設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: StanleyChoy@FB

[AV擴音機] 關條線事定係關喇叭事...定係關setting事?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-20 23:52
剛剛再cal完, 結果如下, Sub仔佢係-9.0dB, 建議係可加2-3dB, 最後我加5dB, 感覺就好好多, 今次set好左,  ...

師兄dynamic EQ是要off,給夜晚唔騷擾人用,你subwoofer音量係跟audyssey建議?唔果唔係調細少少音量來cal,追近前中置音量。細小啦叭低音分頻點可set120hz試試。
https://post76.hk/thread-209104-1-1.html
在正常音量下 Audyssey 的 [ Dynamic EQ ] ,[ Dynamic Volume ] 和 [ Audyseey LFC ] 都會選擇關掉

星級玩家

RPO 發表於 2021-12-23 17:22
師兄dynamic EQ是要off,給夜晚唔騷擾人用,你subwoofer音量係跟audyssey建議?唔果唔係調細少少音量來cal, ...

係呀, 跟 Audyssey 建議的, 不過我都會調細D盡量追近cal多次

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

以前玩入門機唔夠力都有開dynamic eq, 開左個subwoofer會勁好多! 同埋最好用佢個audessesy app set會仔細好多, 用佢個app先可以郁到reference果條curve, 係100hz左右拉高條curve會有明顯分別!

星級玩家

patrickcw 發表於 2021-12-23 21:03
以前玩入門機唔夠力都有開dynamic eq, 開左個subwoofer會勁好多! 同埋最好用佢個audessesy app set會仔細好 ...

我都聽左段戲十幾次, 係開左dynamic eq好D,  反而唔知有audessesy app, 等我有時間試試先, 唔該ching

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-23 21:38
我都聽左段戲十幾次, 係開左dynamic eq好D,  反而唔知有audessesy app, 等我有時間試試先, 唔該ching ...

可以買個Audyssey MultEQ Editor app

星級玩家

係咪真係會有分別? 有D貴

黑鑽玩家

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-23 21:38
我都聽左段戲十幾次, 係開左dynamic eq好D,  反而唔知有audessesy app, 等我有時間試試先, 唔該ching ...

開了DEQ好D,這個肯定,尤其是原來覺得低音唔夠,因DEQ是補償人耳在較低音量時對低音沒有那麼靈敏。
倒是想知道師兄部2700推緊甚麼喇叭。

黑鑽玩家

睇到係安橋的SKS HT230了
我以前都用過天龍2500,反而覺得好力過之前部安橋608

星級玩家

Overnite007 發表於 2021-12-24 00:07
睇到係安橋的SKS HT230了
我以前都用過天龍2500,反而覺得好力過之前部安橋608 ...

我十分懷疑部2700同個十仔唔夾, 頭先試聽歌, 本應好有動態嘅低音無晒
雖然話而家D Amp力水差過以前, 但無理由差成咁, 而家仲差過用soundbar聽歌
而家太夜, 唔可以開太大聲試, 要等星期六, 再cal一次試下

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

StanleyChoy@FB 發表於 2021-12-24 00:46
我十分懷疑部2700同個十仔唔夾, 頭先試聽歌, 本應好有動態嘅低音無晒
雖然話而家D Amp力水差過 ...

5年前天龍AMP同最新款天龍AMP聲底已唔同哂, 要發揮舊喇叭唯有用舊款AMP