設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 身痕 5.1.4 升級 7.1.4

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
三月中搬屋, 新地方應該玩到 7.1.4... 加上出左雙糧... 身痕諗下可以點樣升級...

而家 5.1.4 八國聯軍... Wharfedale 前中置 D330 + D300C, surround DALI Spektor 2, 天空 XTZ Spirit 2 + Polk Audio T10, sub 仔 XTZ Cinema 2x12

方案一: 買對 Wharfedale EVO 前置, 將對 D330 轉做 surround, Spektor 2 做 surround back
問題一: EVO 座地萬元起, $$$$$....
問題二: 兩對座地要諗點擺... EVO 4.4 要地方更大... 升 4.3 又覺得升級唔夠過癮....
問題三: 換得 EVO 自然想中置都轉埋... 一闊三大

方案二: 求其加對 surround back 玩住先
問題一: 買咩好? 買返 DALI? 定係平平地買多對 Polk Audio? 我覺得對 T10 幾抵玩

方案三: 升級 surround, 將對 Spektor 2 轉做 surround back
問題一: 轉做 EVO 4.1? 會唔會變左觀音頭?

其實仲有好多 option... 個人比較想升級前置多, 因為平時都會聽歌...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
PepperFish@FB + 10 + 10 恭喜有新屋住!

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黑鑽玩家

你聼歌都用埋8500?7.1.4仲有2CH用,聽歌喇叭獨立諗,睇戲嗰11隻主攻AV型同一品牌系列有目標可分開銀根逐一擊破😂我就會咁做簡單啲好過左換右換都唔知到唔到位!我套M&K 150糸用咗拾9 幾年🤭換唔到大屋都唔會諗住換😤

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2021-3-2 12:04
你聼歌都用埋8500?7.1.4仲有2CH用,聽歌喇叭獨立諗,睇戲嗰11隻主攻AV型同一品牌系列有目標可分開銀根逐一 ...

係呀, 要攪 AV bypass 太煩... 又唔知買乜野 2 ch amp 好... 所以暫時都仲係一動不如一靜

我份人比較多心... 同埋一次過換哂成套西裝太重皮所以先呢隻試下果隻又試下...
暫時都未搵到心水
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

黑鑽玩家

我咪叫你逐一擊破囉~選定品牌系列睇需要次序慢慢換,同一系列音效平衡好多又易cal得好聲、我自己由5.1玩過一套NHT一套B&W,7.1就轉M&K玩到依家
需然係水兵都好過雜牌軍😂

白鑽玩家

三星玩樂勲章

你第一方案,入對EVO,將現有前置變環繞聲,你來過我家就是這樣玩法

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2021-3-2 14:23
我咪叫你逐一擊破囉~選定品牌系列睇需要次序慢慢換,同一系列音效平衡好多又易cal得好聲、我自己由5.1玩過 ...

MK 我記得都唔平喎... 同埋如果我用黎聽歌唔知效果如何?
LG CX55

鑽石玩家

avsuperman 發表於 2021-3-2 16:58
你第一方案,入對EVO,將現有前置變環繞聲,你來過我家就是這樣玩法

咪就係拜訪完你個神壇我先諗將對 D330 轉做 surround 囉...
LG CX55

黑鑽玩家

issachar 發表於 2021-3-2 17:07
MK 我記得都唔平喎... 同埋如果我用黎聽歌唔知效果如何?

我唔係叫你買MK😂只係建議你仲有2個CH多出,聽歌喇叭可獨立諗啫🤭而且MK 唔係用來聽歌嘅喇叭

白鑽玩家

三星玩樂勲章

issachar 發表於 2021-3-2 17:08
咪就係拜訪完你個神壇我先諗將對 D330 轉做 surround 囉...

下次再玩過,宜家又有先鋒800,聽歌影音提升,你都諗諗EVO,性價比高

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2021-3-2 17:23
我唔係叫你買MK😂只係建議你仲有2個CH多出,聽歌喇叭可獨立諗啫🤭而且MK 唔係用來聽歌嘅喇叭 ...

因為我第一次去 demo show 係聽 MK 嫁... 所以一直都想試下
LG CX55