設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: cash200107

[Soundbar] Samsung Q80R Soundbar 配SONY A8G

星級玩家

放心,其實netflix個atmos效果唔係太突出,只有小量片有,條q80r用個 Surround mode頂住先都得,真心介意就買個apple tv之類嘅盒用囉,千幾蚊就解決到問題,冇乜煩惱

進階玩家

KenLee@FB 發表於 2020-10-11 23:28
一係買有認證的2.0, 一係直接買2.1鍍銀芯或者2.1光纖線。
線我都係淘返來, 約1xx至3xx一條較高人氣2.1個d ...

我無理解錯系: APPLE TV/碟機 > Q80 >(ARC) A8G
但咁樣系咪會無左Dolby Vision?

因為我而家系咁駁: Panasonic 碟機 >(ARC) A8G

進階玩家

kedu 發表於 2020-10-12 07:07
放心,其實netflix個atmos效果唔係太突出,只有小量片有,條q80r用個 Surround mode頂住先都得,真心介意就 ...

Apple TV 會好D 系咪因為佢片源 會好過NETFLIX 果D?

咁我用Panasonic UB820 播4K碟系咪會更好?出到Dolby Atmos & Dolby Vision

進階玩家

cash200107 發表於 2020-10-11 21:56
請問TV的Netflix apps都可以直出到Atmos? 我上網睇好多話要eARC 先得,所以驚驚地唔敢買住😂
好的線有無 ...

NETFLIX有小量片支援ATMOS,同埋如果你播ATMOS片個陣條Q80R會SHOW返DOLBY ATMOS個LOGO出來,咁就知係唔係RUN緊ATMOS

師兄如果諗主買嘅話就勸你快手D,聽D SALES講話就來停產,唔知係唔係真。我早兩日去過幾間百老匯諗主試下點知得返一間SHOW條陳列品出來賣($44XX),已經冇全新。再去屋企附近間AVLIFE咁啱只係得返一條全新仲要有現貨唔洗等,同埋見佢$6780連埋兩個後置喇叭( SWA-9000S )就諗唔到諗即刻比錢。原本諗主送貨但佢地話要星期三先得,我就心急想拿返屋企玩所以佢地就借左架車仔比我自己拉返去

暫時開心使用中,仲玩緊D SETTINGS。對喇叭星期二先返貨到時再去拿。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

q80r 如果要求唔高真係唔錯 真係平靚正。

銀級玩家

KenLee@FB 發表於 2020-10-11 21:01
而家就係咁

咦師兄咁擺會唔會阻到左右兩邊聲道?

專業玩家

underflower 發表於 2020-10-12 17:43
咦師兄咁擺會唔會阻到左右兩邊聲道?

會有阻架, 我如果真係想睇戲可以前面放張櫈仔將條bar放出來。

科林玩家

新手想請教一下
用緊sony x8000h + samsung qr80r + 9000s後置, 個後置set到+6都係比較細聲係咪正常?
另外, 電視同藍芽播歌都出到後置, 但netflix就冇, 睇atoms劇都冇show到dolby atoms, 係咪電視內置netflix所以唔得? 要駁apple tv? 謝謝🙏

新仔玩家

我都係用緊 Sony 65" A8G + Samsung HW-Q90R sound bar, Sony UBP-X700 + PS4 入Q90R 再 arc 回傳去 A8G.
非常滿意效果,睇netflix可以做到Dobly Vision and Dobly Atmos. 藍光機睇Ulta Bleray 效果非常出色. 現在只是欠PS5,換咗PS4, 到時睇下個效果會唔會非常突出, 始終對Sony家電視加PS5有期望.