設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 馬仔av amp 聽歌怪怪地, sub 仔的音量好細.......

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-2-19 11:46
請問師兄呢條線幾錢?

我依家用緊條陳年pe 定as-force power cord , 都想換左佢

呢條缐旺角$5xxx! 深水埗高 x 有賣散缐$330/呎,頭尾頭按自己喜好選擇,配同牌子大嘅$3k左右! 試過幾款牌子缐,呢條分別都幾明顯下

銀級玩家

patrickcw 發表於 2022-2-19 15:56
LFE唔係睇戲先會有? LFE好似係movie入面特別超低頻effects, 同聽CD無關...唔知我有無理解錯.. ...

因為sound united 的代表講過marantz av amp 唔知由5 系定6系開始,有7.1ch pre-in ,而7.1ch pre-in 的特點係可以直接把輸入的analogue 訊號直接放大,而唔會好似其他av amp 咁首先把輸入的analogue 訊號轉換成digital ,再由DIGITAL 轉返做analogue 去推喇叭,所以7.1pre-in 的失真係最少,所以可以把cd 的analogue 訊號直接放大,咁失真係最少,聽歌係最好

我把bdp 9700 的line out L/R 經11001 RCA 線接駁到MARANTZ SR7015 的7.1ch pre-in 的L 和R ,再把"CD" 輸入設定係7.1ch pre-in

因為7.1ch pre-in 係設計比bdp 的7.1 pre-out 用,所以surround paramter 有得揀low freqeuncy effects ,去介定返SUBWOOFER 的音量,當我打low frequency effects set 做0dB,低音就由前置出了

而LOW FREQUENCY EFFECT 不是所有輸出都有得揀,例如起HERO 或BULERAY 的輸入設定中,sound parameter 係揀subwoofer on or off ,而不是low freqency effects

p.s 昨天upgrade 至最新firmware ,再reset 部機,發覺原來sub woofer 當起audussy app cal.  完之後,再加+10dB 先會黎料,唔怪得之前SOUND UNITED 的代表講過佢地DEMO 時SUBWOOFER 係SET 左+10dB 咁多,但可能針無兩頭利,SUBWOOFER 出的低音雖然係勁左,但可能庶左高音,變左高音有D 唔夠XDXDXDXD

銀級玩家

G0083 發表於 2022-2-19 19:21
呢條缐旺角$5xxx! 深水埗高 x 有賣散缐$330/呎,頭尾頭按自己喜好選擇,配同牌子大嘅$3k左右! 試過幾款牌 ...

好多謝師兄的資料,其實部marantz sr7015 只係$12000,所以budget 都只係預$1500 左右

依家用緊條陳年PE 定AS-FORCE 電源線其實都有效果,咁都係唔換住了XDXDXD  

鑽石玩家

norman001 發表於 2022-2-20 14:13
因為sound united 的代表講過marantz av amp 唔知由5 系定6系開始,有7.1ch pre-in ,而7.1ch pre-in 的 ...

你sub仔今次有扭返正常音量未?

銀級玩家

sanlamsan 發表於 2022-2-20 14:44
你sub仔今次有扭返正常音量未?

依家個SUB 仔的音量位置大約4-5 左右(由2 開始起跳,6 係中間,Max 係10)

而AUDUSSY 就係+7.5dB (本身AUTO CAL 之後係-2.5 dB, 之後正如SOUND UNITED 的代表所講, 著量加8dB ,最後加10dB ,因為10dB 和9.5dB 爭好遠,即-2.5dB + 10dB = 7.5dB)

鑽石玩家

norman001 發表於 2022-2-20 14:53
依家個SUB 仔的音量位置大約4-5 左右(由2 開始起跳,6 係中間,Max 係10)

而AUDUSSY 就係+7.5dB (本身AU ...

加10db都好誇張下!
加得太多,就算你隻sub仔頂得住,啲聲都可能會矇!

銀級玩家

sanlamsan 發表於 2022-2-20 15:00
加10db都好誇張下!
加得太多,就算你隻sub仔頂得住,啲聲都可能會矇!
...

同DENON (不是D&M  年代) 和ONKYO 比,SUBWOOFER 加10dB 係好誇張

以下條片SOUND UNITED 個代表話SUB WOOFER 可以著量加8dB ,但現場加成10dB ,仲要用成兩隻11 寸SUBWOOFER ,而現場做過前置喇叭和SUB WOOFER 的TEST TONE 比較,前置喇叭的TEST TONE 係大聲過SUBWOOFER 的TEST TONE 好多,同我情況一樣,或者可能MARANTZ 的特性係咁呱

01:04:37 開始

+8dB 至+9.5dB 效果分別不大,但一到去+10dB ,個SUB WOOFER 就會黎料,+10dB 和+9.5dB 可以相差好遠

但我諗我會SET 返做+9.5dB,因為如果SET +10dB ,低音會庶左D 高音,變左高音唔夠,正如師兄所講會有D 矇,但可能聽慣左DENON 和ONKYO 的低音較勁,所以又唔覺濛好多

鑽石玩家

norman001 發表於 2022-2-20 15:27
同DENON (不是D&M  年代) 和ONKYO 比,SUBWOOFER 加10dB 係好誇張

以下條片SOUND UNITED 個代表話SUB WO ...

請問師兄用緊邊款subwoofer?
可以頂得住+10個db,環境同sub仔應該都好大下!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

個人經驗,聽歌有要求嘅話AVP點攪,都滿足唔到你!

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
AskaLung@FB + 40 + 40 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-19 11:45
今日睇真d , 原來2ch playback 係咁set

speakers->manual setup -> 2ch playback -> 當把speaker set 做 ...

想請教師兄,我部AVM 馬仔除了睇movie ,都會聽收音機,但sub都會出聲,可否用這設定令到Off!

其實最簡單是關電源,不過想知道這方案得唔得!因我平時吾關電源