設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Tv 連接 多條sound bar 並用問題

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我是用optical spilter 1開3去連接 解決前後聲音回音問題 , 多人像我這樣無聊嗎
Sony rt3 5.1
Sony rt5 5.1
Lg sk5 3.1

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ArtK@G + 1

查看全部評分

專業玩家

好似我咁, 電視聲output 得1個 optical , 本身TV聲又太差, 我淘左條 optical 1開2 Y 型cable,  發覺 AMP 用到, SoundBar 用唔到! 你spilter 1開3  ok ??

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好奇想了解下咁做既原因係咩? 因為係唔同既位置用電視所以分別出聲?定3樣野會同時出聲?

鉑金玩家

leung133 發表於 2022-3-28 11:51
好奇想了解下咁做既原因係咩? 因為係唔同既位置用電視所以分別出聲?定3樣野會同時出聲? ...

咁做原因係因為想聲音飽滿d又平既方法 (冇錢買條貴野) , 現在電視機上方一lg sk5 ,電視機下方 兩條Sony , 共2對後置喇叭 , 低音共3個 前左右各一地下, 右後方又1隻

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 對唔住,我上限只得20分加到俾你.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MikeChu@FB 發表於 2022-3-28 12:25
咁做原因係因為想聲音飽滿d又平既方法 (冇錢買條貴野) , 現在電視機上方一lg sk5 ,電視機下方 兩條Sony ...

咁做只會D聲好亂,不如你講個BUDGET出黎睇下大家會比咩建議你買SPEAKER好過啦,
放多幾條個SYSTEM都唔會識得幫你放D聲係邊度出,只係會有唔同步問題,

鉑金玩家

leung133 發表於 2022-3-28 12:35
咁做只會D聲好亂,不如你講個BUDGET出黎睇下大家會比咩建議你買SPEAKER好過啦,
放多幾條個SYSTEM都唔會識 ...

就係冇budget 先咁咋, 用optical spilter 都冇吾同步問題 可能我要求吾高啦

黃金玩家

MikeChu@FB 發表於 2022-3-28 12:25
咁做原因係因為想聲音飽滿d又平既方法 (冇錢買條貴野) , 現在電視機上方一lg sk5 ,電視機下方 兩條Sony ...

師兄呢個諗法都幾破格。如果師兄已經有嗰3條soundbar 係手,唔使再畀錢買,我覺得不防一試。
個spitter 應該唔太貴掛 ?

但係如果要買就梗係唔好試喇,好似其他師兄講有可能同步有問題,又可能互相干擾。
唔干擾,都聲撞聲,三條前置,兩對後置,三個低音,嘩!

鉑金玩家

wongzippy 發表於 2022-3-31 00:14
師兄呢個諗法都幾破格。如果師兄已經有嗰3條soundbar 係手,唔使再畀錢買,我覺得不防一試。
個spitter  ...

疫情後被困家中痴左亂來既low profile 玩法 , 撞吾撞亂聲個d我就吾識呀 , 我都淨係睇下Disney + Netflix , YouTube  當然比不上真正家庭影院組合啦

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MikeChu@FB 發表於 2022-4-2 18:25
疫情後被困家中痴左亂來既low profile 玩法 , 撞吾撞亂聲個d我就吾識呀 , 我都淨係睇下Disney + Netfli ...

其實都唔係咩low profile問題,而係個玩法唔是令聲音有好到仲會差左,等於你覺得用一支咪唱k唔夠大聲,唔扭大個volume,反而插多幾支咪黎用。。所以有點不明所以

鉑金玩家

leung133 發表於 2022-4-2 19:34
其實都唔係咩low profile問題,而係個玩法唔是令聲音有好到仲會差左,等於你覺得用一支咪唱k唔夠大聲,唔 ...

最後因為睇呢個forum 多左 正式買amp and speaker