設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lowbson

[AV擴音機] LS50 做前置 , 想問AV機推介

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2021-7-1 17:09
呢個問題我是不是都印證咗廿年
我唔敢講話100%OK
我都遇過有失敗個案

理由上隻 amp 如果冇左 C channel, d 聲應該分返去 LR 兩邊...

我諗聽落怪怪地果 D 應該可以話係"個別事件"

同埋我記得有 d amp 可以將 C channel extend 去 L R?
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

銀級玩家

issachar 發表於 2021-7-1 17:27
理由上隻 amp 如果冇左 C channel, d 聲應該分返去 LR 兩邊...

我諗聽落怪怪地果 D 應該可以話係"個別 ...

Dolby 叫Center Spread.
Denon機前兩年取消左, 但後尾好像有整返出黎.
宜家冇用, 唔FIRM.
CHING可以響SETTING度搵搵

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
issachar + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

philippe 發表於 2021-7-1 17:22
中置話題都好有趣,舊時網上有人提倡用雙中置就拗餐死,又有本10蚊書寫手講唔用中置係旁門左道! ...

雙中置用喺大梗幕
一上一下
我覺得係絕對行得通

白鑽玩家

issachar 發表於 2021-7-1 17:27

我諗聽落怪怪地果 D 應該可以話係"個別 ...

聽落估計係隻hell freezes over
中置聲道故意搞一啲正反相時差效果增強立體感

白鑽玩家

krisho6666 發表於 2021-7-1 17:38
Dolby 叫Center Spread.
Denon機前兩年取消左, 但後尾好像有整返出黎.
宜家冇用, 唔FIRM.

center spread應該設計
係畀有中置喇叭但又夠聲
就spread一部分去左右
有中置比冇中置好
好過none咗中間
spread幾多應該有幾段校

鉑金玩家

MDLP 發表於 2021-7-1 12:47
呢樣嘢要睇過代價同埋個價值觀

先講代價

向來AV AMP 推喇叭玩2CH 只係過渡期既方案黎,

任何AV AMP 要推LS 50 一定推得到,但推得到又唔代表推得好既,正如你所講,要睇個人要求去到邊囉~

首先樓主既期望問題,係$1萬內AV AMP 想有高質素既2CH 音色,唔好話$1萬BUDGET ,
AV AMP 就算去到旗艦級都未必去到樓主既要求,
如果AV AMP 真係做得到,咁膽機,金仔,老麥D 機仲邊有人買~

如果真係要玩AV AMP,而又想有少少聽歌既要求,
平平地AV AMP (有FRONT PRE OUT) + 部(PURIFI 1ET400A / Hypex Nc500 $1萬左右)應該合乎經濟效益~

玩音響向來好個人,口味喜好因人而異,只要知道自己鐘意乜,玩得開心就得

鉑金玩家

NM0101 發表於 2021-6-29 19:12
可能好快就有師兄話, 唔夠就加隻十仔補下啦

喇叭個低音係廢的, 聽十仔出就夠 ...

一般書架喇叭低頻係45-55hz 左右,
座地喇叭可以去到30hz ~
加subwoofer 聽歌係彌補返書架喇叭低頻不足既問題,
並唔係代表喇叭個低音廢

黑鑽玩家

極地雪 發表於 2021-7-2 14:01
一般書架喇叭低頻係45-55hz 左右,
座地喇叭可以去到30hz ~
加subwoofer 聽歌係彌補返書架喇叭低頻不足 ...

都係講吓笑姐師兄~

只係見呢幾年d人買錯amp去夾喇叭, 但只會話對喇叭垃圾, 唔肯去正視問題出處。而且又有d人又當正加十仔補低音係正統玩法, 越講越神奇...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Yoshiki2008 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

NM0101 發表於 2021-7-2 17:29
都係講吓笑姐師兄~

只係見呢幾年d人買錯amp去夾喇叭, 但只會話對喇叭垃圾, 唔肯去正視問題出處 ...

其實音響好玄妙,講求配搭~ 唔了解問題根源就真係大問題,

地方唔夠大,又唔係人人玩到座地,加上書架喇叭音色又唔差!

以 ProAc Tablette 10 Signature 為例,

ProAc 獨有既調音,人聲音色細膩,但奈何低頻只可以去到55Hz ,

配咩AMP 俾佢都出唔到個浸低音,除左換喇叭外,

加SUBWOOFER 的確係一個好既OPTION,去補償低頻下潛同埋動態不足,

玩音響無分話咩係正統唔正統,科技日新月異,

以前一講起CLASS D,音響燒友就一定認為衰聲,

點會估到會研發到hypex ncore /PURIFI 1ET400A 可以令到CLASS D 出到靚聲

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
issachar + 20 + 20 超正, 一定要加分

查看全部評分

等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

白鑽玩家

2ch世界極少咁玩法
如果何行的話
買對15寸番嚟
擺對805D上去
就變咗801D3