設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] Subwoofer 放窗枱問題

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
因為空間有限,依家用緊個陳年kef 1000.2,放左起個窗枱,可能因為kef 1000.2 個設計係向地下打,而窗枱有三邊都有玻璃窗,所以boom 得好緊要,而d 聲都散唔到出去

如果坐起梳化,而把sub woofer 的音壓較到好大,先可以度到75db ,但起75db 的情況下好boom ,同埋聽到打出黎的低音係over 左好多,所以要較返65dB

我依家諗住換MK Compact V8,因為SIZE 夠細,可以放起個窗枱,向住SOFA 位置打,請問會唔會都有BOOM 問題?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我以前隻V仔都係downfire, 如果開大聲除左驚Boom之外, 重驚樓下投訴😥
師兄, KEFC62细细隻可能啱你, 去showroom試下😙

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

rach 發表於 2021-3-3 20:51
我以前隻V仔都係downfire, 如果開大聲除左驚Boom之外, 重驚樓下投訴😥
師兄, KEFC62细细隻可能啱你, 去show ...

因為個窗枱的位置好細, 同埋三面係玻璃窗, 而個kef 1000.2 係向地下打, 唔知係咪因為窗枱的空間細, 所以d 聲散唔到出去
起個woofer 隔離度到75db, 但起woofer 距離1m, 立即跌到得返70db

我之前都有諗過KEF C62, 但發覺有好多問題:

1.KEF C62 只可以話用呢個新技術改善6.5 寸低音喇叭的不足, 但無講過kef c62 的雙6.5 寸喇叭係可以好過12 寸或18 寸的喇叭, 始終喇叭的尺寸越大, 出到的frequency 越低
2. kef 只敢話用呢個c62 的價錢, 呢個size, 可以做到不錯的效果, 而無話可以好過同公司其他尺寸的喇叭
3. KEF C62 沒有喇叭網, 雖然我屋企無小朋友和動物, 但無喇叭網好唔方便
4. 我本身用KEF SUBWOOFER, 低音去得慢, 收得慢, 好肥, 當然我唔可以用呢個陳年入門級的subwoofer 同c632 比, 但kef 的subwoofer 唔出名, 信心都係一個問題

白鑽玩家

師兄有冇試過將十仔移前D,  始終聲音是需要空間走的.

鉑金玩家

rach 發表於 2021-3-3 23:17

睇戲先放落地唔睇戲咪放窗台
夾硬買隻唔夠量搞嚟做咩

白鑽玩家

我喺唔同地方做過唔少實驗
down fire 同boom未必有直接關係
原因太多
可能係room mode
房門、櫃、傢俬、牆壁、窗框玻璃...共振
如果係room mode
亦有兩個可能性
可能係超低音擺位同聆聽環境關係
又有可能係房間特性
無論你點擺坐喺邊度
都會有一個頻率突咗出嚟
又或者唔見咗

至於downfire我亦試過
將隻超低音好似反骰仔咁樣
六面360度試勻都可以一樣係boom

而師兄你嗰種boom法係
因為有個頻率突起咗先至得出75dB
並非頻率響應平直20~120Hz得出75dB

第三個問題係平價或者細尺寸超低音
設計上本身頻率響應上唔平直
靠用單一頻率共振
難聽啲講故意係做成boom
去吸引買家個聽感

白鑽玩家

我建議買一隻質素高少少嘅sub仔內置有PEQ
用test tone度一度到底邊一個頻率凸起
再用PEQ去修正
但修正都有啲技巧
當然十仔個擺位要搵一個相對冇咁boom嘅位置
例如度到係63Hz凸起
使用幾個唔同音壓65dB/85dB/105dB
睇下凸咗幾多dB
再攞個中間數自己衡量63Hz減幾多
如果你用坊間嗰啲所謂DSP方案
超低音喺低音壓拉平果陣時
只係做一幅單一音壓嘅靚圖
幫你安撫心靈
到細音壓時低音就會唔夠量
又或者大音壓會勁boom

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

rach 發表於 2021-3-3 23:17

我以前住公屋時,個sub woofer 向地下打,唔會有boom 的問題

但上左車之後,如果把個sub woofer 放起窗枱,無論向地下又好,向住sofa 打都好,都覺得個subwoofer  好似無乜聲,但一較大個power ,就會boom 得好緊要

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-4 10:27
我建議買一隻質素高少少嘅sub仔內置有PEQ
用test tone度一度到底邊一個頻率凸起
再用PEQ去修正

我聽歌多,鐘意睇演唱會,所以想要d 低音去得快,收得快的sub woofer ,即類似商場function 時果d 喇叭,低音係打得強而有力,唔會肥,而mk 有super deep 技術,加上mk v8 個size 細,可以令到個sub woofer 放起窗枱時,對住個sofa 位置打

至於壓迫感和潛得低唔低就唔係太重要

我部av amp 都係陳年的onkyo sr707 ,我試過用部av amp 去做assuy test ,個test result 簡值不知所謂

例如我個前置同sofa 距離大約1.8米,但assuy 可以detect 到2.5 米,個subwoofer detect 到75db ,但一聽sub woofer 打出黎的低音,一聽就知over 左好多, 要manual set 返去65 db
我前置個喇叭最低出到50hz ,但assuy 可以detect 到40hz,所以前置喇叭個聲好怪,最後要manul set 返120hz ,用尺和音壓計cal 返先正常

其實我個budget 可以比多少少,買個好少少的喇叭,但mk 其他model 的喇叭size 好大,都係果句,越大size 的喇叭一定越好,但我屋企空間有限,無位放

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-4 20:07
我以前住公屋時,個sub woofer 向地下打,唔會有boom 的問題

但上左車之後,如果把個sub woofer 放起窗 ...

以師兄現時架生, 其實同我以前差唔多, 因為三邊牆関係, D聲好容易會聚左喺左手邊, 我會將十仔放在右前置附近, 然後用Mannal Setup, 靠耳仔重新度一次(我用過初階/舊款安記AMP的Audyssey確係無物料到), 左右喇叭距離唔同係正常, 因為右邊係走廊😉