設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 電腦喇叭升級 求指點

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟初來報到,超新手一名, 希望師兄們多多指點!

現時用緊  sound card -> 喇叭,想升級,打算用 rme adi -2 fs + ( genelec 8020D 或 psi a14m )。
訊源線:Gotham 11301 XLR
電源線:Gotham 85055

想問下:
1.喇叭電源線插頭用英式定美式好?
2.使用瀘波拖板對我呢個組合有冇意義?
3. 對喇叭是否獨立插一個拖板較好?
4.如果我唔用瀘波拖板, 但又唔想用普通家電拖板, 而個拖板條線要3米長, 有咩方案?
5.線材約2米長度時表現較好?  

我並唔係發燒友, 升級完之後估計唔壞都未必作出改動。
只希望係配備上做到唔會話浪費左對喇叭就夠, 謝謝。

鉑金玩家

如果俾我揀喇叭一定係psi a14m,但口味呢家嘢嗰個人唔同都係要你自己親身體驗。
但係有一樣野提醒嘅 如果用sound card咁樣嚟只係浪費,建議就算買一部大陸嘅Dac都係所費無幾
兩三千蚊已經可以買到一部可以嘅淘寶嘢⋯  用foobar黎播歌,裝好對應嘅插件,效果一定比現在好幾倍
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-1-9 11:01
如果俾我揀喇叭一定係psi a14m,但口味呢家嘢嗰個人唔同都係要你自己親身體驗。
但係有一樣野提醒嘅 如果 ...

佢打算轉RME DAC
應該之後都用usb了

RME朋友用緊讚不絕口
好多setting 玩

喇叭口味真係建議自己去聽下了

鉑金玩家

que 發表於 2022-1-9 11:13
佢打算轉RME DAC
應該之後都用usb了

如果係呢部RME - ADI2 DAC FS, 咁就真係用USB連接電腦,平行線接喇叭....  
電源嗰部份買個濾波拖板就夠用啦,重要買個12V DC Linear PSU比嗰部RME, USB線用printer線已經好足夠,
唔好墮入音響補藥黨陷阱入邊,佢用一啲貴價嘅USB線,一般都係用音響類比的概念融入數碼上是騙錢的行為.
如果真係要搞咁多嘢真係唔知道俾起大陸山寨dac能夠好幾多呢

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-1-9 11:39
如果係呢部RME - ADI2 DAC FS, 咁就真係用USB連接電腦,平行線接喇叭....  
電源嗰部份買個濾波拖板就夠 ...

usb線都有差別既
唔想投資多又想玩下
淘寶 幾十蚊條canare 連手工
都唔錯

但我自己都係keep住用舊黑貓線
真係好
自己手上有3款usb線比較過
幾十,幾百,千幾
最貴果條係最差

線呢d野真係唔係貴就好
但平亦唔代表唔好
最緊要唔好買名牌平線
千幾蚊usb線差過黑雞線都有

之前都同朋友研究呢方面
而家usb設備已經做得好好
尤其唔需要用到usb行電,好多野已有修正既情形下
換usb線而家差異真係好低

買貴usb線
不如長短差異

鑽石玩家

1. 師兄以你唔係發燒友來講, 用返英式會好啲, 他日你若發燒既話先全部改用美式;
2-3. 濾波係有效果, 但市面上都有平有貴, 要試過先知啱唔啱你, 普遍濾波都係插訊源、前級, 後級多數都要插無濾波, 你有源喇叭理應當後級論, 所以都係插牆插或普通拖板!
4. 一般專為音響而設既音響拖板一般都係電源線同拖板係分開, 唔係連死拖板, 若你需要更長可以另外買更長既電源線;
5. 線材多數人話越短越好聲, 但越長就該線音色特質就越明顯, 要試乎你想要咩野, 但有啲制式既線本身就不應過長, 如數碼同軸線、usb(某些品牌有技術可以長啲)、I2S, 電源線亦要睇啲廠都係有限制, 一般2米內等等!

鉑金玩家

que 發表於 2022-1-9 12:06
usb線都有差別既
唔想投資多又想玩下
淘寶 幾十蚊條canare 連手工

一條USB 數碼傳輸線,它將0011從電腦傳輸到解碼,
無論你用印表機線或者是什麼Hi-Fi級別的USB線,那都係一堆數字
去到dac將佢解碼變成analog信號輸出.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-1-9 12:23
一條USB 數碼傳輸線,它將0011從電腦傳輸到解碼,
無論你用印表機線或者是什麼Hi-Fi級別的USB線,那都係 ...

0011我都明
但都仲有其他影響既因素

你問我點解我都唔明

鉑金玩家

que 發表於 2022-1-9 12:45
0011我都明
但都仲有其他影響既因素

好嘅USB線就如我所講嘅Printer線一樣,屏蔽做得好干擾就少,
所以一般HP printer都有得到國家級檢驗機構認證的,
你們那根或許上千美金買的數位訊號線有經過檢驗機構測試嗎?
就算printer線超過幾米都會太多loss 同干擾, 認唔到設備...
如果仲有其他影響既因素你就要講出嚟喇 你唔知嘅真係幫唔到你,
數碼嘅嘢跳唔出嗰個框框都係0011⋯

講到電源濾波就好似樓上師兄所講嘅一般都係插前級丶CD丶DAC⋯⋯ 插後級變咗軟弱冇力咁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

sam2004 發表於 2022-1-9 13:08
好嘅USB線就如我所講嘅Printer線一樣,屏蔽做得好干擾就少,
所以一般HP printer都有得到國家級檢驗機構 ...

USB 真係會有分別,就好似師兄你咁講,連唔連到線,有冇error、斷唔斷線訊號都同個標準/認證好大關連。
就好似我用緊既RME ADI-2 DAC 有軟件測試個usb connection有冇error。
至於音質會唔會唔同呢⋯⋯我就聽唔出啦