設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 安裝向下拉的 手動/電動 投影幕

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我無用過投影, 想問如果想安裝 安裝向下拉的 手動/電動 投影幕 的話, 係咪會用下面呢類方法 (100%係我自己想像的....) ?

哪個方案比較好?

1. 天花打入2支或4支 鈎, 把投影幕 掛在這幾支鈎. 咁日後想換幕時, 只要把舊幕除下, 鈎上新幕就得?

2. 直接用強力螺絲, 穿過 投影幕 頂部的金屬橫頂部的洞洞, 打入天花?

如果都唔係上邊咁做的話, 大約會係點安裝呢?

另外,  我想係平時家人睇TVB就用普通50寸電視. 到我要打機/睇戲時, 就可以手動/電動, 由頂向下, 把投影幕向下伸出來, 即係 個投影幕係會遮住個50寸電視的.  因為50寸電視機及投影幕, 基本上在同一幅牆的前面. e.g. 電視機 距離牆身30cm而投影幕向下伸出時, 就距離牆身40cm咁.   有冇師兄的大約類似的擺法? 有沒有實際使用時的問題會發生呢?

黑鑽玩家

電視加投影基本上都係咁裝,只要個幕唔好同電視太貼就得

黑鑽玩家

掛鈎我覺得唔穏陣,塊幕有機會郁,直接收天花係穏,但塊幕會好高,要擔高頭睇唔舒服,我去五金舖搵人做咗兩支方通收上天花,打啱水平先收塊幕上去,咁塊幕可以盡量降到畫面中心同眼成水平.幕面遮住電視方法可行,我都係咁裝,我距離多小小,大約12cm.另外建議唔好貪平買手拉幕,好快會起V字,得不償失.

黃金玩家

Kowloonman 發表於 2021-7-14 09:57
掛鈎我覺得唔穏陣,塊幕有機會郁,直接收天花係穏,但塊幕會好高,要擔高頭睇唔舒服,我去五金舖搵人做咗兩支方 ...

即係你塊幕頂距離你天花, 大約12cm?

我就係諗諗下, 坐係到但要頭向上睇, 咪好似戲院永遠唔想坐既前座咁? 係屋企咁睇法, 唔掂喎...

黑鑽玩家

oyama 發表於 2021-7-14 12:46
即係你塊幕頂距離你天花, 大約12cm?

我就係諗諗下, 坐係到但要頭向上睇, 咪好似戲院永遠唔想坐既前座咁? ...

不是,12cm係幕面到電視機面既距離,以前啲顯像管電視啱啱熄會有靜電吸咗塊幕埋去.現今電視應該冇呢個問題.我的幕頂離天花大約60cm.其實大部份人塊幕都係裝到好高的,因為要就個中置喇叭,所以我放棄咗個中置,只要個人坐在中間,聲音結像一樣唔會偏移的.

黑鑽玩家

唔想擔高頭睇,可以做長D塊幕

黃金玩家

Overnite007 發表於 2021-7-14 21:56
唔想擔高頭睇,可以做長D塊幕

我度緊呎. 就係發覺如果塊短投幕係100寸, 就大約125cm的高度.

加埋地面有個 矮電視櫃 (係, 已經無電視機,, 但都要有呢個櫃用來擺放超短投, xbox, zidoo等等...)  大約60cm高

咁即係 短投幕 最高的點, 會係 125+60 = 185 cm 高.

我坐係sofa時, 視綫水平大約係110cm

咁似乎要 "擔高" 個頭去睇  短投幕 近頂的位置

如果用短投機取代電視機, 咁平時長時間咁擔高頭睇, 好似會好身苦......

黑鑽玩家

oyama 發表於 2021-7-15 09:42
我度緊呎. 就係發覺如果塊短投幕係100寸, 就大約125cm的高度.

加埋地面有個 矮電視櫃 (係, 已經無電視機 ...

咁又唔駛咁誇張,大部份內容都係畫面中心,畫面中心跟視覺水平已經好理想.跟據你既計法畫面中心離地122.5cm,只係高視平110cm小小其實已經不錯,不過你計灟咗兩個高度,一個係短投機身高度(冇理由部機遮住個畫面),另外短投投出既畫面係會高過部機的,投得越大就越高.你可以睇吓以下個video. 照咁睇法其實部機擺地面就差唔多.唔想咁的話可以考慮吊裝.

我係唔建議買短投的,佢只不過好似Sound bar咁迎合消費者唔想安裝的喜好. 天生就一定係要擔高頭睇,即便倒裝有舊嘢喺前面頭頂亦好影響家居美觀.而且頂角畫質亦因鏡頭過度糾正引致比傳統長投投影機差.所謂抗光幕亦只係滿足消費者要開燈睇的期望,畫質大幅下跌我就唔收貨.

黃金玩家

Kowloonman 發表於 2021-7-15 11:46
咁又唔駛咁誇張,大部份內容都係畫面中心,畫面中心跟視覺水平已經好理想.跟據你既計法畫面中心離地122.5cm ...

謝教.

我到現在都未決定哪個方案. 牆我就只得一幅.......

1. 用超短投+80寸/100寸幕 OR,
2. 買部65寸三星QLED電視機

1: 反光少, 好似睇耐都無刺眼. 仲有少少睇E-INK既舒服感覺. 夠晒大畫面. 但無120HZ 無Dolby Vision. 及要擔高少少頭睇, 似戲完前坐咁.

2. 實夠光唔怕咩燈光太陽光會令個畫面不夠光. 仲有晒當時最高配置, 咩120HZ DV HDR VRR 齊晒, 滿足虛榮感, 因為65寸無咁高, 不用太擔高頭睇. 但包圍感又低左.

黃金玩家

Kowloonman 發表於 2021-7-15 11:46
咁又唔駛咁誇張,大部份內容都係畫面中心,畫面中心跟視覺水平已經好理想.跟據你既計法畫面中心離地122.5cm ...

我見佢個幕咁近天花頂, 我就係唔想......咁我睇時擔高頭真係會身苦

projector 100 inch from ceiling.jpg