設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Apple TV+] 第一套Apple開左熄唔到機既電影《俄羅斯方塊:版權之戰》

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
尋日係 Apple TV+ 上搵左套戲睇, 《俄羅斯方塊:版權之戰》,真心覺得這部電影非常好睇, 本來諗住開來睇一陣就訓, 點知一睇熄唔到機。

這個故事主要講述當年「俄羅斯方塊」的遊戲在1980年代末期問世的故事, 原來因為當時的「俄羅斯方塊」開發者其實係還未解體的蘇聯莫斯科的一位PROGRAMMER
, 咁大家都知道共產黨之下所有野都係阿公架啦, 咁基本上當時既蘇聯其實又未知道原來呢個「俄羅斯方塊」遊戲係世界其他地方其實都好受歡迎, 咁就是但賣左比一個專門去蘇聯搵 GAME的代理仔, 點知呢個GAME原來勁HIT, 而主角《亨克·羅渣斯》(泰朗·伊加頓 - 即係《皇家特工:間諜密令》和《皇家特工:金圈子》既主角呢。)就用哂成副身家想去買個版權返來做勒.

事情當然唔係咁簡單啦, 而且套戲最好睇既反而係佢要說服任天堂, 而且必須親自前往當時還未解體的蘇聯莫斯科,簽署版權協議呢PART。當中涉及好多當時蘇聯人的生活究竟係點? 80年代鐵幕下的蘇聯原來好多野都係唔可以做的, 例如同外國人傾計又唔得, 冇受邀請自己行入政府大廈都係犯法等等, 都係另呢套戲KEEP住停唔到既原因之一. 而究竟呢個影響左全世界既一代名GAME最終點樣可以推出比大家玩, 各個不同的遊戲機又點樣爭奪呢個GAME呢?? 我就好希望大家可以自己去睇下勒~

如果大家家中有APPLE TV, 又或者手機係IPHONE的話, 我絕對推薦大家比一個月月費, 就係因為睇呢套《俄羅斯方塊:版權之戰》都係非常值得的!! 反正你第一次加入APPLE TV+, 佢可以有免費體驗 Apple TV+ 7 天, 咁你睇完先再考慮比唔比錢都可以架麻~

https://tv.apple.com/tw/movie/%E ... am356pzgxs2l7a18d7b
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

老任當年靠呢個版權將世嘉打落谷底,做好晒,印好晒,入晒盒準備賣的世嘉版Tetris都要全數消滅!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

阿定 發表於 2023-4-6 19:06
老任當年靠呢個版權將世嘉打落谷底,做好晒,印好晒,入晒盒準備賣的世嘉版Tetris都要全數消滅! ...

下,真係咁架,不過老任都唔係坐係度,佢地都真係出盡9牛2虎同冒好大嘅風險先可以囉到手。但另外一邊廂,雖然覺得和蘇聯人傾合約都非常狡猾。但係日本人同美國人一啲都唔弱。而令我不其然想像,如果呢件事發生喺中國人想攞版權嘅情況下,又會變成咩一回事呢?

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2023-4-6 19:17
下,真係咁架,不過老任都唔係坐係度,佢地都真係出盡9牛2虎同冒好大嘅風險先可以囉到手。但另外一邊廂, ...

被禁售的世嘉版實物

行動組版主

另外,提提有PS5的朋友,用PS5登入AppleTV+ 送6個月試用。

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

多謝大王推介,明天睇

鉑金玩家

三星玩樂勲章

有冇機會喺其他途徑睇到呢???

鑽石玩家

littlefat69 發表於 2023-4-8 19:09
有冇機會喺其他途徑睇到呢???

呢度唔多方便講喎

鉑金玩家

三星玩樂勲章

tinlunlau 發表於 2023-4-9 06:16
呢度唔多方便講喎

師兄咁你覺得Appletv + 值得值得join呀?

鑽石玩家

littlefat69 發表於 2023-4-9 11:27
師兄咁你覺得Appletv + 值得值得join呀?

唔係話唔值得,但我部samsung手機睇唔到。唯有用其它渠道睇