設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 重遇~Monitor Audio(更新聽感和M&K V12+新調教)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

個個都開A1H,我就搵番我既初戀--Monitor Audio
呢個牌子係小弟初玩AV時第一對書架既牌子,兜兜轉轉,十年後再重遇

評分

參與人數 9威望 +158 金錢 +158 收起 理由
Ken134547 + 20 + 20 恭喜Ching!
hangshun + 20 + 20
Ep-71 + 8 + 8 呢個Topic好正,好有參考價值!
AskaLung@FB + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
samsontatsuya + 10 + 10 恭喜Ching!
wayne0503 + 10 + 10
Manko + 10 + 10
KinFaiLeun@G + 10 + 10 恭喜Ching!!!
qq1122yq + 20 + 20

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

恭喜師兄,請問師兄在那裏買?是否7G?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Manko 發表於 2023-3-23 21:55
恭喜師兄,請問師兄在那裏買?是否7G?

係,Silver 1007G
我在元朗現代買

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

謝謝師兄分享,我都玩緊猛牌喇叭,不過係銅係

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想換喇叭時聽過Gold200,聲音剛中帶柔,好耐聽。

鑽石玩家

煲左差不多4個幾月(喇叭,線,Jumper),都要出下D業餘報告

我用Denon PMA2500NE推對Silver 7G聽歌,相比Polk R200,改善超過至少30%
現在聽歌,中高滑左好多,人聲更有生氣,清晰度好左,人聲樂器分離度好左無咁痴埋,弱音亦聽多左。佢隻8寸中低雖然比R200大1.5寸,但反而控制得更好,無左以前果種失控,收放自如,而且8寸低音真係唔係流,實淨有力,超低音可以慳番。空間感亦比以前大左,無左焗束既感覺。

去到睇戲,用Denon 8500HA 加Audyssey MultEQ-X,好耐無開電腦用MultEQ-X,原來已經有幾次更新
重新做完MultEQ-X 後,聽感既改善同上面既差不多,但整體空間感,弱音,聲音分離度和埋身狠勁度比起用R200提升更明顯,或者,可能係Audyssey MultEQ-X既功勞。。。  

題外話,做Audyssey前,重新再攪下隻M&K V12+,之前未o係呢個新位試1.5寸,3寸 ,4寸單元向牆backfire 既效果(之前一直都係backfire 2寸,因為說明書係建議1~2寸backfire),
1.5寸唔得,
4寸,唔唔。。
3寸,嘩!
而調炮時,發現MultEQ-X對subwoofer個距離都幾霸道,我郁佢少少,果條curve都即刻好肉酸(用REW睇和聽感),反而我用番subwoofer 個phase調,就有正面提升(不論睇curve和聽感),現在Phase用30,用Auto EQ後再手動manual EQ於68hz個位加少少,amp入面個subwoofer個距離就無加減,個人認為效果最好。
Screenshot_20230713_161605_M&K Professional.jpg

所以用MultEQ-X 既師兄,距離方面可以放心交俾佢,
但其實以我理解,AV amp既距離和Subwoofer 既Phase應該係同一樣野丫。。。

評分

參與人數 8威望 +200 金錢 +190 收起 理由
hangshun + 30 + 30
matt88p + 50 + 50
KinFaiLeun@G + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!
zardwys + 30 + 30 超正, 即時加分比師兄先!
iversonhui + 10
rach + 50 + 50 恭喜Ching!!!
Manko + 10 + 10
Ep-71 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鑽石玩家

cakecake 發表於 2023-7-13 16:08
煲左差不多4個幾月(喇叭,線,Jumper),都要出下D業餘報告

我用Denon PMA2500NE推對Silver 7G聽歌,相比Po ...

師兄個環境好正喎

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 Thx Matt兄

查看全部評分

鑽石玩家

matt88p 發表於 2023-7-13 23:37
師兄個環境好正喎

Thanks Matt兄
Matt兄見笑了,相比你玩機既環境,我呢D真係得啖笑

鑽石玩家

cakecake 發表於 2023-7-13 23:46
Thanks Matt兄
Matt兄見笑了,相比你玩機既環境,我呢D真係得啖笑

Cake兄真俾面, 我都係自己玩得開心自high下咁😅😅
我見你對前置喇叭好似好正咁

鑽石玩家

matt88p 發表於 2023-7-14 00:03
Cake兄真俾面, 我都係自己玩得開心自high下咁😅😅
我見你對前置喇叭好似好正咁
...

以價論貨
Silver 100 7G係好高性價比

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分