設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Keanu

[請教] 升級的疑惑

高級玩家

多謝咁多位畀意見,我應該有了方向

鉑金玩家

地方大細最直接關係,比夠400w mono係細地方咪又係開細細聲聽,大聲的都頂唔住啦。靚amp夠力最多控制力好左,大前提夾的岩。如果兩樣都會升級,我會選喇叭先。
入門野,學習中

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

basschan 發表於 2022-10-19 01:05
地方大細最直接關係,比夠400w mono係細地方咪又係開細細聲聽,大聲的都頂唔住啦。靚amp夠力最多控制力好左 ...

Ching諗法正路兼有道理

但由於部amp係5300
我嚴重質疑佢

如果你曾經有對而家喇叭有好感過
我建議唔好大改先
試試加部audiophonics 或Nord 之類purifi power amp試下先
可能會令你有唔少改變

重點其實ching對而家系統有咩不滿先

鉑金玩家

basschan 發表於 2022-10-19 01:05
地方大細最直接關係,比夠400w mono係細地方咪又係開細細聲聽,大聲的都頂唔住啦。靚amp夠力最多控制力好左 ...

唔係開到拆天先至叫夠力,而係細細聲都可以令到聲音離箱
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-10-19 11:35
唔係開到拆天先至叫夠力,而係細細聲都可以令到聲音離箱

尼點相信玩過當然會明白,所以最後我都講左如果兩樣都升級選喇叭先。喇叭嘅影響自己鐘唔鐘意聽感比較大,換amp當然係有大升級感覺。如果唔鐘意依家把聲,換左amp其實都一樣。所以樓主搞清楚要乜先係最重要。咁少資料,好多時都係估估下,最後乜都換。

鉑金玩家

basschan 發表於 2022-10-19 14:38
尼點相信玩過當然會明白,所以最後我都講左如果兩樣都升級選喇叭先。喇叭嘅影響自己鐘唔鐘意聽感比較大, ...

如果唔鍾意喇叭嘅聲音取向,當然推倒重練,一定係搵啱自己口味嘅喇叭先,然之後再配amp。但而家樓主嘅情況好顯然係部amp唔夠力,發揮唔到喇叭應有嘅水準。
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

高級玩家

我已向朋友借一部amp試夾自己對喇叭,再玩埋bi wire,完全唔同曬

聽過朋友部amp + B&W 702 Signiture,我都係喜歡我而家對喇叭,所以應該可以升amp先,多謝大家嘅意見

下一個想請教嘅問題就係...如果係呢度放我自己部amp,點交收呢,又唔想陌生人上屋企,冇理由地鐵交收,我知可搵收買佬嘅

黃金玩家

Keanu 發表於 2022-10-20 09:56
我已向朋友借一部amp試夾自己對喇叭,再玩埋bi wire,完全唔同曬

聽過朋友部amp + B&W 702 Signiture,我 ...

我估通常買家應該會到您家試機,c hing想問問您借朋友什麼amp試您對喇叭呢?
因小弟都想入手SF Sonetto III.

高級玩家

ken_leung0118 發表於 2022-10-20 10:18
我估通常買家應該會到您家試機,c hing想問問您借朋友什麼amp試您對喇叭呢?
因小弟都想入手SF Sonetto II ...

MA7200

高級玩家

其實MA5300 + Sonetto III 呢個配搭我覺得都唔差,不過聽咗一段時間,想再好啲,所以諗升級,借咗MA7200返屋企試又真係分別幾大,當然金錢差距都唔少😅