設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lungaska

[AV擴音機] 當denon 8500遇上CROWN CT8150之後😱😱

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokki 發表於 2023-2-13 01:50
你屈我咪又屈,我叫你唔好浪費時間係部3700加後級
你又話我叫人唔好加後級,又話純前唔加後級點聽
其實你 ...

其實你識唔識字㗎
我有冇講過加後級就贏曬你唔好屈我啦
(用部ct8150加咗補品就會衰聲)
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

lokki 你就真係人格分裂呀
我都話想死嘅唔係你好嘢係你啦

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
李好野@76 + 1 + 1 李好野!多謝大師兄!

查看全部評分

SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我都冇一直針對你 但係你唔知點解咁樣對啲網友
其實唔做朋友都唔使一定要做敵人
你要贏咪畀你贏囉我有乜所謂啫
我入嚟學嘢又唔係嗌交
我又點知你唔鍾意天龍3700家cT8150啫
原來係鍾意3700加odin!
但係你差唔多個個post都係要講3700加ct8150 其實都冇你辦法

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

goldberg0083 發表於 2023-2-13 02:06
其實我都冇一直針對你 但係你唔知點解咁樣對啲網友
其實唔做朋友都唔使一定要做敵人
你要贏咪畀你贏囉我有 ...

唉,睇到依家李好野贏哂就嬲,我唔出聲等李好野冇得開心先
反正3700都冇得加Odin線,依家真係到我嬲
其他網友想搵我玩歡迎回覆,我睇到得閒好玩實回

銀級玩家

弱弱一問,3700有咩吾好?加吾加後級有咩分別?小弟用緊3700

白鑽玩家

LamsonIsm@FB 發表於 2023-2-13 07:18
弱弱一問,3700有咩吾好?加吾加後級有咩分別?小弟用緊3700

X3700要升級的話
到底係換喇叭定係加後級
首先真係要睇下用緊乜嘢喇叭先

極端啲舉例
如果用緊x3700推atc三路大饅頭
無論加後級或者升級做A1H都係嘥氣
就算A1H環繞效果點樣出神入化
力水比x3700再高三班都冇用
又當加部多聲道AV後級
冇錯係會好好多
但係對ATC仍然都觸不到癢處

又例如上面師兄講緊佢係推入門focal
呢個牌子實在太有個性
加部後級亦都唔係好力就得
對喇叭亦唔會就範乖乖貼服

另外之前見好多師兄
鍾意用啲維他375咁大隻
或者pizza咁厚嗰啲喇叭
仲要係4ohm真係自己搵自己笨
唔加後級固然搞唔掂
加個後級係會好好多
但距離應有水準仲係爭好遠

其實市面上好多喇叭
非常適合類似x3700呢個級數
記得有師兄提過用卡拉ok喇叭
或者曾經介紹過jbl control 28 / Bose 301
呢啲用嚟睇戲簡直入型入格
仲好似小露寶咁樣又大力又肯做
不過可能係個賣相同size令到買家窒礙

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lungaska + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

白鑽玩家

仲有唔係包拗頸
試過有兩次家訪經驗
其中有一次主人家對喇叭
分析力實在太高亦唔太難推
唔知點解加咗個後級
好似有一層紗喺面前咁樣
結果試下甩咗個後級
反而格食格更加快狠準

星級玩家

MDLP 發表於 2023-2-13 08:46
仲有唔係包拗頸
試過有兩次家訪經驗
其中有一次主人家對喇叭

其實都唔止講後級
加錯一條電源線、喇叭線或者換錯咗喇叭
都會帶來用家唔好嘅聽感
我諗其實呢度冇位師兄,都曾經喺度交過好多不必要嘅學費,
但係呢啲都係經驗
其實都冇分對與錯
因為真係每個人屋企套戲才環境,都會有所影響
唔係你嗰套廣發就一定啱
當然如果買一套新器材返嚟一擊即中,
覺得好聽咗好多,
咁一定係超開心

白鑽玩家

lungaska 發表於 2023-2-13 09:41
其實都唔止講後級
加錯一條電源線、喇叭線或者換錯咗喇叭
都會帶來用家唔好嘅聽感

我自己習慣先用平價盡量無乜個性線材先去評估器材

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

咸魚青菜各有所好,其實自己覺得好聲又玩得過癮就得了。人地講,覺得有見地,米試下lor,不嬲網上意見都只係參考,最後都係自己實試為真,玩音響唔使交學費其實都無乜可能。
個人認為玩AV反而調教緊要D,不論平野貴野有無加後級都好,用晒貴配件但調教差,可能用條貴價soundbar 重好聲。
(利申:自己用緊最貴果條訊號線都唔洗$2900,電源線全部用Gotham果類唔貴既PA線,牆蘇都係用英版MK,貪佢地無乜味易處理。因為自己間屋D電唔靚又無拉獨立電,玩靚電線都係無乜用)