設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: yytannoy@G

[重低音] 瘦底不震的低頻請教

黑鑽玩家

Benip 發表於 2022-5-26 07:33
戲院係冇超低音喇叭的,因為佢每聲道既單元尺寸大,足夠做出應有既低頻,所以某程度上屋企既低音可以比戲院 ...

其實戲院都有用超低音喇叭, 而且重會非常大隻, 比如雙18吋單元打孖上放銀幕後,

而啲超大型戲院重會响後面再加嚟補番後面,

但作用係主要加強聲效例如爆炸低頻, 而冇需要似家庭系統將所有低頻crossover落subwoofer

至於想低頻唔震, 首先要幫佢搵個好住家(擺位), 營養均衡(調校), 加埋自身體質, 先可以好嘅表現

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
qq1122yq + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

戲院有AV consultant 設計影音和器材, 有acoustic consultant 設計戲院內的隔音, 吸音和減震效果,
有MEP consultant 設計戲院的冷氣系統, 令到冷氣機的噪音越低越好, 聽唔到冷氣機的摩打聲和風聲, 而戲院係三相供電, 一般都成500A TPN - 630A TPN
仲未計器戲用的器材係專業用, 低音和超低音單元係講緊18 寸, 屋企的器材係只係民用, 所以無得比較

我用MK V8 COMPACT SUBWOOFER, 低音係打心口, 炮彈聲係BOOM BOOM 聲, 可以容起其他喇叭入面

但始終得8寸, 唔會潛得好低......................

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2022-5-26 19:06
用音壓計係一個超錯嘅做法
首先音壓計測量唔到30週以下嘅極低頻
音壓計亦都睇唔到邊一段頻譜凸起或者凹陷 ...

>>首先音壓計測量唔到30週以下嘅極低頻

其實都係睇價錢, 幾百蚊的音壓計當然唔得, 但做project 專業用的音壓計一定度到,
有時做lab 的project, client 要求唔可以有任何vibration 或noise, 否則會影響儀器的operation,
見過acoustic consultant 起site 度做measurement, 睇返佢地份report 連5hz 度到
而acoustic consultant 的的音壓計係有公證行的calibration certificate,  所以一定準

>>試吓唔使錢download一個rew加埋你avm支咪玩吓

其實電容咪應該唔適合度低頻? av amp 用電容咪覺得唔係咁準

記得以前上過舞台音響的堂, 個Engieeer 話電容咪較適合收錄高頻, 而動態咪較適合收錄低頻
所以演講時最好用電容咪, 否則演講時會出現boom boom 聲,
所以舞台的咪, 如果收音係小提琴, 就要用電容咪, 如果係鼓, 就要用動態咪

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

風仔風仔仔 發表於 2022-5-26 20:32
戲院有做空間處理,吸音和擴散物料。
你試下屋企視聽空間,加一張大吋既地毯,聲音都唔同晒。
如果屋企貼牆 ...

師兄有見地

加厚窗廉和地毯已經有好好的效果

白鑽玩家

ronan 發表於 2022-5-28 00:02
>>首先音壓計測量唔到30週以下嘅極低頻

其實都係睇價錢, 幾百蚊的音壓計當然唔得, 但做project 專業用的 ...

講緊嗰種到底係SPL定RTA?
有幾多人尤其是喺呢度上p76
會用一支公證行級數嘅音壓計?

回歸返呢個主題
樓主所講個情況應該係大約好似幅網上圖片咁樣
用SPL音壓計去度只會畀駐波booming呃哂

Screenshot 2022-05-27 at 19-37-55 REW & Audyssey results.jpg

白鑽玩家

ronan 發表於 2022-5-28 00:26
師兄有見地

加厚窗廉和地毯已經有好好的效果

窗簾地氈呢啲只可以吸高音係完全吸唔到低音

白鑽玩家

ronan 發表於 2022-5-27 23:52
戲院有AV consultant 設計影音和器材, 有acoustic consultant 設計戲院內的隔音, 吸音和減震效果,
有MEP c ...

唔講話v8
就算兩隻x 12
甚至以前朋友屋企用兩隻350
都係覺得下潛唔夠
啱啱去完慕尼黑音響展睇下鬼佬點樣玩法
都係有同一個問題

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
qq1122yq + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
mksoundhk + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2022-5-28 02:44
講緊嗰種到底係SPL定RTA?
有幾多人尤其是喺呢度上p76
會用一支公證行級數嘅音壓計?

始終好多人都無electrical/electronic/apply physic 的知識

所以有時會懷疑係國皇的新衣

但呢度都係唔好講咁多, 可能同商業有關

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2022-5-28 02:58
唔講話v8
就算兩隻x 12
甚至以前朋友屋企用兩隻350

>>都係覺得下潛唔夠

我當時起米樂試V8 都發現呢個問題, 雖然爆到BOOM BOOM 聲, 但BOOM 一聲的下潛力係唔夠, 因為始終係8 寸, 唔可以要求咁高, 同埋最大問題係屋企無地方放12 寸
而V8 算係咁多個SUBWOOFER 的牌子中,SIZE 算係最細, 所以我無得揀, 只有V8

當時個sales 賣花臢花香話V8 好過V10 和V12, 因為V8 SIZE 細, 去得快收得快.................

試過跟米樂把v8 玩black fire, 可以改善少少下潛力, 但會打到一PAT PAT

印象中米樂玩x12 都係black fire

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2022-5-28 02:50
窗簾地氈呢啲只可以吸高音係完全吸唔到低音

雖然隔唔到低音,但效果已經不錯了

依家新樓的樓底好高,玩天空喇叭好正,而新樓主要用落地玻璃窗

可以安裝好大塊庶光或厚窗廉,個感覺會唔同哂