設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Chun0703

[請教] 入門5.1.2組合選擇

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Chun0703 發表於 2022-9-29 21:09
想問下因為klipsch有好多型號,我果個配搭其實岩唔岩?
同埋見到amazon個價都爭好遠下,係咪可以係amazon ...

Klipsch可以去德發地庫第一間或者友誠天ha問下,應該有驚喜
喇叭唔太建議amazon(買SVS另計),有乜事退貨都幾煩
唔知師兄用咩amp,個人純AV可以考慮下Denon,不過玩得座地最好由中高階上好D
喇叭前中後都無乜野,但sub仔可以考慮上10寸,8寸在100尺驚大動態時吃力

星級玩家

cakecake 發表於 2022-9-29 21:26
Klipsch可以去德發地庫第一間或者友誠天ha問下,應該有驚喜
喇叭唔太建議amazon(買SVS另計),有乜事退貨 ...

amp 用緊 x3600h, 夠唔夠推?

星級玩家

yytannoy@G 發表於 2022-9-29 21:20
當然amazon返黎 , 香港代理食水深 , 上個月又加價 , 某D型號 7xxx 變 13xxx  ...........

其實USA 官網 ...

留意下先,只係唔知應該點配搭…無乜概念

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Chun0703 發表於 2022-9-29 21:28
amp 用緊 x3600h, 夠唔夠推?

個人覺得由4700或以上好D
雖然Klipsch都易推
可以用住先,第日再upgrade

星級玩家

cakecake 發表於 2022-9-29 21:31
個人覺得由4700或以上好D
雖然Klipsch都易推
可以用住先,第日再upgrade

其實我果張list 咁配搭係咪都已經okay?
對dn8 係朋友準備換…佢比左我玩下,定係應該配埋klipsch?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Klipsch x 2

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

WilsonYau@G 發表於 2022-9-29 11:54
Mission 用家,開心使用中,只係後置用LX 1 MK 2同十仔用MS 150。聆聽空間同你差唔多。最初都係用反射,但 ...

師兄想問下咁樣擺兩隻座地算唔算近? 結像如何?

鑽石玩家

Chun0703 發表於 2022-9-29 21:38
對dn8 係朋友準備換…佢比左我玩下,定係應 ...

咁dn8可以用住先,sub唔洗换klipsch
張list ok,amp遲下可以再upgrade,enjoy

銀級玩家

Chun0703 發表於 2022-9-29 21:38
對dn8 係朋友準備換…佢比左我玩下,定係應 ...

如果610F 仲有貨 , 你張list ok , 用x3600h 已足夠應付list 上的 Klipsch 喇叭 , 如果上4700就無意義 , 一係就再上高級D既Amp , 唔上既就等下先  , 2023-2024年一堆新機岀爐 ........ 100尺房 dn8 已非常足夠 , 唔好睇小D 8吋細Woofer , Set 得岩既話唔會輸比10吋 , 唔係大就一定好的 ........ 須然一套西裝係好, 不過唔建議用 Klipsch Woofer , 因Klipsch Woofer 唔係唔勁 , 只係出黎既低頻冇乜層次咁 , 個人覺得太過單調 , 而且大隻 , 擺位唔靈活

星級玩家

明白哂…唔該哂兩位師兄幫手