設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Hugo Fok

[投影機/幕] Epson EH-LS500 超短焦 4K 鐳射投影機 : 唔洗三萬可玩100吋畫面 !?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaychau 發表於 2020-9-26 21:55
之前真係冇諗過optoma p1咁多問題,
竟然係四角對焦會唔清,
真係完全想像唔到大拿拿三萬蚊部機會係咁樣 ...

咁樣算唔算係散呀
呢部係平p1兩三倍嘅超短投
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

goldberg0083 發表於 2020-9-27 13:22
咁樣算唔算係散呀
呢部係平p1兩三倍嘅超短投

師兄你部 堅果u1機 右邊都一樣咁清?😮

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2020-9-27 01:29
咪賣左架P1 加3000買架 epson
不過8400都冇講係幾多 ms

邊有師兄你咁富貴又賣機又買機,
而且我為左玩UST又買左個新電視地櫃,
一換機個距離又唔同曬。

打機最大問題其實係左右上角唔清,
有時啲game嗰啲狀況資訊會有啲模糊。
槍Game我小玩,
我多數都係玩第三身動作game,
我係90吋2米幾距離玩。
Input lag其實玩單機都還可接受。

不過有時佢開完Hdr會lock死咗啲顏色資訊,
玩/睇翻Sdr顏色會有啲奇怪,
要重新開機先會reset返。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaychau 發表於 2020-9-27 13:28

上下左右角都冇分別
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaychau 發表於 2020-9-27 13:28

其實我又覺得無須太執著
就算你係愛嚟睇戲四個角通常都係黑邊好少16比9畫面冇乜所謂我覺得, 曾經我也執著過

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chan@76 + 10 + 10 3個級別用家實話

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

goldberg0083 發表於 2020-9-27 13:41
其實我又覺得無須太執著
就算你係愛嚟睇戲四個角通常都係黑邊好少16比9畫面冇乜所謂我覺得, 曾經我也執 ...

平時睇戲係冇乜問題,
買完我都喺屋企睇左幾十個鐘,
之後打機先發覺係咁,
所以都冇計,
唯有接受自已真係中伏。🤦🏻‍♂️😅

鉑金玩家

jaychau 發表於 2020-9-27 13:34
邊有師兄你咁富貴又賣機又買機,
而且我為左玩UST又買左個新電視地櫃,
一換機個距離又唔同曬。

建議過你投細點70幾寸試吓
而有師兄都講到這類鏡頭弱點
呢個唔係有唔有錢問題
嘅然佢係符合唔到你要求
一係就換機一係就換要求

新firmware colour mode 係有 bug 廠方已確認下個version會debug

用邊種幕

鉑金玩家

goldberg0083 發表於 2020-9-27 13:41
其實我又覺得無須太執著
就算你係愛嚟睇戲四個角通常都係黑邊好少16比9畫面冇乜所謂我覺得, 曾經我也執 ...

睇戲通常唔覺
又唔可能又睇內容又不停重留意4隻角

https://zhuanlan.zhihu.com/p/48747520

呢個 demo 幅圖片又表現理想

https://kknews.cc/zh-hk/tech/ekevmxz.html

呢個又話佢唔得

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

jaychau 發表於 2020-9-26 23:59
師兄其實唔係個個都好似你對投影機咁有研究,
作為一般用家真係冇乜其他辦法/上網得知有P1個鏡頭對焦四角 ...

其實我都係因為有兩部BenQ 短焦機都有唔可以對到成個畫面都sharp,先會留意鏡頭嘅四邊對焦問題。

就算喺鋪頭畀你睇部機對焦正晒,但到你拎返屋企部新機又未必係,上次我部W2700對焦中間同左右都係唔係準晒,拎去廠check佢係話正常喎,可接受範圍喎。

反而我而家度部LG又對得幾好。

鉑金玩家

chhanthony 發表於 2020-9-27 21:22
其實我都係因為有兩部BenQ 短焦機都有唔可以對到成個畫面都sharp,先會留意鏡頭嘅四邊對焦問題。

就算喺 ...

我上一架都係w2700,跟你包膠買㗎
W2700前係 Acer v6820
依家用P1

三架機就咁用機内格仔對焦
Acer 整體係最 sharp
Benq 4角係比acer松中間都係,佢支鏡比acer wide 小小同細咁都好正常
P1 當然係比其餘兩架更不實靜,支鏡實在超wide,但中間係正常
但睇戲畫面滿意度整體P1最滿意
Acer 係 hdr 處理最差未有得update firmware已賣
Benq個色水原廠計較理想
耐可 laser 真係好夠光反差大之下黑色對比上感覺良好

所以epson 支鏡咁大好應該利用作賣點而二萬多小小好進取
亦都好想去睇下benq 果架但果架冇係米国市場上市有d奇怪

而短投個幕企唔企得好都好影響清晰度
梗幕變數比其他穩定d

不過epson 再靚也好,突一舊鏡係最樣衰
用得呢d機就係想佢有咁貼幕得咁貼而佢又比人長
重有橫是都唔係真原生4k 1080×4 比 1080×2 水魚得感覺良好

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
jaychau + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分