實上 UB900 不失為一部好機, 但係對我黎講佢唔合我要求, 所以無得留低

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

樓主終於知道203的利害了,不過BDMV一定要用X20。

黑鑽玩家

matthew 發表於 2018-8-9 14:25
其實影相唔可以反映一切, 不過事實上 UB900 不失為一部好機, 但係對我黎講佢唔合我要求, 所以無得留低  ...

師兄想請問一下,以睇碟計,普通BD,4K UHD,HDR。。。203同UB900邊一部會好D?
唔該

三潮玩家

coffee430coffee 發表於 2018-8-9 14:42
師兄想請問一下,以睇碟計,普通BD,4K UHD,HDR。。。203同UB900邊一部會好D?
唔該 ...

講真, UB900 無DV, 203有DV, 如只比HDR
其實畫面上分別唔係去到A/B 比較呢好難睇得出
但係色彩濃度就UB900 我幾鍾意
應該咁講, 以功能上, 我會揀203, 起碼多個HDMI IN, 仲有203 可以插手指多掛字幕
就算UB900 靚過203, 個人黎講我都會揀203

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
toms110 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

matthew 發表於 2018-8-9 14:51
講真, UB900 無DV, 203有DV, 如只比HDR
其實畫面上分別唔係去到A/B 比較呢好難睇得出
但係色彩濃度就UB90 ...

明白了唔該