設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 名古屋 2019 搵碟全攻略

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

應成左幾位朋友~佢地就快出發去名古屋. 所以專登做個特選POST俾大家.  其實之前我都介紹過名古屋. 不過有些店執左,有些店又會有新開, 所以黎個 2019 最新版本既攻略, 資料更豐富更詳盡, 只要你跟住我介紹去行. 包你地買到爆喼走.

名古屋 2019 搵碟全攻略.  

先來簡單介紹名古屋~位於日本愛知縣,人口約230萬,在日本各都市中排名第四,僅次於東京、及大阪,也是日本三大都市圈之一中的核心城市。由於位於東京與京都之間,通常都係去白川鄉之前必經之路, 我就多數由大阪坐巴士落名古屋. 3個半鍾. 我買碟既. 一定係去左大阪先架啦. 大阪先至係最多碟鋪既地方. 去完大阪, 第二站~名古屋. 最後一站就係坐屎彈火車落東京繼續掃碟. 其實名古屋話大唔大. 話細唔細, 不過真係幾好行. 靜靜地. D碟鋪又集中. 而且價錢又唔貴. 所以每次我都必去.  

名古屋のレコード店一覧
其實名古屋主要都係3個地方. 1係栄。2係大須. 3係名古屋站.
名古屋最出名既二手碟鋪. 唔駛問架啦. 必定係....BANANA RECORD ,. 佢係名古屋既名物.  呢間必去架啦.因為全名古屋最多碟最齊既就係佢架啦. 名古屋佢總共6間店.  栄~有2間. 大須. 名城各1間. 另外. 金山有1間.再遠d既. 岐阜, 岡崎 都各有1間, 不過呢兩間真係幾遠下. 我都無去過.

Banana Record 各店地扯.

【本店】 名古屋市中区錦3-23-31栄町ビル1F
AM10:00 - PM8:00 第3水曜日休

【名駅店】〒450-0002 名古屋市中村区名駅4-4-17北斗ビル2F
AM11:00 - PM8:00 (定休日なし)

【大須店】 名古屋市中区大須3-22-32

【アスナル金山店】 名古屋市中区金山1-17-1 アスナル金山2F
AM10:00 - PM9:00 (定休日なし)

【岐阜店】〒500-8408 岐阜市住ノ江町1-14-2 小森ビル2F

【岡崎店】〒444-0059 岡崎市康生通西2-20-2
AM10:00 - PM7:30 不定休 (シビコ休館日に準ず)

俾個名古屋總地圖你啦. 有齊晒所有碟鋪既位置. 其實都好集中, 我通常會揀酒店晌"伏見"呢個站度住, 因為佢晌栄, 大須, 同埋名古屋站既中間位置, 呢3個地方. 其實你都根本唔駛搭車. 行十分鐘就到架啦. 我去掃碟呀. 掃足一日都未坐過車. 全部都係步行過去架啦. 真係非常之方便.

名古屋站~即係名城站. 只係有1間碟鋪~就係Banana啦. 其餘既. 有Tower Record既. 又有Tsutaya, Big-Cam, 順路既未去行下囉. 不過呢間名城站既banana record應該係咁多間之中最細既一間. 碟量無大須果間咁多. 不過間唔中都執到隻好野既. 而且名城站都係必經之地, 去邊度轉車都係佢. 所以~都係去行下既.

Banana Record (名駅店)
営業時間 : 11:00 - 20:00  (定休日なし)
愛知県名古屋市中村区名駅4-4-17北斗ビル2F
http://www.bananarecord.com/shop_information

名城的唯一碟鋪. Banana Record.  有時間既就去行囉. 話晒都有Tower Record晌附近

呢間真係咁多間入面最細既一間,

不過偶爾都掃到隻好野既. 去大須果間, 大過呢間5倍呀.

搵到呢隻Whitney, 不過貴到呢....... 無買, 不過其他既都OK, 價錢唔貴.

隻John Lennon更誇張.

呢兩隻就可以接受啦.

二手碟~當然有平有貴. 我通常都實係買D平野. 我法啦. 我咁窮.

之後~下面再介紹 栄、大須. 金山 ~ LOOP 落去慢慢欣賞啦.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 8威望 +1170 金錢 +1170 熱話 +100 收起 理由
bellyjerry + 50 + 50 正到爆
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
kingwong007 + 10 + 10 正到爆
old8woman + 50 + 50 超正, 一定要加分!
小瑟 + 900 + 900 + 100
35ti + 10 + 10 報告非常詳盡
kl122002 + 50 + 50
dc903 + 50 + 50 堅呀,太正了,下次去jap,要溫定書。.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

名古屋 ~ 栄

栄~名古屋既核心地帶,. 隣近有大須, 名古屋科學館.... 等等既註明地標, 去名古屋既. 都無得唔去架啦. 因為你唔去, 都根本唔知去邊好. 栄既就一定係Banana Record栄本店, 由栄本店開始行啦. 晌錦通伏見. 直行轉入去就係. 之後再去其他碟鋪. 最值得去既都一定係banana record 同埋 First Music 呢兩間. 淨係呢兩間都大把野係掃, 不過其他既碟鋪都各有特色. 而且. 都係晌附近. 去行晒佢都唔駛好多時間. 睇下個地圖. 你會見到. 全部都係附近. 根本好近, 就算行埋去大須都可以. 大須根本就係晌栄既下面. 行多十分鐘就到.

Banana Record  栄本店
営業時間 : 10:00 - 20:00  第3水曜日休
愛知県名古屋市中区錦3-23-31栄町ビル1F
http://www.bananarecord.com/shop_information/shop_honten

栄呢間係本店, 分幾part既. 不過都係晌同一個商埸入面. 去面隔離咁解既姐. 不過佢就唔夠大須果間大.
大須果間有成兩層樓咁大. 碟量亦相當之豐富. 不過栄呢間都唔錯. 有好多500円碟係揀. 質素亦相當之好.
所以~絕對不能錯過.

SON OF THREE SOUNDS
(サン・オブ・スリー・サウンズ)
営業時間 :  12:00~20:00  定休日 :  木曜定休
アナログレコードのみを扱う、オールジャンル店(HIPHOP 以外)
愛知県名古屋市中区栄3-9-10アスカヰビル2F

呢間都OK既. 價錢唔貴, 不過碟就無Banana咁多. 但仍然值得去睇.

http://www.sonofthreesounds.com/

OUT RECORD  
(呢間開4點~上年Café 果間呢. 都值得再去既)
営業時間 : 16:00 - 22:00   月曜日・火曜日 (不定休日あり)  
[営業時間]  -水曜日〜土曜日-open 18:00 – close 不定 -日曜日- open 17:00 – close 不定
DJ/バースペースのあるジャンルレスなユーズド中心レコード店
愛知県名古屋市中区栄3-11-18ミドリヤビル3F南室

呢間本身係Cafe, 不過有好多黑膠碟賣. 價錢都唔貴. 去開既.
去飲杯咖啡順便睇下碟都唔錯. 不過佢開4點. 唔好咁早去.

http://outrecord.com/

Music First    ミュージックファース
営業時間 : 11:00 - 20:00  年中無休
中古専門のオールジャンル店
名古屋市中区栄3丁目32-10 ハセガワパーク栄ビル2F

呢間你無得唔去~全名古屋我覺得最正係呢間.
點解. 你去過一次就會知. 平靚正. 呢3個字形容得晒. 間間你都可以唔去. 呢間唔去既. 真係你損失.

http://musicfirst.biz/

MEGA-MIX RECORDS  
営業時間 : 15:00 - 21:00
DANCE系レコードを中心に新旧の新品在庫から中古まで豊富な大型レコードショップ
愛知県名古屋市中区栄5-25-17メガビル2F  

呢間~好奇特既碟鋪, 佢係要預約既. 即係要你通知佢幾時到. 佢會晌樓下接你上去. 如果walk in既.
都可以. 不過店主會晌你好多問題. 例如. 問你邊個介紹架. 鍾意d咩野類型既碟呀??? 之後都會招待你上去既.
我就有幸入過去參觀過. 好大. 好多碟. 真係搵足一日都得. 而且好pro, 真係咩碟都有. 但係~價錢唔平. 炒價.
只係如果係唔介意貴既. 想搵d絕版碟既. 真係要去睇下.

http://mega-mix.jp/

stiff slack records    呢間好似係CAFÉ   (行番上池田公園)  
~ 頂佢. 次次去到都無開. 你地下次去既話我知咩野料啦.
我晌佢門口影左幅相見到入面都好似好多碟下.  

営業時間 : 13:00 - 21:00  火曜日定休日
名古屋・栄のレコードショップ&レーベル
愛知県名古屋市中区栄4-5-22 はとビル4F-3

http://www.stiffslack.com/store.html

栄其實有好多碟鋪, 不過我知有d唔岩我所以無去. 唔岩我. 唔代表唔岩你. 個個人買碟口味都唔同.
以下呢幾間我就未去過. 你去的話. 睇下佢website岩唔岩駛先啦. 岩去. 去完話我知報下料俾我. 謝謝.

ラジオデイズ・レコード ( Radio Day Record)
営業時間 : 12:30 - 19:00(第2木曜は定休)
地下鉄「新栄町」徒歩3分の中古店
愛知県名古屋市中区新栄1-6-10 新栄ビル4F
https://radiodaysrecords.blogspot.com/

之後可以行過去新栄町 , 其實都好近. 都有間碟鋪既.  其實呢間Devine都值得去架. 不過次次我都唔記得去呢間.
下次一定要過去睇睇. 記得提我呀. 哈哈.

ディヴァインレコード(Devine Records
営業時間 : 11:00 - 19:00  休業日は変更になる場合あり
名古屋市中区新栄町の広小路通りぞいの1階にある中古レコードをメインに取り扱うショップ。地下鉄「新栄町」2番出口1分。  名古屋市中区葵1丁目23-12

https://blog.goo.ne.jp/devinerecord

呢間晌栄既上面.  而且佢又收9點. 可以最後先去.
Vaporsr Record
愛知県名古屋市東区東桜1-2-25野々山ビル2E
営業時間:15:00~21:00 定休日:月曜日
http://vaporsrecords.client.jp/

當然唔小得既就係.....HMV ,  TOWER RECORD ,  BOOK OFF, TSUTAYA

TSUTAYA ~ 收好夜架. 幾乎廿四小時營業. 所以可以留番食完飯先去慢慢行.

TOWER RECORD~唔駛講啦. 買新碟必去

HOBBY OFF  +  HARD OFF STUDIO

呢間真係超正~可以順便去睇埋二手影音器材~1千円就買到個唱盤. 用唔用得我唔知啦. 不過放心~日本買野. 試到岩先俾錢既.  Hobby off 有好多平價100円碟架. 有心搵會掃到D好野架. 呢間其實近伏見果邊, 去完Bananra Record栄本店再去就岩路架啦. 呢間連鎖二手店咩都有架. 玩具. 書. cd, 碟. 呢間野真係超正. 岩晒我呢D窮遊既人.

放晌地方好多碟全部任揀100円

HARD OFF STUDIO ~ 二手影音器材

個唱盤1千円昨. 平到都唔知講咩好.

IN-FRONT RECORD
都唔知賣咩野碟既. 另類到呢.. 我都唔想入去睇, 因為都知實無野岩架啦.
都係果句啦. 我唔岩唔代表你唔岩. 有興趣既未去睇睇. 都係晌tower record附近之嗎.

栄~之後再去大須. HERE WE GO...

評分

參與人數 5威望 +170 金錢 +170 收起 理由
pmkcrc + 10 + 10 報告非常詳盡
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
kl122002 + 50 + 50 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 正到爆1爆

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

大須, 又係Banana Record開始行先啦. 基本上都係晌栄既下面.
其實你一日內行晒栄+大須都無話唔得架. 只係時間趕D咁解. 所以最好真係分兩日行,
一日栄(順便行下名勝), 第日行大須~大須真係多碟買. 次次我都晌大須搬一大箱碟走.
當然啦. 去開大須梗係順手參拜下個大須神社啦.

Banana Record バナナレコード(大須店)
営業時間 : 11:00 - 20:00  (定休日なし)
愛知県名古屋市中区大須3-22-32

大須呢間Banana Record係咁多間之中最大既一間. 有兩層樓. 面積同碟量非常之豐富.
不過我可以話你知. 佢間間既碟, 就算係同一張碟. 間間既價錢都唔同. 有d貴有d平. 不過你去旅行.
通常都唔可以考慮咁多架啦. 見到岩就要即殺架啦. 除非係好多時間可以去多次同格下價啦.

http://www.bananarecord.com

BANANA 車車~有機會真係想坐下BANANA唱片車車.

RECORD SHOP ANSWER
営業時間 : 12:00 - 20:00   (年中無休)
愛知県名古屋市中区大須3-5-49第2ハセビルB1F

呢間賣D另類些小既碟. 非主流音樂既碟. 去開可以去睇睇. 我都掃到些小野既. 不過真係唔多囉.

http://www.recordshopanswer.com/

MERSEY BEAT (60年代の中古レコード専門店)
営業時間 : 11:00 - 20:00  定休日 : 水曜日
愛知県名古屋市中区大須3-5-49第2ハセビル3F

呢間專賣60's年代既舊碟. 就晌正RECORD SHOP ANSWER樓上,.
去開RECORD SHOP ANSWER可以順手上去睇睇, 鋪頭細細不過碟都唔小. 亦都有上小量80-90's既POP野.

http://www.mersey-beat.jp/

Hi Fi Do Record ハイファイ堂レコード
営業時間 : 11:00 - 20:00  年中無休
愛知県名古屋市中区大須3-11-29

呢間好多人都一定識架啦. 唔駛多介紹啦. 必去架啦實係. 東京佢都有分店.
呢間D碟好專好PRO, 價錢貴小小. 但係. 好企理. 入面好整齊. 搵碟搵得好舒服同開心.
而且佢隔離又有間K-House, 順便去埋banana record, 都係果條街架啦.

http://www.hifido.co.jp/

K House 晌正 HI-DO 既隔離架昨.
〒 名古屋市中区大須3-11-28
営業時間:11:00~19:00(年中無休)

雖然佢D野亂, 但係當中都不乏D名碟同絕版野架. 你可知道. 我晌佢度買到隻小鄧既白版7"吋碟.

買左隻小鄧既promo7吋, 我竟然晌佢度搵到. 所以呢個世界真係咩事都有可能發生架.

好啦~附近有些影音店, 專賣配件, 亦都係唔可以錯過既節目. 就咁大須既商店街入面.
晌街尾. 即係 MANDARAKE 既後面. 要行上二樓. 裡面賣全新既影音器材. 配件. 零件等等既野.
亦都有二手野. 不過全部都係電子野. 好似秋葉原咁款.

成條街都係賣公仔. 唔怪得之大須又名.... 宅男既勝地啦.

RECORDSHOP ZOO
営業時間 : 11:00 - 21:00  (金曜のみ23:00まで営業) / 年中無休
メロコア・スカコア充実の中古中心の「ROCK 専門店」
愛知県名古屋市中区大須2-30-19ミズノ第2ビル2F

呢間又係好正~無得唔去, 又係1間~你唔去就係你損失既店. 我次次都晌佢度搵到D好野架.

http://recordshopzoo.com/

竟然俾我搵到隻港版madonna圖案碟. 山長水遠去到日本竟然買番自已既香港版既碟. 真係有D過份.

佢門口放左好多100円特價碟~次次我都執到好多好野.

RECORD SHOP FILE-UNDER  
営業時間 : 12:00 - 20:00  火曜日定休日
愛知県名古屋市中区大須2-28-14

呢間雖然鋪頭細細~不過你可以睇得出店主好有心機打理. 佢隻隻碟都有寫介紹同內容架.
呢D小店真係要多多支持下先得.

http://www.fileunderrecords.com/

Greatest Hits Record
営業時間 : 11:00 - 21:00  年中無休
フロアにレコードぎっしり、名古屋の名店。ブラック&クラブ系、12inchオールジャンル
愛知県名古屋市中区大須2-27-26

呢間亦都係.....你無得唔去.
因為~佢真係超多碟. 而且價錢又唔貴. 呢間你唔去. 絕對係你既損失,
我返左黎再睇返佢綱頁先知, 原來佢有二樓架. 我去過幾年都唔知原來佢有二樓,
原來二樓專賣特價碟架. 唉~真係失察.  

http://www.greatesthits-rec.com/shop_info/

DISK HEVEN RECORD
  好另類. 唔識形容, 好似係專賣Heavy Metel既野.
晌日出神社行出D, 我真係完全搵唔到有野岩駛, 不過都係果句. 我唔岩唔代表你唔岩既.

ANDY RECORD SHOP
名古屋市中区大須 2-25-36 牧野ビル2F
営業時間:12:00-19:30
毎週月火水、祝日の場合は営業します

呢間D碟我真係完全唔識, 而且好貴. 行過既去睇下囉. 亦都係是果句. 我唔岩~唔代表你唔岩.
聽歌既口味個個人唔同, 自已睇下自已鍾意D咩野類型既碟, 睇下邊間店適合自已.

http://recordshop-andy.com/

大須~到此為止啦. 我都差不多介紹晒俾你架啦. 大須除左買碟之外, 重有好多好野食.
栄果邊就係無咁多呢d小店, 大須就開心好多. 似足旺角咁款. 不過提提你呀. 名古屋D人好懶架. 間間都係頂盡收8點.
唔好諗住有夜市你行呀. 8點就收晒檔架啦. 所以~行街買碟. 最好早D, 行到7點幾8點. 之後先至去食飯. 咁就岩數啦.

最後~介紹最後一個值得去既地方俾你....叫做"金山" LOOP落去慢慢欣賞.

評分

參與人數 5威望 +170 金錢 +170 收起 理由
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
kl122002 + 50 + 50 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 超正, 一定要加分!
skychan + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

金山 只係得兩間碟鋪. 不過都好值得去. 留番最後一日去啦.
以前金山呢個地方有好多碟鋪架. 但係~呢家只係剩番兩間. 但仍然值得去.
可以留番最後一日既上午去, 或者係臨上機之前既上午去都係好夾時間既.
因為佢兩間都開得好早架. 兩間都係開十點. 行兩個鍾咩都夠晒走人. YEAH.

Sound Bay ~ サウンド ベイ 金山店
営業時間 : 10:00 - 21:00 年中無休
愛知県名古屋市中区金山1-7-4ニッセイディーセント金山1F

呢間好大. 好多碟.  好多CD,  不過黑膠碟方面呢. 就一般啦. 但係佢勝在好多平既黑膠. 100円隻既7"吋
同埋300円隻既12'吋Single黑膠. 我次次都掃佢好多特價碟走架. 真係睇你好唔好彩架啦. 有時我掃唔到幾多碟,.
但係今次去, 可能撞岩佢有新貨, 我搵到好多正碟. 所以話. 買二手碟呢家野. 睇你彩數.

https://twitter.com/sbr_kanayama

Banana Record   バナナレコード・アスナル金山店
営業時間 : 10:00 - 21:00 定休日無し
愛知県名古屋市中区金山1-17-1アスナル金山2F

金山站上面就係個大型商場, 商場2樓就有間banana record既金山分店,
雖然呢間店唔係太大, 不過碟量都十分之豐富, 而且種類亦都好多, 價錢都唔太貴,
最開心既就係佢幾乎有一半都係定價500円隻, 當中不乏一些日本版既好野, 而且.
佢呢間野唔係太多人去同你爭. 你可以慢慢咁晌佢度掃碟. 掃完碟~又可以順手行下商場.
十分之不錯的一個地方.

http://www.bananarecord.com/shop_information/shop_kanayama

序幕~名古屋雖然話大唔大. 話細唔細. 我都買左好多碟架. 而且呢個地方. 靜靜地. 幾好行架. 佢無大阪或東京咁熱鬧, 就係因為咁先好. 好似東京咁. 多人到死. 度度都迫到死. 你去到真係無晒果種旅行RELAX既感覺架. 反而你去到名古屋, 人小小~靜中帶旺, 旺極都係無咁多人,. 呢度真係幾好行. 行街又舒服. 想食D野掃下街, 你可以慢慢享受下,你試下晌大阪心斎橋,想搵個位企下都難呀. 所以~我會鍾意名古屋呢個地方.

玩完名古屋~我通常最後一站就會係去.......
東京. 臨走前順手記得買番支名古屋可口可樂做手信,
好啦~買屎彈火車飛落東京啦. 下次再介紹. 多謝觀看.

評分

參與人數 7威望 +230 金錢 +230 收起 理由
psb + 50 + 50 Thanks for sharing!
ernietse + 50 + 50 can you help to go 鳥取 to report, thank.
digdig + 10 + 10 超正, 一定要加分!
kl122002 + 50 + 50 正帖留分
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
skychan + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

精華, 一定要列入精華!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
takeishi + 20 + 20 多謝支持

查看全部評分

鉑金玩家

好詳細,好有用阿 ching

評分

查看全部評分

星級玩家

好介绍,感谢分享!!!

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

謝謝分享,資料很齊全...............

評分

查看全部評分

星級玩家

大须DISC HEAVEN那间,虽然以金属为主,但最后一面墙上的货架上就全是摇滚大牌的歌星,而且品相完美价格不贵,我就在那找到了好多欧美摇滚乐队的日版首版CD,包括两张4AD公司的日版首版。

評分

takeishi + 20 + 20 雖然我唔岩駛~不過我相信一定有同學會鍾意..

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Thanks! Thanks! Thanks! for分享, 資料齊全齊全齊全!

評分

takeishi + 20 + 20 快D計劃去一轉啦.

查看全部評分

我們都是這樣電大的!
早買早享受,遲買平幾舊!
貴有貴玩,平有平玩,唔好唔玩!