設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tamsaiming2003

[討論] Sony A95k +HT-A9 討論 (長文待更新——HT-A9問題有解決方法)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

gamma 發表於 2022-7-29 15:34
外國評論指出環境有光是會見到少少灰但熄燈睇是一樣黑, 師兄有時間或者可以試吓 ...

係,但除非聞相,唔係好覺

鉑金玩家

更新:今日拍了好多片,等follow我YouTube la

鉑金玩家

更新:Sony HK通知我,Bravia Cam功能firmware update ETA兩星期到,但不代表國外A95k 新firmware有的其他更新,香港會有

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
bobolee + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
chm + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

更新:Sony A95k 香港世一開箱文(廣東話)

鉑金玩家

更新: 一定要即日睇!
*香港世一首發*「Sony A95K保養」快拿5年3個月保養!(點解我講嘢口窒窒)

鉑金玩家

Update: Sony Hong Kong A95k in English: how to get 5 years and 3 months warranty + why I don't speak fluently

鉑金玩家

更新:N/A

鉑金玩家

Sony QD-OLED A95K求救🙏🏻:
1) SDR content
A ) Netflix:Supernatural
B ) PS5-Digimon Survive (已關了VRR/Dolby Atmos/HDR模式)

Movie/game/custom mode過光,光位無細節,白平衡過黃/綠

以上講的係各mode的預設,我手動tune色彩係勉強可以,但唔應該係咁

鉑金玩家

tamsaiming2003 發表於 2022-8-1 17:54
Sony QD-OLED A95K求救🙏🏻:
1) SDR content
A ) Netflix:Supernatural

Update: N/A

鉑金玩家

Sony HK,

我係譚生,您可以叫我Tom。個個都話Sony售後好,A95k貴對家S95B一倍,就係買您哋的色準及售後服務。以下有3大問題:

1)師傅話我電視色準,因為佢用眼望,佢覺得準,咁就叫色準?!下,色準原來係主觀?!,咁個個都係師傅,專業盡見😡。點解要呃客人,起碼用個calman去check,行外人都知色溫、色域、gamma等係有客觀數據。麻煩跟進!3萬元A95k對您地小菜一碟,對我小市民重大投資。

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/a80k-oled/settings

上面website係講a80k,但無分別,大家都知Sony picture mode-custom裡expert 1係最接近D65(target color temperature),師傅無理我。佢見到我custom裡的expert 1 “default” 非常偏黃偏綠,亮度不足,就話依個mode+color temperature 唔準?!我亦有再三強調TV去唔到D65,冇人理我。還有,我部舊Sony 入們x80e唔使點較,點解幾年後的旗艦要套套片重新較,不斷退步?師傅話新機新技術新軟件係咁,係咪暗示QD-OLED唔ready就出街,穩定性仲差過5年前入們LCD? 吓,連答都hea答,一換一又唔肯,我究竟買了什麼?

2)畫面得返1/4果段片,師傅話軟件問題。您不如話係Netflix/Google TV問題,唔關Sony事?

3)HDMI轉回TV,一小時自動關機三次,就話hdmi問題。到我同佢講,同一HDMI裝置駁x80e, 冇咁ge 可怕bug, 佢就話係新芯片軟件,兼容果D。我知您地cost down用了MTK芯片,所以師傅意思係,我只可以白白忍受「新」的chipset,然後問題係-不嬲我冇問題的hdmi裝置?

真心,什麼都是軟件問題?您地冇QC? 未搞好部A95k,就出廠,鐵証如山的證據當睇唔到?仲話Made in Japan, Master series,日本公司,如果我唔知以為買了某國品牌電視。

講多次,X80e三樣以上問題都冇,甚至day 1開始。

請問您Sony投訢電話號碼/上司電話號碼,定係要投訴您地違反商品說明條例?我自己都係從商,知道goodwill商譽得來不易,所以不會隨便投訴商家。係您地的售後及態度令我「刮目相看」,覺得我被hea,售前講到識飛,售後閃人?師傅星期三維修,叫我張錄低有問題的片send去依個WhatsApp ,無人主動回覆。我星期五親自打俾您地技術支援,同客服講無人睇我WhatsApp ,先有藍tick。我唔打去,係咪不讀不回?係咪要去日本總公司投訴,先有人正視問題?

Tom

P.S. 到今日星期日都冇真正回覆!