設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[重低音] Subwoofer 應該Standby ?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊Sunfire ATMOS XTATM265, 呢隻十仔冇Standby 制,  只有電源開關制, 開電源冇訊號着红燈, 有訊號着藍燈 (工作).

因為我一星期只睇1 ~ 2 次戲, 所以唔用時會熄電源制, 但呢排長假期, 機乎每日都睇戲, 但十仔電源開關制每日只係 on, off  1至2次, 很不幸隻十仔前幾日壞左, 着唔到, 壞之前有幾聲"胡,胡" 聲,  但唔大聲, 已拿去代整, 未知壞乜野.  只用左2年半.

代理話就算每星期用1次, 平時都唔好熄電源制, 由得佢着红燈, 如果每次開關電源制反會容易壞.  請問你地隻Subwoofer 平時唔睇戲時會唔會熄? 就算一星期只用1次都唔熄?
Thx.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

PS: 我以前隻威力登 (Impact Mini 6.5) 唔用時都係熄大制, 用左8, 9 年直至放走都冇壞過, 估唔到隻Sunfire 咁快壞......

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我隻M&K Suwoofer一直都長期Standby, 有訊號就自己著,用左好多年都冇問題.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=57645&extra=page%3D1&page=1&mobile=2

每個牌子都唔同, 如果無standby mode, 我會用開關制, 最重要的是関av amp後约15分鐘後才関十仔😉

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
RPO + 10 + 10 sub仔關電後粒燈要幾分鐘才變暗.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

我隻M&K Suwoofer一直都長期Standby, 有訊號就自己著,用左好多年都冇問題. X 2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

有師兄話用JL subwoofer 玩完一定要off電制

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我隻polk 就長期Standby

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

請問standby mode時 subwoofer會否都熱

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

shenmue_ki 發表於 2022-2-8 18:01
請問standby mode時 subwoofer會否都熱

應該唔同牌子唔一樣.
以前隻大地震standby 會暖,用就超熱,而家隻polk standby就唔熱唔暖,用就少少暖.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Subwoofer 冇訊號入一問

se人 發表於 2022-2-8 18:07
應該唔同牌子唔一樣.
以前隻大地震standby 會暖,用就超熱,而家隻polk standby就唔熱唔暖,用就少少暖. ...

我隻Sunfire ATMOS XTATM265 着紅燈Standby 時係凍的,咁是否表示就算少用都應該長着? 呢隻woofer 係冇Auto mode, 只能用電源開關。
但user manual 話要比用長着:

The power switch is used for installing and uninstalling the subwoofer, and for power conservation during long vaca- tions. Leave it switched on at all times for normal operation.
After a period of inactivity (i.e. with no input signal), the subwoofer will auto- matically turn itself to Standby mode, where it is effectively muted. It can turn back on automatically when an input signal is applied, or if a 12 VDC trigger voltage is applied to the Trigger inputs, or if the Start button is pressed.

始終有d 擔心