設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: komkom

[討論] 調教十仔phase/bass sync

鑽石玩家

MDLP 發表於 2019-6-1 19:44
其實上姑糕找尋in phase / out of phase
已經冇大把圖文並茂嘅文章圖片
點解我要鼓聲嚟舉例

Mdlp兄,   講開呢個悲星功能
我有啲朋友都問我先鋒有冇呢個問題, 我都搭咗不過我知識有限答得唔夠全面, 想請教下你呢啲相位功能, 係先鋒身上會點樣?

白鑽玩家

matt88p 發表於 2019-6-1 20:16
Mdlp兄,   講開呢個悲星功能
我有啲朋友都問我先鋒有冇呢個問題, 我都搭咗不過我知識有限答得唔夠全面,  ...

上面#64咪係用901個悲聲功能囉
同樣都係0~16ms
不過901就叫(auto) phase control plus (C+)
其他牌子日本機都有類似嘢
反而賣貴一萬幾仟嘅鬼妹机唔會有
因為連距離都係自己度尺入
上面段片係用手動模式
正常會啪去auto
McAcc個DSP當有強烈LFE訊號到
就會進行比較
幾秒鐘就計到同步延遲出嚟
要入去個遥控app先睇到
一般set咗去auto都唔洗理佢

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
hohodog900 + 10 + 10
AskaLung@FB + 10 + 10 用家心得極具參考價值
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
matt88p + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-6-1 19:11
mdlp師兄,你好
按自己口味喜好delay lfe channel ,令信號疊加而加大了聲壓,如果也是相位問題,請問有 ...

師兄

見你呢個評語似乎未能釋除你地嘅疑慮
如果單一聲道LFE同BassMgt會叠唔齊
都接受唔到呢個事實的話
如果同你講同一個ch上sub仔或者main spkr
喺唔同頻段出聲到皇帝位都會有時間/相位差
但又可以在每個頻段
用唔同time delay去矯正
咁係咪仲難以令你接受呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2019-6-2 01:07
上面#64咪係用901個悲聲功能囉
同樣都係0~16ms
不過901就叫(auto) phase control plus (C+)

學到嘢!
師兄……咁問多句,phase control plus C+ 如果set Auto,咁部機喺跟乜嘢標準去set呢?

白鑽玩家

hohodog900 發表於 2019-6-2 14:53
學到嘢!
師兄……咁問多句,phase control plus C+ 如果set Auto,咁部機喺跟乜嘢標準去set呢? ...

其實乜野標準就唔清楚
不過喺機內信號層面
凹對凹、凸對凸
都唔係好高難度

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2019-6-2 16:29
其實乜野標準就唔清楚
不過喺機內信號層面
凹對凹、凸對凸

咁其實set auto喺唔喺大部份碟都ok?

鑽石玩家

hohodog900 發表於 2019-6-2 18:51

我自己就係set auto, 相位奇準
自己對十仔補聲比較敏感, 我怕聽到十仔獨立運作,
真心聽過好多淨係得80hz cut嘅喇叭, 係會不斷聽到十仔工作........

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

玩左幾日悲星  掌握到小小心得 在測試軟件中 多数用7ms或10ms會多機會中 如嫌麻煩不調教 未嘗不可 在MPLD師兄未發表前 在没有調教下 ㄧ樣可以聽歌睇戲 經悲星調教後 低頻的凝聚 及彈跳力 係有所改善

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

hohodog900 發表於 2019-6-2 18:51

如果睇戲嘅
我真係無咁得閒隻隻去試
除非好似其他師兄咁
將心愛嘅電影片段試完又試
呢個bass sync/Phase C+功能實在值得推薦
至於McAcc個auto準唔準?
用電影的話我自己就一齣都未比試過
但如果喺音樂會同MV之前比較
+/-1ms內我自己就覺得100%準

白鑽玩家

komkom 發表於 2019-6-2 19:18
玩左幾日悲星  掌握到小小心得 在測試軟件中 多数用7ms或10ms會多機會中 如嫌麻煩不調教 未嘗不可 在MPLD師 ...

師兄可以試吓隻the greatest showman +14ms
呢隻會比較大差距
尤其是第一cut最明顯