設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] 馬仔會唔會出新amp?

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-9-12 14:29
我本身聽歌和睇演唱會多, 唔會睇戲
依家用緊陳年的pnkyo SR707 + JBL E30
我諗住首先換馬仔SR 7015, 再之 ...

論聽歌model 30當然會好過8015, 但如果要推好704s2的話, model 30就唔夠力水了~要推好呢對野, 老金都要用上E4系合併機先得, 但都係去到9成。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-9-12 23:51
論聽歌model 30當然會好過8015, 但如果要推好704s2的話, model 30就唔夠力水了~要推好呢對野, 老金都要用 ...

金仔應該OUT BUDGET 了

請問師兄如果想搵SLIM 的座地喇叭,有無邊D 喇叭會較易推? KEF R5 會較唔較易推?

B&W 704S2 正價$25XXX, 實價$20XXX 左右,所以都唔想花太多錢起部integrated amp 度,同埋馬仔model 30 夠細部,可以唔駛換地櫃

我聽pop 會睇演唱會多,鐘意低音打得勁,高音樂器聲夠出的喇叭,人聲厚薄甜暖唔太重要,因為本身用JBL ,所以唔想再用返JBL

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

唔該哂師兄~~~

之前樂富AV LIFE 有馬仔8012,但清左8012 之後,店舖再無馬仔的AV AMP 陳列

我聽歌和睇演唱會多,咁應該無得揀,AV AMP只係得馬仔,唯有唔試,直接起FORTRESS/AV LIFT  個網訂算

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-9-13 23:44
金仔應該OUT BUDGET 了

請問師兄如果想搵SLIM 的座地喇叭,有無邊D 喇叭會較易推? KEF R5 會較唔較易推? ...

如果真係要B&W的話, 我會揀603S2, 起碼model 30推到佢近8成。但問題係6系同7系真係唔同聲,去搵間大嘅AV奶AB比較下。另外model 30推MISSION ZX-4都唔錯, 三頻平均, 聽落都幾舒服,有的話都可試埋。

至於KEF R5, 推得好係靚聲的, 但推唔好三頻就會好悶冇驚喜, 之前聽過PMA 2500去推R5, 雖然潛得深但樂器聲好沉, 人聲出不過厚, 所以我覺得馬仔30的表現都會係後者。不過全部機同喇叭AV奶都有, 去問下邊間可以試晒或者分2間去試啦~

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-9-14 10:22
如果真係要B&W的話, 我會揀603S2, 起碼model 30推到佢近8成。但問題係6系同7系真係唔同聲,去搵間大嘅AV奶 ...

因為B&W 較為common, 周街都買到,唔打得都睇得xdxd
因為我想搵d slim 座地喇叭,b&w 603 不是slim, 所以唔考慮了

我聽pop 和睇演唱會多,鐘意低音勁,高音出樂器聲好,以前起日本map camera 聽過integrated amp + B&W 805 書架喇叭, 當時播日本版每天愛你多一些,覺得B&W 人聲暖,但無focal 咁暖,高音出樂器聲好好,尖音得黎唔剌耳,低音好似一般

上年起樂富av life 聽過馬仔8012+B&W 804 座地喇叭, 當時播張國榮隻咩愛CD, 當時個效果只可以用平平無奇黎型容,但應該都有上次起map camera integrated amp + b&w 805 書架喇叭的七八成……….如果要花幾萬蚊買integrated amp 去追求呢二三成,我就覺得唔值得了,所以我都唔知b&w 是否適合我

kef 分析力幾高,聽樂器聲唔錯,但怕kef 配馬仔amp 太柔,無哂低音,同埋kef r5 個look 痳痳地

我諗過dynamic audio, 但聲底好似依家用緊的JBL 喇叭,所以應該唔會考慮,以前都聽過mission, 覺得聲底好似kef, 但mission的高音有少少刺耳, 人聲太薄

呢度有間公司,成日話b&w 係用馬仔amp 來調聲,又或者馬仔amp 用b&w 來調聲,原來係國皇的身衣………….

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-9-15 00:17
因為B&W 較為common, 周街都買到,唔打得都睇得xdxd
因為我想搵d slim 座地喇叭,b&w 603 不是slim, 所以 ...

用7系書架+腳架, 效果都幾接近座地的感覺, 我聽歌超雜, 廳用緊老金E407推706S2, 暫時都未聽到一首歌係因為器材唔好而難聽的。
至於好唔好花錢去追求呢三成(其實同AVM比一定唔止咁少), 就好睇你自己點諗。我就係個要玩盡喇叭九成的人, 唔理乜歌都播下聽下, 因為我知道套器材一定食得住。
以你的聽歌習慣, B&W係一定適合, 只係amp的預算和喇叭體積引起一D問題姐。

B&W同Focal係唔同路線, 但要B&W暖聲d就要花d心機去調校。同埋用D&M嘅機去推8系座地, 簡直就係自曝其短, 聽歌好聲的AV amp, 我比較無知, 只識老麥同老林。

KEF真係好睇推力, 要發揮佢九成功力可能直上前後級最好

雖然唔知你聽邊款型號, 但Mission ZX系真心幾好, 去聽真D都無壞。dynamic audio冇聽過冇意見, 有空都想去見識下。

Wharfedale都可以試下, 幾爆得, 座地唔算難推。

國皇的新衣呢個問題多數都係出現生產AMP的公司, 喇叭點神化都有辦法擊破, 但去神化一部AMP就好快不攻自破, 任何AMP都有不足, 講到點好力都冇用, 俾對4路大座地佢推下就得, 所以最後都係要推廣下代理返黎嘅前後級~

銀級玩家

其實Denon A110聽歌都好正架.  夠晒HIFI味.
不過如果純聽Stereo必定係2ch機CP好N倍

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-9-15 14:46
用7系書架+腳架, 效果都幾接近座地的感覺, 我聽歌超雜, 廳用緊老金E407推706S2, 暫時都未聽到一首歌係因 ...

因為我對座地喇叭有情意結,覺得座地喇叭的聲較實較響,而書架喇叭較有線條斯文,所以好想買返座地喇叭,同埋個客廳放座地喇叭,個客廳個感覺已經唔同哂XDXDXDXD

其實我都唔係咁鐘意kef r5 個樣,覺得低音單元個樣怪怪地,同埋個高音單完不是好似傳統喇叭咁位於最上方,KEF 的低音痳痳地,睇演唱會都話可以靠隻MK SUB 仔打出黎,但聽CD 應該就唔得了

我上網睇過原來金仔E407 已經停產,新果部e480 要成$54xxx,太貴了,其實我要求唔高,好似以前neway 的karaoke 的音響,低音打得勁,去得快收得快,高音出樂器聲好,分析力高已經滿意了,人聲甜暖厚薄唔重要,層次立體感和定位都唔重要。

其實好多師兄都話馬仔MODEL 30 推B&W 705 SIGNAGURE 效果唔錯,或者我換馬仔AV AMP 先,去到買喇叭時,先去B&W 試704S2 + 馬仔INTEGRATED AMP 有咩效果先再算XDXDXD

https://post76.hk/thread-329507-1-1.html

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

krisho6666 發表於 2021-9-15 15:31
其實Denon A110聽歌都好正架.  夠晒HIFI味.
不過如果純聽Stereo必定係2ch機CP好N倍 ...

我第一部AV AMP 就係DENON,DENON 偏低音,無乜高音,低音係打得好夠力,睇戲時氣勢係好好,但D 聲好粗好硬,聽歌高音唔夠
所以DENON 要配KEF 和MISSION 的喇叭,DENON 可彌補KEF 和MISSION 喇叭低音的不足,而KEF 和MISSION 喇叭可以彌補DENON AMP 高音不足

起一D 大場面,發覺DENON AMP 只係得個嘈事,因為DENON 力水控制不足,起大場面時D 聲抄埋一碟,所以會有種嘈的感覺,但起戲院,就算係大場面,係幾大聲都好,係唔會覺得嘈,仲會有種震撼的感覺

睇演唱會時D 樂器聲硬到頂心頂肺,大聲少少都會比屋企人話細聲一D ,所以DENON 永不錄用xdxdxdxd

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-9-15 20:57
因為我對座地喇叭有情意結,覺得座地喇叭的聲較實較響,而書架喇叭較有線條斯文,所以好想買返座地喇叭, ...

KEF將高音單元放中間係有原因, 冇記錯係唔想高音太分離, 可以同中低音在同一個水平打出嚟。

另外如果係MODEL 30推705 SIGNAGURE, 高音真係出得唔錯, 下潛力同低音都有7成, 相信用嚟睇戲時效果更好。

E407出好多年了, 我都係二手收返嚟玩, 用二皮嘢就上到HiEnd, 我覺得好抵玩。