設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] Focal Utopia 2022

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
經過一番掙扎終於決定盲狙utopia 2022,點解會係掙扎呢?一嚟因為好貴咁大個人第一次買咁貴耳牛,二嚟就係因為佢貴而我又冇無限金錢所以必須要賣走舊玩具幫補下先掂所以empyrean同d9200已拜拜,三嚟因為舊款utopia嘅問題就係呢幾個問題令我猶疑左好耐,而最終我都係狙左。
咁講完掙扎嘅原因又講下點解我會想買utopia,其實我一直都係Focal JMlab嘅fans,二十幾年前我已經用JMlab micro utopia玩兩聲道,我好鍾意佢果種味道同高頻,但退左燒十幾年後Focal嘅utopia系列喇叭已經唔係我會負擔得起,二來唔想再嘈到屋企人同左鄰右里所以只好放棄,之後得知原來有utopia耳牛但好似之前所講舊款utopia嘅問題令到我卻步左,得知新款解決左呢個問題就令我萌生入手嘅意念。
咁入左手之後新機開聲可以用三個字形容就係緊蒙暗,唯有用音樂煲下佢經過大約五十小時之後聲音明顯開揚好多,高頻開始出嚟人聲一流低頻濃厚富有打擊感,音場唔算大但定位同立體感都好,整體造工及聲音的確係頂級耳牛質素,唯一不滿係條跟機線又重又樣衰,第日配條質素好嘅純銀線相信動圈耳牛都可以退燒一段時間。

冇影到開箱過程,只可講包裝好靚,有奢侈品嘅感覺。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +20 收起 理由
sunnyslhf + 20 + 20 恭喜Ching!!!
calbee2010 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

恭喜師兄,越煲越靚聲

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

kenaulo 發表於 2022-11-9 01:53
恭喜師兄,越煲越靚聲

Now it sounds much better with siltech duchess crown

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

!老坑! 發表於 2022-11-10 18:07
Now it sounds much better with siltech duchess crown

落重本啊師兄

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

條siltech我買左好耐,因為買左個轉插所以可以用埋係utopia身上。

新仔玩家

!老坑! 發表於 2022-11-15 19:50
條siltech我買左好耐,因為買左個轉插所以可以用埋係utopia身上。

我也有條銀彩hd800線,加上了轉接相當給力,比原線長了1.5cm 佩戴無問題,不會頂到領口
銀彩線之下的2022大烏 聲場明顯大了一圈,高頻不暗了,非常有高級感

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
!老坑! + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

請問師兄搵邊位師傅改頭? 我條 siltech 之前改咗做 3.5頭, 又要搵師傅改返比 utopia. 不過原先搵開嗰個沒得閒,想睇下有冇其他師傅可以幫手改
DAP : AK SP2000 ONYX BLACK
EarPhone: 64 Nori, Jomo Trinity

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

jiahaozhu@G 發表於 2022-12-16 18:41
我也有條銀彩hd800線,加上了轉接相當給力,比原線長了1.5cm 佩戴無問題,不會頂到領口
銀彩線之下的2 ...

我現在沒有使用siltech了,把它交還給HD800S,因為煲了一段長時間之後還是發覺原線平衡一點。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

sunnyslhf 發表於 2022-12-20 00:43
請問師兄搵邊位師傅改頭? 我條 siltech 之前改咗做 3.5頭, 又要搵師傅改返比 utopia. 不過原先搵開嗰個沒得 ...

如果想換頭,可以試下上facebook揾小許或者romi audio,又或可以去星際二樓。

黑鑽玩家

!老坑! 發表於 2022-12-20 03:02
如果想換頭,可以試下上facebook揾小許或者romi audio,又或可以去星際二樓。 ...

thank you
DAP : AK SP2000 ONYX BLACK
EarPhone: 64 Nori, Jomo Trinity