設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Alan1224

新手求指教Denon 4700 想玩 7.1.4

黑鑽玩家

其實想知係咪一定要加合併2ch呢?簡簡單單加部ediscreation 2ch後級就已經夠晒玩, 價錢唔貴推力又俾入門2ch好。

星級玩家

NM0101 發表於 2021-10-31 20:08
其實想知係咪一定要加合併2ch呢?簡簡單單加部ediscreation 2ch後級就已經夠晒玩, 價錢唔貴推力又俾入門2ch ...

我想令到我部Avr 4700可以玩到7.1.4及聽歌又可以玩到,(還有其他方法嗎?)
師兄講的ediscreation 2ch是什麼?

星級玩家

NM0101 發表於 2021-10-31 19:57
PMA 2500一定比PM8006好, 只係聲底啱唔啱你口味姐。

聽流行歌比較多

黑鑽玩家

Alan1224 發表於 2021-11-1 02:42
我想令到我部Avr 4700可以玩到7.1.4及聽歌又可以玩到,(還有其他方法嗎?)
師兄講的ediscreation 2ch是 ...

9ch機升11ch, 預算高就可以加合併機, 預算低加後級就得, 我估你係睇得呢度d師兄加2ch合併嘅post太多, 以為只有合併機先可以咁玩。
另外都睇你嘅使用習慣, 加後級的話, 任何使用情況都要開晒2部機, 加2ch合併的話, 睇戲就開晒2部, 聽歌就只需開合併。

ediscreation 2ch係一部平靚正嘅2聲道後級。

黑鑽玩家

Alan1224 發表於 2021-11-1 02:44
聽流行歌比較多

同一對喇叭配唔同Amp都會唔同聲, 自己口味自己先知, 呢d功課一定要自己做。

讚助版主

NM0101 發表於 2021-10-31 19:57
PMA 2500一定比PM8006好, 只係聲底啱唔啱你口味姐。

Hi Alan1224 ,

PMA-2500NE 是更好的選擇。以下是Hi Fi Review 對此產品的評測連結以供參考:
https://personalaudio.hk/2016/10/24/denon-pma-2500ne/
假如選購後可以再問有關的使用心得。

至於 Heos , Airplay , Blue-Tooth 等使軟件可以到 B&W showroom ,我們會續一教用。
九龍尖沙咀彌敦道 132-134 號美麗華大廈 26 樓 2608-09 室 ( 3472 9388 )
香港中環都爹利街 1 號 8 樓 ( 2869 9916 )

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2021-11-1 11:07
Hi Alan1224 ,

PMA-2500NE 是更好的選擇。以下是Hi Fi Review 對此產品的評測連結以供參考:

你好呀~因為我是一個新手,我知道音響可以有很高的層次,有東西想請教一下,可能我這樣問會很無知的,因為我知道要有好多數據或者要有喇叭的型號,我想請教的是,Denon 2500 可以推到一些中間或中下B&W的喇叭嗎?大家都說這一種品牌的喇叭聽歌很好,我要求不會去到很誇張,可能入門或者中階對我來說已經是很好聽了…

星級玩家

NM0101 發表於 2021-11-1 10:44
9ch機升11ch, 預算高就可以加合併機, 預算低加後級就得, 我估你係睇得呢度d師兄加2ch合併嘅post太多, 以 ...

師兄~ediscreation 2ch 和 PMA 2500係唔同嘅機種,但你覺得這兩部出來的推力是差不多的嗎?

黑鑽玩家

Alan1224 發表於 2021-11-1 13:42
師兄~ediscreation 2ch 和 PMA 2500係唔同嘅機種,但你覺得這兩部出來的推力是差不多的嗎? ...

單從推力計, ediscreation 2ch絕對大過PMA 2500。

讚助版主

Alan1224 發表於 2021-11-1 13:42
師兄~ediscreation 2ch 和 PMA 2500係唔同嘅機種,但你覺得這兩部出來的推力是差不多的嗎? ...

Hi Alan 1224 ,

我只可提供 Sound United 集團的產品資料,其他牌子沒法討論。
以下附圖是外國測試 PMA-2500NE 的功率能力,之下有網友用的 PMA-2500NE 搭配 B&W 702S2 Signature 的反饋。

Denon1