設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 小弟想入坑玩兩聲道 玩開影音 望各位師兄比d意見🙏🏻🙏🏻

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我用緊sonus faber sonneto5座地(4ohm 90db)  如果要買部合併式礦音機做影音分家有咩推薦 🙏🏻價錢5萬內 本人喜歡聽 張靚穎,celine dion個類🙇🏼‍♂️-

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

以ching預算
一定唔少人會推薦金仔E480
其實真係唔差,而且要賣時二手價好
5萬選擇仲有老麥7200同LUXMAN 509X

不過想知ching仲有咩器材
以下既建議一定唔係大路玩法
而且二手價一定唔好
慎重考慮
想簡單玩就直接買部合併機

其實保守d係買部purifi 後級,想再加時再一樣一樣買

因為如果我推薦會買到好偏
而家歐元平
可以考慮下買purifi後級(如apollon, audiophonics, boxem)
boxem 新出左mono block版本見asr  review好堅
建議另加dac pre 或 streaming dac pre,咁樣就順手升埋player

但咁樣玩而av同二聲道
又要用同一對喇叭
就要係後級前面加無源analog switch
(冇咩音響牌子出,有都極貴,要淘寶幾百蚊唔駛插電果隻,有網站測過其實冇明顯差異)

即係dac pre同av amp都out 去隻switch 再去後級

好多人都擔心咁樣會變差
但朋友實試過
av amp pre out 去後級差好多
所以隻av amp先係老鼠屎

鉑金玩家

老麥囉,出面試參考機都係老麥夾sonus faber

鉑金玩家

Naim supernait 3
Jeff Rowland Concerto

呢對喇叭係咪真係咁容易推唔好有一個錯覺因為係90db,但唔好忘記係4ohm。玩得佢好唔難, 兩三萬嘅合併機已經足夠,唔好一味老金、老麥!
二手市場唔難搵到呢兩部機 音樂味、人聲都有唔錯嘅表現,價錢都係合乎你預算㗎。當然呢個就好似買鞋咁 着落去自己舒唔舒服 唔係我哋旁觀者可以⋯
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

星級玩家

que 發表於 2022-10-4 10:08
以ching預算

多謝師兄意見👍🏻👍🏻

星級玩家

粉果人 發表於 2022-10-4 10:36
老麥囉,出面試參考機都係老麥夾sonus faber

聽講老麥機聲粗 好似唔岩我

星級玩家

sam2004 發表於 2022-10-4 12:58
Naim supernait 3
Jeff Rowland Concerto

唔該師兄 你推介個兩部邊度有得試

鉑金玩家

G_QuIcKeR 發表於 2022-10-4 13:37
唔該師兄 你推介個兩部邊度有得試

有齊呢兩部機㗎真係要搵一啲二手店,去旺角嗰幾間二手舖吧
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

que 發表於 2022-10-4 10:08
以ching預算

(冇咩音響牌子出,有都極貴,要淘寶幾百蚊唔駛插電果隻,有網站測過其實冇明顯差異)

師兄有無網站測試可以share 睇下?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2022-10-4 13:50
(冇咩音響牌子出,有都極貴,要淘寶幾百蚊唔駛插電果隻,有網站測過 ...

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/nobsound-3-in-1-out-xlr-audio-switch-review.11062/

不過好多傳統音響ching話佢地數據派
係呃人