設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: qaz123

[Soundbar] Soundbar之選擇經歷(JBL BAR 9.1 vs 三星Q950T)

鉑金玩家

StanleyLau@FB 發表於 2020-8-7 09:59
新手幾問,小弟用緊9500G ,有師兄話Sony 電視好似唔係好夾jbl 9.1 唔知係咪真嘅?同埋Jbl 9.1 後置可唔可 ...

後置喇叭是有充電接口的,可以用usb充電

鉑金玩家

loulouschan@G 發表於 2020-8-7 07:28
1. 用緊SAMSUNG 最新一代電視 => Q950T , 因為有Q-Symphony
2. 家裡AV機少嘅話 => JBL BAR 9.1, 因為BAR9.1 ...

當我開始四圍測試的時候,也遇過極力推介Ambeo的,但個人認為體積實在不是一般家居環境可接受,老實講,他的環繞效果第一次聽的時候感覺真的不錯,好像包圍著你,但其實當同時對比其他型號,非常容易發現他的效果不真實,試atmos定位也不夠好,而且對白聲也非常D模糊,再加上沒有後置及還要自己另外買超低音

在我而言,不論JBL BAR 9.1或三星Q950T效果也絕對他之上

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

qaz123 發表於 2020-8-8 12:20
當我開始四圍測試的時候,也遇過極力推介Ambeo的,但個人認為體積實在不是一般家居環境可接受,老實講, ...

多謝樓主師兄分享! 請問一聲JBL後置喇如果電池壞了,可否長插USB線取電? 始終電池壽命有限。 謝謝! 另外showroom開星期一至五有點不便,想上去先聽有難度。

高級玩家

LukeLu@G 發表於 2020-8-6 21:49
我就係想知8樓師兄講既係咪jbl
佢講到唔得咁
但啲報道又話得

我都係用左緊jblbar9.1,
正實係出到atmos既,
但要earc先得,
因為我開頭未撻著電視個EARC,就咁arc都係出唔到的,
如果電視冇EARC,好似用TVBOX 經ARC都出到

高級玩家

hei401 發表於 2020-8-10 22:11
我都係用左緊jblbar9.1,
正實係出到atmos既,
但要earc先得,

唔該師兄!等入伙後馬上入手先得

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

有興趣JBL 9.1,有以下器材,請問師兄們唔知點唔點到燈?

電視                        Panasonic GZ1000H,支援atmos,無earc
擴音機                        Denon x2500h,支援atmos及dobly vision,無earc
Media Player        Zidoo Z9s

請指教指教,多謝。

鉑金玩家

日日work from home,但是照顧兩個小魔怪真是比工作更用心用力,幾日沒有上來了,我會盡量回覆大家的,非常抱歉

鉑金玩家

starbear 發表於 2020-8-8 13:02
多謝樓主師兄分享! 請問一聲JBL後置喇如果電池壞了,可否長插USB線取電? 始終電池壽命有限。 謝謝! 另外s ...

我估計可以長插usb充電左,但師兄還是致電代理查詢吧,
Showroom時間是不方便的,但勝在可以預約不會有其他人干擾,比較容易試到真正效果,環境亦貼近一個家居,但當然如果時間未能配合也可以到百老匯試試

鉑金玩家

Dancer 發表於 2020-8-11 17:22
有興趣JBL 9.1,有以下器材,請問師兄們唔知點唔點到燈?

電視                        Panasonic GZ1000H,支援atmos,無earc

但師兄已有擴音機,請問Bar 9.1用途是?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章

qaz123 發表於 2020-8-12 00:21
但師兄已有擴音機,請問Bar 9.1用途是?

因唔裝天花喇叭又想玩atmos