設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] All in one 3選1 Naim uniti atom/ Lyngdorf tdai 1120/ cambridge audio evo 150

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教下各位有無比較過呢3部機。我主要聽tidal 同 Apple Music 串流。有冇咩意見可以俾我參考下。

鉑金玩家

最好聲係 Naim>Lyngdorf>CA
推力最大就 CA>Lyngdorf>Naim
靚聲就Naim,力量就CA,睇下對喇叭易唔易推,或揀中間既Lyngdorf都係無問題

銀級玩家

用過atom,用緊lyngdorf。

兩者走向完全唔同,睇你夾咩喇叭。如果鐘意小品女聲加易推書架,Atom 係非常好,有味道有音槳感,可惜我兩年前用果陣唔太穩定,用App聽nas 既歌好易Hang機要Soft reset,而家唔知

Lyngdorf係走清爽快速同乾淨既聲音,但唔係一般Class D果D尖同薄聲,但都有質感有厚度。另外佢有Room Perfect,環境鬥士必備,機內所有Setting都可以透過browser入去set,方便好用。一般書架佢都搞得掂

Evo150只在外面聽過,無乜感覺

鉑金玩家

三隻嘢聲音最好的一定係Naim,佢亦都係最難玩得好嘅一個。首先你嘅聆聽環境唔好超過百五呎,配三五仔同Harbeth P3之類的小喇叭。
聽音樂真的很爽,但係唔可以爆,亦都應付唔到大型交響樂。
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

科林玩家

sam2004 發表於 2022-12-2 11:28
三隻嘢聲音最好的一定係Naim,佢亦都係最難玩得好嘅一個。首先你嘅聆聽環境唔好超過百五呎,配三五仔同Harb ...

師兄你好。請問知唔知如果我用usb adapter 插 iPhone 聽Apple music/ tidal 係咪只有evo150 可以做到?

鉑金玩家

lazyapple 發表於 2022-12-2 12:07
師兄你好。請問知唔知如果我用usb adapter 插 iPhone 聽Apple music/ tidal 係咪只有evo150 可以做到?  ...

俾你參考吓,至於你講嗰幾隻牌子得唔得 我就未玩過usb adapter 插 iPhone。

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

三星玩樂勲章

用緊Naim Atom
加KEF Meta 50 加KC62
唔知算唔算易推
但都滿意 音樂感強
係冇低音管理

都想轉Lyndgrof 玩下
Room perfect 同低音管理
有冇師兄分享下

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

用緊Naim atom HE ,駁有源喇叭,未試過斷線同hang機,air play都好穩定,不過樓主要玩high resolution就要了解清楚,因air play應該出唔到最高質素。

科林玩家

Hehatau 發表於 2022-12-2 22:42
用緊Naim atom HE ,駁有源喇叭,未試過斷線同hang機,air play都好穩定,不過樓主要玩high resolution就要 ...

好似只有evo150 做到 usb 駁iPhone 出到hi-res .. 但試聽過Tdai 1120 個 room perfect 又好有效果。我未試聽過Evo150。。但爬文睇到好多師兄話部150 好一般

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lazyapple 發表於 2022-12-2 12:07
師兄你好。請問知唔知如果我用usb adapter 插 iPhone 聽Apple music/ tidal 係咪只有evo150 可以做到?  ...

我用 IPad, USB C adapter, ifi isilencer, USB 3 printer 鍍金線, ifi ipurifier 駁 DAC 聽 Apple Music
效果好唔錯, 做到 Bit Perfect, 去到 24/192

DAC 果邊, 只要係 USB Audio Class 2 就得

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lazyapple + 10

查看全部評分