設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: zhaobb

[喇叭組合] 新手玩5.2.4求喇叭意見

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

雖然唔係8系,不過聽左一小時,a110直推都唔錯,可能我自己要求唔高

高級玩家

如果你要部A110每份後级部份要增加到4粒功率管 咁佢嘅體積我估計要接近一部兩匹冷氣咁上下 相當驚人 到時唔止賣四萬 可能十萬~

高級玩家

因為功率管增加 所以散熱星片又要增大 空間又要加大 火牛又要加大  水塘又要加大 樣樣都要加大 所以就要超巨型  要將所有嘢放晒响一個箱入面 即係好似當年歡樂今宵 歡樂滿東華
酬款咁 搵一架VAN仔 試下最多可以塞幾多人入去 結果搞到幾十人 成功攝入架車裡面
入咗建力士世界大全 哈~

高級玩家

如果唔想咁巨形 可以有個辦法 只需在前面三個聲道(左中右)增加至四粒功率管 因為左中右三個聲道係最重要嘅 於是總共只增加9粒
13加9等如22粒  
而原本係需要13加39共52粒 哈~

高級玩家

有人話功率管一粒就夠  唔使太多

咁我舉個例子 等如有架車死咗火 要揾人推車 你估下一個人推得輕鬆 抑或四個人推得輕鬆 又抑或八個人推得輕鬆  因為後級部份都係講  "推力"

高級玩家

所以揭開了環繞擴大機兩大致命弱點

1. 供電不足
2. 功率管太少

供電不足~你有時見到當有大爆炸場面時 部機有時會斬下斬下 好似睇電影咁  呢個就係overload  負荷过重要暫時熄一熄 以保護電路

功率管太少~之前已經有講解原因

所以你最好當佢係一部13聲道解碼前級玩算了 不可委以重任  哈!

高級玩家

D朋友問我最重要係邊隻喇叭

咁我話梗係中置最重要啦

因為九十幾個%嘅聲音係由中置喇叭

發出嘅 佢又問應該点揀

咁我話我用嘅同出面唔同

我會用十吋或以上嘅中置喇叭

點解 因為一來表現到人聲嘅厚度  

二來有D底音聽下  唔信你可以試下

包你試過之後 嘩 嘩 聲    哈!

高級玩家

如果揾唔到十吋嘅中置喇叭 暫時玩住雙中置先  等你感受一下人聲嘅厚度先 止下咳  哈

高級玩家

講起雙中置 原来2018年有人做過實驗 他的原意是把人聲由下方轉移至銀幕中間  他在銀幕上方加多一隻中置 當同時發聲時 音源就會由原本的下方上升至銀幕中間 他做到了這点 但試過之後 令他十分滿意 因為聲音明顯
好了很多 厚咗 立體咗 是他預期的意料之外 至於喇叭線擴音機如何配搭
是一大學問 因為如果將兩隻中置
並联式接駁 很大可能會燒機.......哈!

高級玩家

雙中置    呢個話題原來一早已經有人

提出 早至2009年 為何   因為當年很多人

用高級音响玩呢個環繞聲  5.1 或 6.1

THX 等等 有人竟然用B&W 802做前

置聲道 而家賣緊台幣一百萬

咁佢個中置就考起很多專家 斷估唔會

用一D坊間有問題嘅散裝中置黎濛混過

關  於是B&W就出咗一D超級中置 皮

幾兩皮 來配合呢對超級802  

而家叫做鑽石中置

咁有很多人條氣唔順要用咁

多錢買個唔實用嘅中置

(當年D人認為)  所以晚晚楝

起床板思考如何解决

所以最後發明咗  "雙中置" 哈!