設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blackboy00

[請教] 8000蚊以下家用投影機 + 幕

鑽石玩家

Post76,好嘢👍👍

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
陳伯牆@FB + 10 + 10 一種聲音?

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

回想我第一次用投射是2004年購入的三洋Z2屬720p的投射,播放DVD直接投上牆睇,果種興奮法依家仲記得,真係興奮到瞓唔著......
我諗對新手嚟講又預算有限都唔會要求得太嚴格的了,屋企能夠睇到個80'(大)畫面都好開心滿足了,4K唔4K根本唔係最重要,質素高的2K畫面一樣見得人,特別對新手來說一定滿足,但當然唔好買果D2,3千蚊的(玩具)啦!

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
laszloabcd + 10 + 10 絕對認同
jluke7 + 10 + 10 絕對認同
matt88p + 20 + 20 真係明白嘅總會明
PepperFish@FB + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

成龍大哥 發表於 2020-4-7 14:03
回想我第一次用投射是2004年購入的三洋Z2屬720p的投射,播放DVD直接投上牆睇,果種興奮法依家仲記得,真係興奮 ...

同意,我玩過一次甘多,開始果時投係牆到好興奮,之後未有錢買幕玩,試過買四張麻雀紙做底投上去,所以冇玩過投影,只係想感受大畫面唔係,幾多K問題。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
成龍大哥 + 10 + 10 多謝
matt88p + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

黑鑽玩家

『一定要對不同意見的人,仁慈一點』_許添盛醫師

歷史上最大的殘忍與錯誤
都是由“自認為對的人”所犯下的

自認為對的人
會將“達到自認為對的目的”的手段合理化
這是不行的
賽斯說 你的手段要配得上你的目的
如果你的目的是高貴的
你的手段就絕不能是差勁的
如果你的目的是高尚和平的
你的手段就不能是傷害殘暴的

只有立場不同
沒有絕對的對錯
不要隨意為別人貼標簽
一個成熟的社會不是二元對立
不是“我認為我對 你就一定是錯”
而是對不同意見的包容與傾聽

你可以全力支持自己
但同時不用否定別人
真正的強者不是打敗對方
而是讓彼此都有路可走

更重要的是每個議題當中
你投射了什麼
你感受到什麼
你看到自己什麼
任何的群體事件
都是我們面對自己很好的時刻

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
陳伯牆@FB + 10 + 10 中哂上面嗰個
matt88p + 20 + 20

查看全部評分

進階玩家

多謝大家意見。

其實我一開始都係諗4K,但係如果買4K點計到一定爆budget, 所以可能都係買住1080P或者假4K先,好似有位師兄推薦嘅極米咁,第日upgrade將呢部放入房,廳到時換部8K。 :D

幕嗰方面,我見有師兄推薦影輝,不過都要2千幾人仔。有冇啲平少少嘅選擇呢?

多謝大家。

白鑽玩家

avsuperman 發表於 2020-4-7 09:47
我現用Sony360真4k擒,當玩4K時百吋大画面會因解像提升滿佈訊噪,尾段點解特別靚,係因為用4k播imax版, ...

其實碟都有真4K假4K

https://4kmedia.org/real-or-fake-4k/

好多用作試機天碟其實都係假4K

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

fatdog 發表於 2020-4-6 21:28
插句咀—我覺得現時有部份4K片解象度都和1080差不多,除了舊片外就以「職業特工隊6」為例,由頭到尾感覺只 ...

其實好多段都係用真菲林拍

https://www.imdb.com/title/tt4912910/technical?ref_=tt_dt_spec

Arriflex 235, Panavision C- and E-Series Lenses
Arriflex 435, Panavision C- and E-Series Lenses
Panavision Millennium DXL, Panavision Primo 70 Lenses
Panavision Panaflex Millennium XL2, Panavision C- and E-Series Lenses
Red Weapon Dragon, Panavision C-Series Lenses

白鑽玩家

blackboy00 發表於 2020-4-7 17:46
多謝大家意見。

其實我一開始都係諗4K,但係如果買4K點計到一定爆budget, 所以可能都係買住1080P或者假4K ...

其實同價假4K比起幾年前同價2K投影
真係超大進步
就算今日買部台灣、韓國牌子
表現絕對對得住個身價
但係大6野就唔好為買而買
仲有佰零蚊十幾米啲HDMI
話就過到4K
但10bit/HDR/420/60fps可能會有難度

白鑽玩家

三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2020-4-7 17:53
其實碟都有真4K假4K

https://4kmedia.org/real-or-fake-4k/

係呀,網站有分邊隻真邊隻假,有時假未必差,真亦未必靚

黑鑽玩家

淘宝千多元的轰天炮可以一试。非喜忽插。