設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rbaggio74

[喇叭組合] B&W or Procella??? #79 update 膽粗粗行 Bi-amp???

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

Big_McIn 發表於 2021-5-30 08:47
若配AV 喇叭,例如MK,8500的power amp已可以玩掂,要挑剔的話,睇戲主要和最佔分量就是LCR,所以話揾台3 ...

我就係咁玩,8500推11隻M&K, 而前面3隻就加一部Emotiva 3 channel去推。。。

鉑金玩家

先唔講 Procella 聽音樂好唔好聲
如果你真係追求佢果種Pro 就應該連佢架amp 都買埋
要Pro 就即係越唔妥協越收窄amp 同喇叭中間嘅自由度
先確保到原廠嘅設計係咩效果

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

chan@76 發表於 2021-5-30 19:47
要Pro 就即係越唔妥協越 ...

如果玩到咁~我情原真分家算~都係錢錢錢錢同錢問題

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2021-5-30 19:47
要Pro 就即係越唔妥協越 ...

合併機推可以嗎?我自己未聽過直推。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小弟退燒都好一大段時間了,冇乜動力去想換機,你遇到的問題十足十我多年前的遇到同樣的問題,當時我經常聽人講B&W 聽音樂掂過碌蔗,但一睇戲就立到痴肺,於是走去試中環米樂Procella p18 ,正如有師兄與我甚有同感,一套戲大部份時間係有好多配樂而令到你投入,Procella 完全俾唔到呢個Feel我,只係其中一兩段要嚟試音撞擊聲音乒乒乓乓,就係得乒乒乓乓好勁啊,咁之後去試 B&W,唔記得部Amp係邊一部,睇戲真係唔夠氣氛,我覺得佢部 Amp 唔啱睇戲,立鬥立,最後我決定,既然B&W 聽Music冇得走雞,但睇戲好多都人認為立,但我又好喜歡B&W 聽Music,最後我賭了一鋪,我睇戲就用一部快機力水好的 Krell S1200+Burmester 911 mk3 推 B&W 802D,Woofer 就用 JL Audio Gotham F213 開咗三分一 推爆佢,小弟覺得睇戲真係過得去唔會立,完全比到我快速衝擊兼有音樂廳的舒適電影配樂,可能我要求低,見笑,而聽CD就轉返另外Burmester 088一套西裝,咁樣做兩者兼得,唔需要兩套完全分家阻地方,一直用到現在都沒有動力轉機,如果真係要轉,我或會將4 隻procella surround 轉換 B&W一套,但已經退燒懶得就懶,分享完畢。

PS: 中間亦發生些小小插曲,買了一部 Anthem,Model no. 都忘記了, 好似 710,配去 802D 睇戲真係冇咗衝刺感,一個禮拜就放走

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
sanlamsan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
chan@76 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
usopp + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

rbaggio74 發表於 2021-5-30 08:15
這個意思指的是,在喇叭擺位同音場教正方面有更多要求,對嗎?

係, 個喇叭擺得正你聽到0係果度黎...

評分

參與人數 2威望 +55 金錢 +60 收起 理由
rbaggio74 + 5 + 10

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黃金玩家

cth516 發表於 2021-5-30 16:22
我就係咁玩,8500推11隻M&K, 而前面3隻就加一部Emotiva 3 channel去推。。。

Emotiva 這個是現在很流行的玩法,謝謝啊!

黃金玩家

4Ktv 發表於 2021-5-30 23:55
小弟退燒都好一大段時間了,冇乜動力去想換機,你遇到的問題十足十我多年前的遇到同樣的問題,當時我經常聽 ...

師兄高人也,我乜都唔識,點敢同你比!

不過,你講的很實在,經過這個帖子,幾十個回覆,我現在心裡有底了,希望日後的『開箱文』亦會得到大家的關注!

黃金玩家

剛剛睇完教學片,膽粗粗自掣幾條土豹條,8500 前置行 Bi-amp。

師兄們先發表意見,認為小弟的雜牌喇叭在睇戲和聽歌方面,由8500行 bi-amp 會唔會有改善?

用左一個鐘頭攪的線,又有無價值?

咁大風險去試又值唔值得?

食完飯試機先!!!

鉑金玩家

Jazzgd1 發表於 2021-5-30 21:47
合併機推可以嗎?我自己未聽過直推。

觀塘細房試音室,預約就有得聽!