設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[重低音] 為家庭影院加入震動低頻器(震子) -測試篇

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
安裝好後,就係調整震子與重低音之協調性,由於沒有似用咪調整嘅方法,所以都係憑感覺同我喜好去調整。兩個重低音之前搵左人調整過,所以不會改變本身設定,只針對震子嘅分頻及音量大小設定。

由於副擴音機沒有數字指標,所以都係憑感覺調整。我先將分頻點設於頭1/3位置(調整範圍廠家講為30-300Hz),音量置於一半,然後開始測試。先用主擴音機的Level調整設定,subwoofer設定,確定4個震子均會震動,証明接駁正確無誤,亦沒有故障。

主要調試電影,我揀左強戰世界(War of the worlds),低頻段為開頭機械人由地底冒出來嘅一段。一直好喜歡呢一段,覺得有唔同程度嘅低頻可以試,包括輕微地裂、建築物破損、地陷、機械人腳步等。震子好震!直頭將我成個人震起,4個威力好大,不過覺得震感上蓋過左Sub仔,所以將分頻點設為頭1/5位置,大約預計60-80Hz之間,多餘的震動細左好多,平衡返少少Sub仔之間嘅低音,感受自然好多唔會混濁,當有地裂嘅場面,震子才會震動,其他衡常低音交返俾Sub仔。然後反覆調試,自己比較喜歡震感強少少,最後提高音量至2/3位置,基本調試完成。

重新提高主擴音音量,正式觀看。

強戰世界(Dolby Atmos)機械人出來一段其實好震撼,特別係機械人一出來果下,隻腳踩上地面果下,本身兩隻Sub打心口嘅感覺,加埋震子震動加倍效果,個感覺確實有別於之前體驗。

第二段係沙丘瀚戰Trailer(DUNE, Dts-Master-HD),不同程度低音都係好自然,唔係下下都需要震子震動的,最尾一段沙蟲鑽出來一段,又係無比強勁嘅震動感,好High睇得我~

第三段係Dolby Atmos招牌試機片-Amaze,去到行雷個位係震到問識講,我個女本身同我一齊坐都嚇到走入房。另外最開心係調細主音量後,震動仍然可以感受到,終於搵到個可以夜晚睇戲係唔會嘈到人,又可以提升臨場感嘅一個方法。

再簡單輕輕執執分頻同音量,大致完成!

最後,就係搵埋老婆試,有時自己感覺未必準,搵個完全唔識嘅試,攞下平衡就好D。經過AB測試後(冇開同有開震子),冇同佢講係震子影響,老婆結論係B明顯震撼好多。

最後總結下,有師兄可能認為未必需要呢種「補品」,或者本身重低音非常強勁,不過對於我地窮窮玩家,用有限嘅金錢,能提升一點玩味,又何嘗唔好呢?

預祝大家新年快樂,順利提升體驗!

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sevenyeung + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!
victor76 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
jjjppp111 + 20 + 20 恭喜Ching!!!

查看全部評分

鉑金玩家

師兄個女咁細梗係驚驚啦

銀級玩家

Diazico 發表於 2022-12-27 15:57
師兄個女咁細梗係驚驚啦

平時睇戲一勁真係會嚇親佢

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

哩個升級, 性價比好高, 多謝師兄分享

白鑽玩家

三星玩樂勲章

的確有很多C兄視震子為多餘,因為低音已經足夠,有時震子效果不能太大,會喧賓奪主,我自己玩15吋,低音已經打心口,加震子係一種體感,但目標始終係DB0X,希望有機會係屋企安裝

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

跟師兄咁玩,買咗材料,希望禮拜六日抽到時間安裝

銀級玩家

enjoy!!!!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

hello 師兄,我都有興趣玩下,想pm 你問下你買左啲咩器材,thanks🙏

鉑金玩家

三星玩樂勲章

唔知道HT-A9 都唔裝到呢🤔

銀級玩家

johnnyyip 發表於 2023-2-2 15:44
hello 師兄,我都有興趣玩下,想pm 你問下你買左啲咩器材,thanks🙏

師兄你好,你可以參考下面呢張帖

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=343109&mobile=2