設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Eddieyan

[AV擴音機] Anthem 同好會

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

sjbean 發表於 2021-12-25 21:03
740用家,之前玩pioneer 704,新機分折力比pioneer 好太多,唯一不滿係mobile app 問題 ...

我聽左一排, 其實 ANTHEM聲底係玩"真"聲, 同日本機的真係好唔同, 日仔機就多EFFECT, 加仔機就玩真實, D聲比較慢, 好似聽多左小小野但又唔會立, 都幾過引~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我就琴日先正式同部1140 Run ARC,本身喇叭冇得重新擺位下,搞少好多嘢(其實係冇得搞),基本上駁電腦行一轉ARC攞一次房間資料就得。
另外主機連上網絡之後就可以用電腦直接設定,包括手動輸入喇叭距離。
最後將ARC分析完嘅檔案上載去主機就得,不過對我嚟講易學難精,佢所有分析完嘅曲線圖都可以再手動調校,入面嘅高頻率滾降、低頻傾斜率、修正頻率呢幾樣真係唔係太明,上網搵咗有限資料叫做微調過幾次去試聽比較,暫時表現理想,分析力好高,同之前8500比係清晰咗幾多,分析力起碼高一班,冇咗層薄紗,成個天空同環繞聲聲道包圍感闊咗,超低頻力度同日系機好唔同,比較平均自然,暫時仍在摸索中,希望有高手指點

評分

參與人數 3威望 +660 金錢 +660 收起 理由
chhanthony + 80 + 80
pac + 80 + 80
小瑟 + 500 + 500 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

toms110 發表於 2021-12-31 15:55
我就琴日先正式同部1140 Run ARC,本身喇叭冇得重新擺位下,搞少好多嘢(其實係冇得搞),基本上駁電腦行一轉 ...

正喎,想問下,係邊個位可以手動輸入返D距離果D架?? 我做完一次ARC之後,再入個PROGRAM好似唔可以郁其他野,更加唔知點樣用個APP改SETTING呢!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

小瑟 發表於 2021-12-31 18:32
正喎,想問下,係邊個位可以手動輸入返D距離果D架?? 我做完一次ARC之後,再入個PROGRAM好似唔可 ...

要在機身menu或avm70的web iu入

評分

參與人數 2威望 +150 金錢 +150 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 話題性討論,極具參考價值
toms110 + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

正喎,想問下,係邊個位可以手動輸入返D距離果D架?? 我做完一次ARC之後,再入個PROGRAM好似唔可 ...

如果係iOS嘅話,暫時未有Apps對應,我部主機係插Lan線,喺主機進入Network頁面睇佢IP,再開電腦Chrome browser,將個IP直接輸入就入到部主機介面(手機browser都得),所有主機功能都可以喺度設定。
紅圈圈住就係可以將ARC個人化喺PROFILE 1-4,而3D Sound就係設定天空聲道

評分

參與人數 1威望 +200 金錢 +200 收起 理由
小瑟 + 200 + 200 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2021-12-31 14:49
岩岩玩左一個早上, 個ARC試緊好似都幾多手動野, 做左ARC之後只有 EQ出左, 距離果D都要自己再SET的,
師兄 ...

睇嚟要玩好呢部機真係要重新學習😅

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

我就琴日先正式同部1140 Run ARC,本身喇叭冇得重新擺位下,搞少好多嘢(其實係冇得搞),基本上駁電腦行一轉 ...

入whatapp group 吧!找入口

黑鑽玩家

可以係anthem network到搵個I.D.,再係電話輸入I.D,調教部份資料,呢部機做完ARC已經可以聽得下,但發揮得好真係要等師兄們分享🤣

黑鑽玩家

上網搵資料,連支咪既擺位都有唔同方法....要搵到自己最岩既聽感都要d時間...不過cal機比日本機快好多😂

評分

參與人數 1金錢 +35 收起 理由
marco + 35 超正, 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

玩左740幾個星期,除左分折力對比P記704係兩個世界之外,最神奇係對於聲音嘅定位能力都非常之強,本身一直有用擴音機去接駁電視行arc,所有電視臺嘅聲音都會直接去擴音機進行分析及處理,我本身比較多睇新聞節目,所以聽人聲多聽其他一啲背景聲,用咗740之後,發現主播嘅聲音真係好中間,完全覺得由畫面直接發聲同你講嘅。另外睇電視劇嘅時候,平時一啲場景,細雀仔嘅聲音,風聲,我聽得非常之清楚。

其實我當日買佢嘅原因最主要因為佢外型靚仔,當然朋友嘅推波助瀾應記一功,而家只係後悔點解我唔買1140。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
toms110 + 50 + 50 超正, 一定要加分

查看全部評分