設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Denonx6700h

[請教] Budget 1萬至3萬, 請問有咩書架喇叭好推介?

白鑽玩家

sam2004 發表於 2022-11-4 11:54
用AV M呢推兩聲道喇叭,我勸樓主無謂浪費三幾萬蚊!
乖乖玩AV好了,唔好胡思亂想如果唔換M的話  ...

其實而家三萬蚊已經買唔到點乜嘢新喇叭
當然6700唔係一部什麼好嘅擴音機
但我相信6700推一對三萬全新喇叭
贏面大過攞三萬蚊
買部1萬+2萬/萬5+萬5/2萬+1萬嘅擴音機+喇叭
當然要睇樓主鍾意什麼音樂類型同個人取向
不過我相信佢自己到而家都未搞清楚

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2022-11-6 12:46
你講的偏聲情況即使在頂班的喇叭也出現,
例如屏風喇叭那種弦樂的低音,人聲合唱時立體感,任何箱型喇叭都不 ...

你係唔係播緊中提琴,邊對35A可以贏到任何一隻一手同價位43
我敢講一句,中音之外35A根本係垃圾,播高音同低音都一pat屎咁冇質素
35A播一世咩機都好都唔會播得好小提琴

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

lokki 發表於 2022-11-7 05:44
你係唔係播緊中提琴,邊對35A可以贏到任何一隻一手同價位43
我敢講一句,中音之外35A根本係垃圾,播高音 ...

3/5A是出名難玩的喇叭仔之一,幾十年來,我聽過玩得好聲的人不足一成
九成人玩得衰聲!
43糸列也是不易服侍的,但玩得靚聲肯定比15ohm,效率低到冇人有的3/5A容易!

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2022-11-7 06:09
3/5A是出名難玩的喇叭仔之一,幾十年來,我聽過玩得好聲的人不足一成
九成人玩得衰聲!
43糸列也是不易 ...

我聽十成都唔好聲,以前D喇叭廢35A中音靚咪攝住你聽
35A根本就唔全面唔洗係度神化
仲話小提琴好聲,我唔知你聽緊D咩信源,35A播中頻之外根本播唔到其他
會拍邊既喇叭同人講係好喇叭,玩咁耐音響我真係唔識
35A只可以講係情懷,介紹隻咁既野叫人玩一定係水新手

白鑽玩家

好難得先至搵到有段片
唔止有中音
又要有高音
又要有低音
更重要係十成十過外
我諗呢隻碟好多人都有

鉑金玩家

old8woman 發表於 2022-11-6 12:46
你講的偏聲情況即使在頂班的喇叭也出現,
例如屏風喇叭那種弦樂的低音,人聲合唱時立體感,任何箱型喇叭都不 ...

咁要視乎你講既頂班係去到咩水平,首先要音域覆蓋全面基本上一定要多路多單元,物理定律,正如小喇叭播不好大爆棚一樣,你可以上威達試下magico m9 播唔播得到你所講既音樂

白鑽玩家

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

MDLP 發表於 2022-11-6 23:11
其實而家好多喇叭就算去到幾千蚊
一樣條曲線做到間尺咁直
但唔代表佢乜嘢都可以出齊

沒錯數據只係參考指標,唔同物料都唔同聲,曲線平直都未必一定靚聲,但係曲線不平就基本上一定衰聲,音響說到尾始終是科學不是神學

白鑽玩家

粉果人 發表於 2022-11-7 10:50
沒錯數據只係參考指標,唔同物料都唔同聲,曲線平直都未必一定靚聲,但係曲線不平就基本上一定衰聲,音響 ...

你可以問吓城中著名嘅錄音師
尤其係kent poon
佢對曲線同埋環境聲音最熟
你問下佢係咪間尺咁直最好聲?

白鑽玩家

粉果人 發表於 2022-11-7 10:37
咁要視乎你講既頂班係去到咩水平,首先要音域覆蓋全面基本上一定要多路多單元,物理定律,正如小喇叭播不 ...

其實M9呢個舉例最失敗
威達旗下有邊部擴音機推得郁對m9