設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: NGAIChanne@G

[討論] 想探討下最近市場上的前級解碼DAC裡面的前級功能是否可以代替一部獨立的模擬前級?

黑鑽玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-9 09:52
有沒有細部的前級推薦  Nuprime sta9 得唔得

比自已砌机还要差、且贵,不是一个选择。
给师兄些建议,等一会儿。

專業玩家

art911 發表於 2022-12-9 10:19
比自已砌机还要差、且贵,不是一个选择。
给师兄些建议,等一会儿。

呢部D人吹到好勁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-9 09:52
有沒有細部的前級推薦  Nuprime sta9 得唔得

咩預算先?
老實我冇乜試過的
同埋其實用緊咩野

鉑金玩家

師兄明白了 我發現一個神奇的現象  就是差的音響系統 很難調一個合適的音量一直聽 細聲覺得低音不夠 大聲 ...

沒錯這情況就是前級訊號放大所造成的失真

專業玩家

ManMan@FB 發表於 2022-12-7 17:02
如果兩個 options
1. DAC(with 前級) + 後級/有源 speakers
2. DAC + 合併 amp

可以試下M10 V2 + Genelec 8030 /  LSX II

專業玩家

粉果人 發表於 2022-12-9 14:08
沒錯這情況就是前級訊號放大所造成的失真

所以選購前級時要看失真參數

鉑金玩家

NGAIChanne@G 發表於 2022-12-9 17:09
可以試下M10 V2 + Genelec 8030 /  LSX II

M10有class d擴音模組,所以你應該係配無源喇叭

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

單買低價前級
我只係諗到佢
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-pro-ject-pre-box-s2-digital.2370/

我自己係用緊project pre box rs2 digital
好聲,但佢好蠢冇得飛走個前剩用dac
但要兩萬
而家且有膽buffer, 但可以飛
不過佢開機有機會有直流,試過搞到我套mono over, 反正都長用我而家係唔關,所以冇關係

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我自己對前級沒有特別既調味要求

只要佢做好本份,音量控制準確,放大工作維持低失真,有遙控(好重要!)
就 Pass

我屬於求「真」派,比較重視原音重現
線材越短越好,導電性能越高越好
留聲機嘅發明,原意都係前人想將原音重播

於是睇中左 SMSL SP400
全平衡設計… 繼電器音量控制… THX888 超低失真放大技術…
還可以推平衡耳機,或作前級用途
用黎推 Monitor Speakers 或者 Headphone 都好適合
而且價錢也很實惠

用呢個 preamp
聽歌,成件事變得 pure,而且好襟聽
我可以長時間,欣賞好多唔同類型嘅音樂

選擇前級時
有人想少音染少失真,就 DAC preamp 咁直出,少隻香爐少隻鬼
有人想調味,就可能用膽前
覺得膽麻煩,有人揀唔同種類嘅石機配搭調音
睇你需要咩

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

都補充下
前級唔一定放大,都可以係無源
物理上,都可以見到,入面既音量控制線路係好精密

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分