設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 想升級器材,請問......

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
依家用緊陣年的onkyo sr707 + JBL e30 前置, JBL ec25 中置, kef 1000.2 subwoofer

剛剛上左車,所以想升級器材,而新屋個廳玩HIFI 個地方只有1650mm (W) X 2300mm (D),而成個廳大約有2700mm (W)  2300MM(D)

平時聽歌多,其次睇演唱會,好少睇戲,我鐘意低音勁,高分析力,鐘意果隻live band feel,所以之前揀左JBL 喇叭

av amp 諗住升級馬仔SR7015 (雖然仲未出),以前用過denon av amp ,發覺好粗聲,低音係打得好勁,但高音唔夠

依家用緊onkyo av amp ,發覺高音好sharp 好刺耳,所以想試下用馬仔av amp

喇叭方面,我遲d 會轉座地喇叭,心目中有b&w  和kef (如 R7)呢d 大牌子,因為座地喇叭聲底好似響好多和實好多,但起av life 聽過馬仔sr 8012 + b&w 702 s2,發覺好似平平無奇,即人聲又唔算厚或甜,低音又唔算打得勁, 分析力又唔算高,好似無乜特別,而起fortress 聽過馬仔av amp + KEF 座地喇叭,發覺人聲好柔,但完全無底音,請問馬仔av amp 要夾咩喇叭先好? 本身用開jbl 喇叭,所以都想試下其他牌子,而喇叭的budget 大約max. $35k

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

xerxeshowie 發表於 2020-9-22 13:48
Try Dynaudio EXCITE X38 ( Made In Demark ! )

https://tw.my-hiend.com/%e5%b8%9d%e7%93%a ...

唔該哂師兄~

我記得好耐之前起泰林聽過dynaudio 座地喇叭,當時演緊黎明crazy classic 演唱會,黎明把聲好厚,低音打得好勁
我唔知當時用咩av amp ,亦都唔知有無開subwoofer

請問dynaudio excite x38 大約幾錢? 邊度有得試?

同埋我玩hifi 個地方只有1650mm (w), 扣左1200mm 的地櫃,只有225mm(w) 的空間可以放喇叭,所以只可以放個喇叭,唔可以放喇叭腳

如果唔用喇叭腳可以嗎?

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

ronan 發表於 2020-9-22 14:19
唔該哂師兄~

我記得好耐之前起泰林聽過dynaudio 座地喇叭,當時演緊黎明crazy classic 演唱會,黎明把聲 ...

價格 31K 左右

試試這裡 => https://www.facebook.com/AsiaTheatreKT/

沒有腳 ok, 但需要一些, 減震板 !
https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

銀級玩家

onkyo amp偏高音多低音弱所以要配比較重低音嘅喇叭好啲如JBL ,polk audio 之類
Denon amp不嬲偏低音重高音小你用Jbl夾佢一定怪怪地同粗聲
JBL配馬仔係好夾
但要注意馬仔Amp分色力比較差啲高音暗啲
如果你鍾意聽高音清分析力高馬仔唔適合你

銀級玩家

Ching 你廳個尺寸比較適合玩書架喇叭 ,
一來擺位容易,
二來可以輕鬆TOE IN 做到皇帝位,

如果玩座地好難玩得好, 因為座地一般能量感都比較大,

同埋左右喇叭之間最起碼要有6尺距離先會有較好既聲場~仲要預位TOE IN

所以買座地前要諗清楚~

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我而家用緊Marantz 8012 , 之前用Pioneer 901, 以AV amp 而言,同Pioneer901比, 分析能力一啲都唔會比pioneer 差喎!

Marantz 7015 已經在美國發佈咗,香港遲少少會到

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

你去中環showroom,.可以一次試 kef 同b&w

試左先啦

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

xerxeshowie 發表於 2020-9-22 16:35
價格 31K 左右

試試這裡 => https://www.facebook.com/AsiaTheatreKT/

明白了,唔該師兄!!!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

EricTse@FB 發表於 2020-9-23 15:09
onkyo amp偏高音多低音弱所以要配比較重低音嘅喇叭好啲如JBL ,polk audio 之類
Denon amp不嬲偏低音重高音 ...

請問b&w 的低音算唔算多? 因為我都想買返d 大牌子喇叭,始終起showroom 試聽唔一定準,因為唔知背後有無做手腳

原來onkyo 係偏高音,唔怪我起對JBL E30 喇叭玩bi-wire @高音時,就算細細聲聽歌都會好刺耳,原來係高音太多

我對JBL e30 喇叭當時起時代廣場間today studio 買,當時用部$5k 左右的harmon av amp  去推,聽hotel california 時,開頭出的鼓聲係卜卜聲,但如果用denon 或onkyo 推,就會出返bomb bomb 聲,所以唔知係咪harmon av amp 的低音唔夠,但如果聽蔡琴,就會覺得人聲好柔,但當然無kef  果種人聲起喇叭入面浮出黎的感覺,睇戲時,harmon av amp大聲得黎量感會幾好,但又出唔到denon 果種埋身肉感

我唔知馬仔av amp 會唔會似harmon ,但我用過denon 和onkyo ,今次想試下馬仔amp  

至於分析力,我諗係同av amp 粒dac 有關,所以聽cd 時,買部好少少的cd player 應該可以解決呱.....