設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: joetangvisa

[請教] 後級

進階玩家

你聽開咩口味同要咩價位先?
jasonbiker 發表於 2010-2-19 22:29

I list jazz &pop music most, what's your commend. Maybe bass problem is during pioneer 82. But is it a good choose to get a int amp rather  then pure power amp? Coz the int. Amp will being  bypass the pre amp part. And most of the int amp haven't balance input. It will limited upgade system in future. Maybe I'm wrong.

進階玩家

LUXMAN L-505U唔錯
hw1723 發表於 2010-2-20 00:01

ching, 505 約咩價位呀

專業玩家

新.接近20K,二手我見過14K.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

I list jazz &pop music most, what's your commend. Maybe bass problem is during pioneer 82. But is it a good choose to get a int amp rather  then pure power amp? Coz the int. Amp will being  bypass t ...
joetangvisa 發表於 2010-2-20 00:13

如果個價ok的話, 部505U又真係幾好!
Luxman又幾好力, 同埋有個叫"separate"嘅功能俾你玩by-pass, 而且有balance input!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

你聽開咩口味同要咩價位先?
jasonbiker 發表於 2010-2-19 22:29

ching
我係新丁,想請教下可謂 a class amp 同乜野係universal盤
thx

進階玩家

最近有上華強北路參觀, 覺得而家D大陸power amp 都唔錯, cp非常高, 由其係"山靈" 同 "天逸", 唔知各位C hing 點睇?

星級玩家

ching
我係新丁,想請教下可謂 a class amp 同乜野係universal盤
thx
stanley2468 發表於 2010-2-20 12:10

應該係Class A, 即是膽機. 俾我感覺係濃味同好熱!
Class A/B, 即石機. 現時好大部份Amp都用A/B類.
Class D, 數碼放大. 無味, 乾淨同動態大!
如果有講錯, 請其他C兄更正!!

星級玩家

最近有上華強北路參觀, 覺得而家D大陸power amp 都唔錯, cp非常高, 由其係"山靈" 同 "天逸", 唔知各位C hing 點睇?
joetangvisa 發表於 2010-2-20 13:01

國產嘢開頭用問題不大, 最怕用得幾個月後問題多多!

專業玩家

ching classA,AB,D唔係代表胆機,石機意思呀,應該係代表音頻放大技術..

星級玩家

ching classA,AB,D唔係代表胆機,石機意思呀,應該係代表音頻放大技術..
hw1723 發表於 2010-2-20 23:38

Class A 應該唔一定係膽, 但就係好熱嗰隻.
唔該C兄更正!