設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[教學] 【影音教學】新手入門之如何設定"超低音"喇叭???

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

pac 發表於 2020-3-8 08:04
其實你有無考慮過各聲道同拾仔分貝的平衡問題?
死擰拾仔系無用架。
試吓將各聲道的level 降底4個DB 拾仔 ...

我焦死擰隻十仔level架.. 我知道個低頻大左係無用, 會唔夾..
以前auto cal完都會用mobile apps既db 去check下每條聲道既分貝既..
但我又唔明.. 咩唔係check每條聲道係咪76db左右 .. 現在全部一齊減4db ?
呢樣都可以試下.. 多謝你既建議 ..
Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

白鑽玩家

josephpoon0506 發表於 2020-3-9 09:00
有時間會試下你既建議 .. 睇下CM7 同隻十仔又會唔會真係夾到先..
其實我都係好新手.. 只識auto cal ..  ...

double bass係當main係large
large會照出full range之餘
仍照按Xover派去subwoofer
例如分頻分80Hz
small的話main會cut咗80Hz以下派去sub出
large同sub照出相同80Hz以下
即係80Hz以下雙倍份量

點解之前話唔好用單一test tone搵phase
因為main同sub並唔係得一點80Hz重疊
CD2.1行double bass
可以用最大低頻覆蓋由60Hz~120Hz(@-6dB)
會較容易搵到整體最有效益嘅共同重疊
搵到之後還原返small/large/無dbl bass

另外提漏一樣野
我唔知你用開f.align/sym/AllChAdj邊條EQ
不過搵phase/delay最好用pure direct或McAcc EQ off
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

josephpoon0506 發表於 2020-3-9 09:02
我焦死擰隻十仔level架.. 我知道個低頻大左係無用, 會唔夾..
以前auto cal完都會用mobile apps既db 去ch ...

原意係cal完sub仔個level大約等於L/R
例如做完cal......L/R係-2dB / sub係-12dB
即係話sub面板上個Vol掣擰得太大(負無可負)
咁就應該收細sub仔個Vol追返cal完近接-2dB
例如做完cal......L/R係-7dB / sub係+1dB
就即係話sub面板上個Vol掣擰細咗
咁應該加大sub仔個Vol追返cal完近接-7dB

另外L/R如果負得太多會以致動態減弱
LX89搖控上有樣叫CH LV(channel level)
例如L/R做完cal係-7dB
去CH LV加返7dB試吓
效果神奇

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ChakyBruce@FB + 10 + 10 又學到野
pac + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

再試 polarity 同 phase

關細少少 Vol

白鑽玩家

MDLP 發表於 2020-3-9 23:17
再試 polarity 同 phase

關細少少 Vol

留意
由90至180度
87dB個行程都好長
88dB得一個點
呢1dB仲唔係咁易hold到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2020-3-9 18:30
原意係cal完sub仔個level大約等於L/R
例如做完cal......L/R係-2dB / sub係-12dB
即係話sub面板上個Vol掣 ...

EQ我sym or all ch都試過, 轉返前置係large又再跟據前置all channel 減db ..
個低頻量係多左 .. surround好似多左details .. 之前john wick2 地下槍戰時,d人中左槍 爆血時係聽唔到噴血聲,現在聽多左haha

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
pac + 50 + 50 恭喜Ching!

查看全部評分

Sony X9300D 65
Pioneer LX89 | LCR/Surround: M&K S150 | Atmos: B&W M1 x 4 | Subwoofer: JL E112 and M&K V12+ | 後級: 老秦7250

白鑽玩家

轉返前置係large又再跟據前置all channel 減db

減all channel等於連sub level都減埋

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

非專業調校, 自我感覺良好 ,不喜勿插

終於算調到, 集合咗兩大高手PAC同MDLP意見,
我先張sub轉返做0”,之前唔係180咩,係但我爬文
發現MDLP話其實個phase比兩聲度用所以我轉返0
之後又再auto Q,再跟住2.1打鼓CD同kpop多低頻碟
試,但點試唔得,諗諗下用PAC呃呎方法,由auro Q
個嗰距離開始,一路一路加上去,發覺一路聽前置越
嚟越大聲,低音由我腳開始上心口,之後我再比多少少
算叫可以上到頭,跟住我再試 atmos demo碟內
Game of Thrones/star wars終於可以感覺到低頻
在畫面出,完全唔洗加大或收細音壓,尤其是sub
就可以做到效果
希望簡單嘅方法 幫到大家,祝:有好聲爆機

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
Ken134547 + 10 + 10 恭喜Ching!
Manko + 10 + 10
pac + 50 + 50 恭喜Ching!

查看全部評分

白鑽玩家

如果掌握唔到用音樂
又慣咗用test tone
假設用80Hz
但皇帝位又唔中
可以試下前前後後
70~90Hz
以最近分頻點續個1Hz
搵但應皇帝位

test tone可以喺度搵
https://www.youtube.com/channel/UCpjaNuSwh1g2Z6D_Gjpkirg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Manko + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

請問 我已經 set 好 phase, 但底頻只打中 patpat 位 或背脊位,  要如何才會打上心口位置呢?  是否要呃尺加大十仔距離?   唔該