設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問2部 2ch 後級去推喇叭的正確接法

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想請問其實有冇邊一個接法先係正確玩Bi-AMP?

小弟用2部 keces s125 BI-AMP去推vela bs403, 接法如下

BLT BI-AMP+Jumper (1. 正去高, 負去低, 2. 正去低, 負去高, 3.正負去高 4.正負去低) (一對喇叭線+Jumper)
1. 高音點過亮麗, 速度快, 聽古典同低音量多的如星球大戰低頻有點不足
2. 低頻量充沛, 下沉深, 高音有所收歛, 速度快
3. 高音過量, 低頻明顯不足
4. 底頻過量, 有點肥, 高頻速度同分析有所下降

XLR 1開2去S125 2ch獨立推高底音(一部推2ch高音, 一部推2ch底音) (2對喇叭線)
高頻過量, 有點吉耳

XLR 1開2去S125 2ch獨立推高底音(一部推左ch, 一部推右ch) (2對喇叭線)
高音點過亮麗, 速度快, 低頻量充沛, 下沉深.

BLT Bi-AMP + Bi-Wire 未能測試, 因冇Bi-Wire線, 而2對喇叭線都係蕉頭

個人試左覺得BLT Bi-AMP + Jumper 正去低, 負去高係最好聽.

仲有想請問如果想3k內買一對中性(完全冇個性)喇叭線有咩可以推展比小弟, 感謝.

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

專業玩家

師兄

先問一下你用對甚麼喇叭線 (銀還是銅)

第二,
建議你轉去MONO, 只用單邊喇叭.  試BI-AMP.  

即係
AMP A既RIGHT CHANNEL-接喇叭A既高音
AMP B既RIGHT CHANNEL-接喇叭A既低音
記得飛走對JUMPER

經驗所得
當部AMP吾夠力推吾郁個喇叭既時候, 高音會叫(因為高音單元相對無咁高POWER CONSUMPTION)而個低音比吾到力就會令到你有錯覺好(叫同惡聲)

音響係用錢買返來響受, 吾係買返來科研.
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

專業玩家

點解咁問係因為早前我同你有一個相同既問題.  吾好睇小個喇叭食40W.  留意佢上限係食到200W

好多人講B&W805D3好尖好叫, 實情大部份都係睇得佢太易推.  當我加一部A CLASS 45W後級只推中低音.  BI-AMP比足力佢, 完完全全係順滑無比

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

音響係用錢買返來響受, 吾係買返來科研.
Accuphase DP560->E650+A48 Biamp->B&W805D3

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

andy3210 發表於 2021-5-20 17:34
師兄

先問一下你用對甚麼喇叭線 (銀還是銅)

師兄你所講係唔係呢一種接法?
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

專業玩家

加里 發表於 2021-5-20 19:51

無錯

黃金玩家

加里 發表於 2021-5-20 19:51

正路都是這樣接法👍

氣動高音 近場聽係會 有少少吉耳,尤其是聽口琴

加里兄 可以試試左右牆 第一反射點 加吸音,高音會柔番D

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SimonHon@FB 發表於 2021-5-21 15:18
正路都是這樣接法👍

氣動高音 近場聽係會 有少少吉耳,尤其是聽口琴

我用呢個接法再係左右兩邊牆邊掛左張窗簾布已經聽到高音滑好多,雖然只係用左條雜牌一開二訊號線(咪用一入兩出XLR),但效果已覺得好好。

係網上搵過,但搵唔到有喇叭廠線出一開二的XLR線,想請教下如果想升級條XLR線係唔係只可以搵人做(eg. Labkable)?會唔會有線廠出呢種線或有其他分線器可以買?

黑鑽玩家

我都分享下! 其實 冇特定 邊一個係正確 嘅接法! 只能夠憑經驗去選擇 同埋判斷! 呢啲情況 我自己玩咗咁多年 就算到現在 都仍然係會遇到! 所以都真係冇咩好講! 不過有樣嘢 我自己 經驗所得 無可奈何之下 先會進行斜插, 如果唔係 基本上多數 全部插低音,  如果真係唔精神, 唯有全部插高音!
反而有一樣嘢, 你係需要知道, 就係,得就係得, 唔得就係唔得! 你係揀到適合嘅, single amp single wire 一樣可以好靚聲, 係唔啱嘅,bi 幾多嘢都係冇用, 不過呢啲係要玩過先會明白, 係一個經驗, 喺我自己以前, 成日都覺得bi amp同bi wire 係一個終極發揮方案, 但係依家 喺我自己 經驗 累積返嚟,bi wire bi amp 只係一個輔助嘅 option, 無可奈何 冇辦法嘅情況下 我先會用!
好記得有一次經驗, 玩bi amp, 同一個牌子 一部30w 一部45w 大家都係class A,bi amp推b&w, 諗住以為好好, 後尾換左 一部65w class A single amp去推, 即刻變咗兩個世界, 情形係 一部65w推 係正好多! 記住 係正好多!哈! 咁可能你會問, 咁如果兩部65w bi amp推, 咁咪更加正囉! 點解會咁講呢?....... 問題就係, 如果以同一價錢計, 嗰兩部class A 30w同45w 加埋足足可以買部65w, 仲要係明顯 提升 咗好多! 咁點解我要 為左bi amp而去bi呢? 所以你會聽到有人講, 就算走去bi wire, 都情願會攞啲錢 提升喇叭線 級數single wire, 都唔會走去bi wire 其實就係咁解喇! 佢哋唔係傻㗎, 只不過係奶咗嘢, 呢啲經驗係用錢換返嚟!
其實一部amp, 都唔難理解, 初初玩嚟講 唔明白好正常, 通常都係睇spec,180w 實以為好夠, 但係其實都唔係玩嗰個位, 你有幾可會 峰值 開到180w? 一般聽歌 聆聽都只係用零點幾w 去到幾w, 問題就係呢一度, 就係嗰幾w 搞到啲乜嘢出嚟! 當嗰幾w 你係搞得好, 先至會再去諗個180w 出成點樣! 譬如一棍毆落去, 可能嗰下就需要150w, 不過呢啲都係後話, 搞好咗 頭嗰幾W 係正常嘅! 先至好再諗, 因為之後嗰啲仲難,150w 要實淨 仲唔可以粗聲 等等咁多嘅要求, 係會難好多好多好多倍

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
miata22 + 10 + 10 認同到一個點呀
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
MDLP + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

見到都嚇一跳
兩部機已經冇可能BLT再biamp
Biamp再jumper我真係驚你燒機

黑鑽玩家

不過elac 係好喇叭! 我自己用過312 247 407 呢啲型號! 我自己都好鍾意同埋好欣賞, 高頻嘅分析力同埋處理能力 係好出色, 能力又全面, 聲音其實唔難搞, 亦都唔係好難玩! 影音兩用都得, 加油呀