設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[其他] 脫胎換骨既感覺

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近呢個幾月都換左部份器材,前置中置同超低音,以小弟有限既功力去SET機當然不合格,幸好可以請到前輩PAC大哥過來幫忙調較,簡直期待萬分,當日一齊坐低聽,講,炸,當中前輩解釋ARC的秘訣真的學到唔少野呀,所以更加知道玩好ARC確實不容易,經前輩點燈後,成套器材出來既效果更自然,人聲對白位置適中(之前偏遠跟前置搭唔上有啲距離),今次另一重點係隻SVS PB16U,一輪調較後再配合埋各聲道既分頻點設定,真係從未感受過既澎湃低頻,之前以為已經好勁既大炮,對比調較後簡直即刻變成一支普通手槍,而家每一炮都好似身歷其境一樣,成張梳化都震,而整體低頻既量感,實在感都好很多,真係除左要有一隻質素好吋數大既十仔外,適當既調較都是必須的,無可否認以而家出來既效果係偏向重口味,但就係咁樣睇戲先睇得投入過癮,前輩話套機重有改善空間,所以日後可以自己慢慢逐少調較對比,用有限既器材玩出無限既樂趣,另外重有一點好重要,就係能遇到比自己經驗多既師兄可以帶住玩,真係行少好多冤枉路,感謝PAC兄細心花時間的指點🙏

評分

參與人數 15威望 +380 金錢 +370 收起 理由
RPO + 10 + 10
mangyu + 10 + 10
Foreverwest + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Kin導 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Happy89 + 20 + 20 好好享受。
MDLP + 80 + 80
eggchan + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
thesun + 20 + 20 認同到一個"點"呀!
hangshun + 30 + 30
LeoChin@FB + 10
amb86 + 10 + 10
pinkspider + 50 + 50
ChauBen@G + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
pac + 80 + 80
Ken134547 + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實我唔介意你開我個名架

評分

參與人數 6威望 +180 金錢 +180 收起 理由
Manko + 10 + 10
Kin導 + 10 + 10 我都想搵師兄你攪攪佢
Happy89 + 20 + 20 樂於助人,讚!
Ricky1703 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
pinkspider + 50 + 50

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2022-8-8 12:08

您唔介意就好啦,即刻改返下🤣,其實過程中重有其他細節位調較既,只是冇好詳細打文字出來,都是分享大概過程同調較後感受

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

pac大師 出手 打心口 震梳化 指定動作啦 最重要係佢唔介意教埋你點做 嗰吓無私分享先至係最厲害

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +60 收起 理由
mangyu + 10 + 10
hangshun + 20 + 20 認同到一個"點"呀!
Ricky1703 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Benip + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Ken134547 發表於 2022-8-8 13:17
pac大師 出手 打心口 震梳化 指定動作啦 最重要係佢唔介意教埋你點做 嗰吓無私分享先至係最厲害 ...

當然玩影音有人帶著玩會行少好多冤枉路嘅。所以我一路set 會一路講解點解咁做,希望大家可以自己玩好啲。
大哥套機還有改進空間,留返啲嘢俾佢玩下😅

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
Foreverwest + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
Kin導 + 10 + 10 堅呀
Ken134547 + 20 + 20

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2022-8-8 14:22
當然玩影音有人帶著玩會行少好多冤枉路嘅。所以我一路set 會一路講解點解咁做,希望大家可以自己玩好啲。 ...

如果要大提升既話,換環繞喇叭走唔甩

黑鑽玩家

C 兄,睇完您報告都感覺倒好正好勁咁, 可以分享一下內容嗎? 當中setting,  留意既地方,技巧等等。。。 謝謝!

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

pac 發表於 2022-8-8 12:08

非常葡萄Benip ching有你上門調教呀.....
Amp: DENON AVC-X4700H
Front: KEF R3
Center: KEF R2C
Surround: KEF Q300
Front Height + Surround Back: KEF Egg X 4

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mark1 發表於 2022-8-8 15:11
C 兄,睇完您報告都感覺倒好正好勁咁, 可以分享一下內容嗎? 當中setting,  留意既地方,技巧等等。。。  ...

以下係Anthem ARC 既分享,其他機種就唔一定能套用,但應該都89不離10,先做三個CAL既profile ,同是5個位置,每個profile既分別只是往前移一個距離,之後係三個中選一個自己鐘意既做設定,喇叭設定其實都係基本果啲較分頻點,但要睇好喇叭本身能去到咩位,而唔係盲目跟THX標準全部SET80,我果套喇叭為例就是前同中置80,環繞100,天空120,每次更改完要不停重覆聽同一段戲,從中簡最適合既分頻點,喇叭距離亦是一門學問,一開始唔太識既時候覺得中置唔夠聲啊,點解好似離皇帝位咁遠既,就好直接去加大DB,但其實只是令聲音大左,距離冇變,感覺上會係妳嗌住同人傾計同用正常音量同人傾計既分別,會冇左份自然感,另一深層學問調較十仔,真係更加花時間心機,要搵出正確相位絕對要有經驗先可以捉得準,幸好SVS有APP可以無段調較,所以可以捉得比較仔細,大部份調較更改都係要不斷重覆聽同一段戲去細執,所以聽落調較既野可能唔係好多,但實際果日都用左3個鐘先得出現有效果

評分

參與人數 3威望 +125 金錢 +125 收起 理由
hangshun + 25 + 25 呢個Topic好正,好有參考價值!
Ken134547 + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
pac + 80 + 80 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

白鑽玩家

tony019002 發表於 2022-8-8 15:30
非常葡萄Benip ching有你上門調教呀.....

你都係KEF friend 喎