設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Oushinc

[討論] AV 潮文一則

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

lulled 發表於 2023-4-15 09:54
35mm廣角鏡影人像都可以 , 不過會變晒型 , 出嚟效果係唔同 , 咁你會唔會接受 , 如果接受到就OK囉 {:6_142 ...

唔係AV amp推喇叭,2聲道機推 (號角=AV喇叭) 又如何?

黑鑽玩家

nighos 發表於 2023-4-15 12:12
唔係AV amp推喇叭,2聲道機推 (號角=AV喇叭) 又如何?

都可以架,聽過老麥推PRO,金仔推ARRAY,都好華麗的。
Amp : Anthem AVM60  + CROWN DSI X 9
Player : HTPC@ramos + 3080Ti + Madvr / 魅視m9708
Display : Epson LS12000b+ XY 8K 透聲160
Speaker : Jbl ScreenArray 3732 X3 + 9400X4 + 9410X4 + 1500 + Rythmik F15HP

鉑金玩家

AV newbie

lulled 發表於 2023-4-15 09:54
35mm廣角鏡影人像都可以 , 不過會變晒型 , 出嚟效果係唔同 , 咁你會唔會接受 , 如果接受到就OK囉 {:6_142 ...

根本呢啲嘢就冇定律嘅,咁攞支300 2.8,離開九丈遠嚟打女(冇變形喇啩),又唔算人像?
咸魚青菜,各有所好喇。
三十年前,聽過啲外國發燒友玩 7.7,覺得好癲,咁Q前輩嘅六大低音,閣下試過喇,又如何呢?
首先、針對主題,樓主搞呢幾件巨無霸嘅目的、係要有戲院感,各位會唔會去戲院、諗住聽歌吖!?
題外話,樓主嘅幾隻喇叭,令我回憶起四十年前去演藝搞搞震,多謝

黑鑽玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-4-15 12:39
根本呢啲嘢就冇定律嘅,咁攞支300 2.8,離開九丈遠嚟打女(冇變形喇啩),又唔算人像?
咸魚青菜,各有所 ...

我覺得"聽歌"/"好聲"依兩個字真係要細分一下

A) 電影
1)配樂 : 電影入面9成時間都有配樂,果D都係音樂 。尤其係音樂電影, E.G. LALALAND , THE GREATEST SHOWMAN , A STAR IS BORN 等等。就算唔係音樂電影,都係大把配樂,目的係搞氣氛,還原度高,氣氛就好。要高昂有高昂,要沮喪有沮喪,要驚有驚。相信為之靚聲好聲。
2) 音效 : 即係好似槍聲,刀聲,開門關門,噹噹聲等等。都係睇還原度。
3) 對白 : 清楚從容夠厚度等黎夠仔細。都係睇還原度。

B) 聽CD/黑膠/TIDAL 等 2.0 兩CHANNEL

又未必係聽還原度,因為有時錄音未必錄得好,還原度高反而好難聽。所以玩2.0 就係要更高既標準,音場大得黎又要收得緊,三頻又要點平衡,要甜要滑等等為之靚聲。(真係唔謧) 依點應該就係同睇戲最大分別之處,
子彈聲,要夠爆夠响,定要夠甜?

最開頭講 PRO 去聽歌,聽A 講既音樂電影/ SOUNDTRACK (TIDAL) OK , 係因為聽還原度高,有氣勢咁聽,聽現場感,唔使甜,有時仲要粗粗地,咁PRO 就叫好。
如果PRO 要佢好甜咁聽CD,咁就無咁好囉。

以上都係小弟愚見。只係要分清楚主要聽D 咩,咩取向,先有得討論。唔係就雞同鴨講。
小弟就表明,9成睇戲,聽倒下歌唔太唔順耳就OK。

反而諗起以前細個行鴨記見倒ED 喇叭,一隻一部板車車住,心諗,邊有人買架? 點擺呀? 點知今日屋企就有幾隻。感覺都幾得意。

C 兄演藝搞搞震 有咩搞?

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10
AskaLung@FB + 50 + 50 非常認同呀。

查看全部評分

Amp : Anthem AVM60  + CROWN DSI X 9
Player : HTPC@ramos + 3080Ti + Madvr / 魅視m9708
Display : Epson LS12000b+ XY 8K 透聲160
Speaker : Jbl ScreenArray 3732 X3 + 9400X4 + 9410X4 + 1500 + Rythmik F15HP

鉑金玩家

AV newbie

mark1 發表於 2023-4-15 13:29

A) 電影

有啲混亂,搞唔清 閣下同 樓主𠻹
去放影室行吓,去銀幕後邊、睇 閣下用緊嘅中置喇叭,扮文青、睇吓啲音樂劇,如萬世巨星、盲仔打波子機(Elton John pinball wizard)⋯⋯🤣

鑽石玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-4-15 13:44
有啲混亂,搞唔清 閣下同 樓主𠻹
去放影室行吓,去銀幕後邊、睇 閣下用緊嘅中置喇叭,扮文青、睇吓啲音樂 ...

Mark 1 就係樓主講緊嗰個屋主

鑽石玩家

mark1 發表於 2023-4-15 13:29

A) 電影

咁我睇戲覺得最緊要粗聲, 得唔得㗎?

鑽石玩家

小弟突然間諗返好耐之前曾經上網睇過一篇有關於JBL PRO 喇叭嘅寫法, 都講得幾有道理嘅,分享下:

還記得一位老前輩講過他對家庭影院的看法,其追求正是尋回一種戲院味,也可說是一種電影感,什麼是電影感我就不能確實回答到你,但意識上我會個人認為是一種與生俱來所熟識的電影聲音。
但又是什麼叫熟識的電影聲音呢?? 我試打個比喻,正如你在小時候所第一次接觸芝士的味道,熟識了芝士的味道就是這樣,相信日後一提起芝士味你就會想到那是什麼的滋味。而大家都知道JBL是 很多戲院所選用的揚聲器,一聽到JBL CINEMA揚聲器的感覺就如重拾在戲院中的回憶。可能這就是電影感、戲院味。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

所以見過有錢佬都係分兩個廳玩,一專係為睇戲一個專係聽歌,咁就冇交嗌啦🤣

鉑金玩家

nighos 發表於 2023-4-15 12:12

我試過用舊金仔推 jbl 1400 , 聽小提琴輕音樂 , 嗰啲超高音出得非常幼細 , 好似高山流水 , 從山上飄落嚟一樣嗰種感覺 , 非常之靚聲 , 但聽蔡琴味道又唔同晒 , 從來冇一對喇叭會十全十美  

其實電影感有分聲音同埋畫面 , 而家啲電影全部數碼化 , 清真係好清 , 靚真係好靚 , 清到乜都睇晒 , 但冇乜味道 , 好多時睇返啲舊電影 , 我就好喜歡舊電影啲菲林味 , 顏色同質感都好自然 ,立體感比較強 , 冇辦法時代進步 , 好多嘢要淘汰 , 不過喺度講一句 , 各有各好 , 各有各優點

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
nighos + 10 + 10 非常認同呀。
matt88p + 50 + 50

查看全部評分