設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: georgeleung

[重低音] Audyssey on vs off

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2019-5-27 10:03
我覺得 假設 會唔會 可能係audyssey check到 control x係小小小喇叭,驚大動態時頂唔住,所以喺80開始rol ...

Q姐早晨

不妨大膽假設小心求證嘅心態去找出原因
如果以同一個邏輯
呢對前置會唔會check到係.....大大大喇叭
知佢落到20Hz都仲大把係手加多4dB送佢一程
不過中低會唔會早就120Hz就開始涯唔住仲弱過crtlX呢?

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2019-5-27 11:37
Q姐早晨

不妨大膽假設小心求證嘅心態去找出原因

MDLP兄,我相信佢運算不衹單一方面,又可能計倒你的前置中低部份over,所以EQ向下調整,而潛嗰浸又可以多少少呢,因為佢都需要計埋Audyssey Byp.L/R,再加上 前置同control x質素不同、環境擺位不同,所以可能有這方面調整。
其實大家都不是audyssey設計師,佢自動EQ後取向,每個品牌的聲底特性都會有所不同!
我覺得衹要出來的聲音效果正面,都有其存在價值……

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2019-5-27 13:52
MDLP兄,我相信佢運算不衹單一方面,又可能計倒你的前置中低部份over,所以EQ向下調整,而潛嗰浸又可以多 ...

LR bypass 就已經係 LR bypass
其實有audyssey都咁多人唔用
都唔係因為見到個EQ curve
而因為出嚟嘅效果
如果再睇埋唔關crossover事嘅高音處理
都一樣不可思議感覺夢幻
當然我亦相信及尊重有近半人
可能器材環境夾到或要求因素
甚至唔知有得off去比較而接受

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

齙牙珍

MDLP 發表於 2019-5-27 14:22

打錯了,應該係指Reference

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2019-5-27 14:31

Reference已經在高頻處理留一手

鉑金玩家

qq1122yq 發表於 2019-5-27 14:31

算啦, q姐, 交俾總管處理, 總管搵威廉sir解答所有問題吧...
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鑽石玩家

齙牙珍

MDLP 發表於 2019-5-27 14:22

佢個高音處理推上去都唔出奇,因為以前曾經聽人講過,戲院出來的效果在高頻上會衰減的,因為經過透聲幕出嚟,高頻在正常情況下會衰減,所以去到觀眾位時聽到的高頻會比較暗聲,以前的av amp EQ調教上高音都會降低的,因為佢要模擬戲院出來的效果音, 而現在我發現大多數的av amp 品牌已經有了改變,舉例yamaha 以前的natural EQ ,在高音頻段處理是降低的,現在這幾年已經將高音頻段處理推上去,這都可能是設計師在EQ上將口味改變,令到高音部份如 玻璃爆破、金屬聲音都會刺激緊張一點。
最近看復仇者聯盟這齣戲,在後尾段部分記得有一幕玻璃爆破,在戲院出來的效果是非常暗聲,感覺完全沒有高頻的, 難道這又是戲院出了問題?!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
carreyjim + 10 + 10 用家心得極具參考價值
DAVIS5225 + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

bbsai 發表於 2019-5-27 14:48
算啦, q姐, 交俾總管處理, 總管搵威廉sir解答所有問題吧...

係就好呀,又有嘢學,又可以解開EQ迷團……!

鑽石玩家

qq1122yq 發表於 2019-5-27 14:58
係就好呀,又有嘢學,又可以解開EQ迷團……!

我都真心希望威廉sir出嚟解答
因為我相信真係幫到好多用audyessy嘅朋友
好過我哋一班人喺度自己猜測.

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2019-5-27 14:55
佢個高音處理推上去都唔出奇,因為以前曾經聽人講過,戲院出來的效果在高頻上會衰減的,因為經過透聲幕出 ...

16K一帶揪高+10dB
其實玩場cal完再聽
再由reference轉去off比較
就知邊樣正常