設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: EdmondWong1@G

[4K/8K電視] Panasonic 49GX800H

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

價錢差唔多,特別120Hz panel ,再減48寸OLED 難定價...3*所有 55寸以下型號60Hz panel...

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多比 發表於 2020-2-2 13:32
同我一樣、再加埋 Q70R

Q70R要買55'以上,如果唔係panel得50hz

銀級玩家

請問師兄睇netflix,  Youtube 或電視有無大細聲問題? 我睇netflix 同電視好細聲(約要開到>30) ,但youtube 就好大聲(<25).  我電視距離約2m,  定係我唔識set... p.s.我係gx740h

高級玩家

76er 發表於 2020-2-2 14:36

謝謝提點;)

x9000g 同 gx880h 真係好難取捨

銀級玩家

76er 發表於 2020-2-2 14:36

60Hz和120Hz真係會有分別嗎?
https://kknews.cc/zh-hk/digital/ezg2yzz.html 睇呢篇文章又好似冇乜分別

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

underflower 發表於 2020-2-2 19:16
60Hz和120Hz真係會有分別嗎?
https://kknews.cc/zh-hk/digital/ezg2yzz.html 睇呢篇文章又好似冇乜分別 ...

唔打機問題應該不大,就算而家PS4 pro 4K都係行到60Hz,不過如果會打PS5,就搵部120Hz,hdmi 2.1, earc比較好

銀級玩家

76er 發表於 2020-2-2 19:25
唔打機問題應該不大,就算而家PS4 pro 4K都係行到60Hz,不過如果會打PS5,就搵部120Hz,hdmi 2.1, earc比 ...

但9000G同880H都冇earc同hdmi 2.1

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

underflower 發表於 2020-2-2 19:36
但9000G同880H都冇earc同hdmi 2.1

yes

2020款 49X9000H就會有

黃金玩家

76er 發表於 2020-2-2 19:25
唔打機問題應該不大,就算而家PS4 pro 4K都係行到60Hz,不過如果會打PS5,就搵部120Hz,hdmi 2.1, earc比 ...

放心 就算係PS5都唔可能行到120fps
4K行到60fps已經係超額完成
120hz都係for電腦用電視玩先有機會用到

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

打機input lag 唔直接等於反向 panel Hz..亦唔等於流暢度(睇波有冇窒)
GX880 - HCX pro (2019 OLED 同級 影像處理器), 側背光120Hz IPS 屏幕,local dimming,Dolby Vision, Dolby Atoms, HDR10+, USB電視硬碟錄影, input lags (打機細好) ~15ms
GX800H input lag ~13ms
X9000g- X1 extreme (2017 A1 OLED 同級影像處理器), 直下背光120Hz VA 屏幕,local dimming, Dolby Vision, 冇Atoms, 冇airplay, 不支援USB電視硬碟錄影. Input lags ~24ms
全部HDMI 2.0, 但GX800/880H 支援HDMI 2.1 之中ALLM 功能(遊戲介面切換)
所有串流Apps 包括Netflix Atoms/ Apple TV 4K 行 Dolby Digital Plus, HDMI 2.0 ARC 可應付...
4K碟片/機行Dolby TrueHD (Atoms) 先要eARC...
http://www.feversound1.com/netflix-increase-dolby-digital-plus-atmos-bitrate/