設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mikegor

[4K/8K電視] LG 8k 75" 電視 75NANO95CNA 入手!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-28 09:02
我買水貨。
突然間有點感觸,想分享下我買機的歷程,不過始終這是mikegor的文章,所以我會盡量精簡,mike ...

中國版平一半,65吋x9500g差唔多9千,75吋x9500g差唔多兩萬。
除非訊源永遠4k或1080p,如果係720p或再低d,65吋要拉遠睇嘅距離少過75吋。
TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

高級玩家

睇開oled....用緊E6 , 諗住都入手呢部、 睇過display 真係入唔落, 睇電視質素真係接受唔到, 8k 訊源又唔係多,8k 真係得啖笑, 雖然佢75 個價真係唔錯, 但咁大尺寸再加睇電視質素, 真係卻步, 除非你真係係咁睇8k 片啦...

銀級玩家

JP1 發表於 2020-5-28 17:12
中國版平一半,65吋x9500g差唔多9千,75吋x9500g差唔多兩萬。
除非訊源永遠4k或1080p,如果係720p或再低d ...

你啱呀,查實我好少睇無記了,九成以上時間都係睇Netflix 同打switch,如果睇無記,的確遠少少睇會好啲,如果唔係會睇到好多缺陷🙊

我份人好姑寒,75吋個價買到兩部65吋,所以嗰時水貨舖報完75X9500H畀我,仲多過75X9500G $4000,即刻令我腳步。但而家諗深層,永遠都係早買早享受,新型號的電視永遠都係貴好多,如果等到一年的話可以平幾千添😅 買玩具最緊要自己開心,如果自己有能力應付到,咪畀多幾千囉,所以我都好恨自己嗰時唔肯畀多$4000買75X9500H,而家個心一直有條刺,我公司部腦仲要一早改左75X9500H做密碼😕

銀級玩家

ouga 發表於 2020-5-28 18:40
睇開oled....用緊E6 , 諗住都入手呢部、 睇過display 真係入唔落, 睇電視質素真係接受唔到, 8k 訊源又唔 ...

如果師兄睇開OLED,我諗都好難返轉頭睇返LED😂
另外想講嘅係display機一般都係用最原始的設定未calibrate 好,如果舖頭肯畀個搖控你玩,可以睇下佢用緊咩設定,咁得出的結果會比較可信一點。我覺得Sony機喺咁多個大牌裡面,原始設定的畫面係最好,LG, Samsung都要慢慢執執。

最後買8k電視唔係真係為左睇8k野(暫時),詳情可以參考一下Fomo 😊

星級玩家

ouga 發表於 2020-5-28 18:40
睇開oled....用緊E6 , 諗住都入手呢部、 睇過display 真係入唔落, 睇電視質素真係接受唔到, 8k 訊源又唔 ...

電視本身出1080i,將佢放大16倍好難唔靚得去邊~

1080P 好好多,睇 VIU 都 OK,係睇大台 1080i 真心係比較差~

同埋本身部機出廠個setting,播1080i 真係差嘅,我返去 tune 完係好好多~

不過就唔會因為係1080i 唔靚而唔上 8k,否則會玩少或遲玩好多嘢~

唔通大台一日唔上1080P或者4K,就唔上 8k 電視?我就唔會咁考慮啦~

不論係睇YouTube 4k 或者係播Apple TV嘅4K片,都 upscale 得好靚啦~

所以8K電視唔係只用黎睇 8k 片源~

我睇過Samsung Q800T 個 upscale,嗰個就真係比較差啦~

評分

參與人數 1威望 +2 金錢 +2 收起 理由
HKSGIRORO + 2 + 2 認同到一個點呀

查看全部評分

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-28 20:07
如果師兄睇開OLED,我諗都好難返轉頭睇返LED😂
另外想講嘅係display機一般都係用最原始的設定未calibrat ...

我之前去時代廣場睇部LG 8K時,

果部display真係比較差,嗰啲暗位出唔到細節,我叫個 sales tune 下佢,係好左少少,但係唔夠又一城豐澤果部 tune 得好~

Times Square 擺佢下面嗰部Sony電視其實睇落仲靚,我都同意師兄咁講,Sony原廠本身係出得靚嘅

其實最正係佢個HDR mode、劇院 mode、ISF嘅專業 mode 用黎睇相,仲有個 Film Maker mode 係 match 番製片人的原汁原味

睇 VIU 都仲好少少,睇大台真係唔好有太大期望,tune 下係必須既 ~

同埋好得意,睇 83台要熄左個 TruMotion 唔好俾佢自己加插 frame,否則個 scroll bar 會跳下跳下~
50 字節以內

星級玩家

成龍大哥 發表於 2020-5-28 14:32
好奇一問,用開60寸以上大電視嘅師兄係咪大多數都冇玩投射?

以前去朋友屋企睇過,不過嗰陣都成九年前的事啦~

我覺得唔夠光同埋唔係太過清晰,又要喺天花板度吊落嚟,所以冇考慮了~
50 字節以內

星級玩家

講咗咁多優點都要講下缺點嘅~

除咗大台既1080i 出得唔靚之外 (tune完會比原廠 setting 好好多),仲有一個問題~

就係根據官方個spec,雖然 H.265 (HEVC) 同 AV1 Codec 可以解到 8k 60p,但 VP9 Codec 只係解到 4k 60p ~

以 YouTube 片計,VP9 都係主流,有部份用較新既 AV1 Codec,但比較少~

下面個 8k play list 係好正,但佢用 VP9 encode,響我部機睇得番 4k,但部機個 4k upscale 又真係做得好好~
https://www.youtube.com/playlist ... PQLFrThrmRCmUEkHVcy

我已去信 LG HK,佢話會幫我 escalate 上去~
50 字節以內

銀級玩家

mikegor 發表於 2020-5-28 21:02
我之前去時代廣場睇部LG 8K時,

果部display真係比較差,嗰啲暗位出唔到細節,我叫個 sales tune 下佢, ...

係呀,所以都唔好盡信舖頭睇到ge野,都要上網做資料搜集,相信大眾的知慧,多啲請教唔同的師兄。

LG新機真係有好多個mode,真係包羅萬有,個搖控又好玩😁 (其實我以前部55吋都係LG,嗰時岩岩有magic remote)

我明你講乜,大台的畫質真係第一(由尾數)😆
83台底下條bar啲字真係幾蝦人,我出街食飯見到大米電視,d字郁下郁下,就算我部Sony都唔太順,d字間中都會閃下閃下。

星級玩家

我用手機拍左屋企的83台實際情況出黎,tune過之後 1080i 放大 16 倍到 8k 都 OK 的:

當然,1080p 放大16倍的畫質會更好~
50 字節以內