設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Scfai747

[AV擴音機] Marantz SR8015

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Scfai747 發表於 2023-4-21 01:44
師兄你冇講錯,我之前都係Denon迷,最近想換機聽啲朋友講,馬仔D中頻OK人聲夠厚,所以家訪聽下確實唔錯, ...

師兄又講得好有道理, 馬仔av amp 出名聽歌好, 而聽歌聽人聲都好重要, 所以馬仔起人聲方面作出優化, 令到睇戲時無論大聲又好細聲又好, 都可以聽得清人聲對白

相返denon 主力玩爆炸力, 無對人聲中頻作出優化, 因為denon 聽人聲對白唔係細聲咁簡單, 而係聽人講野會一舊舊, 好似聽余文樂, 謝霆鋒和林家棟講野, 講野無尾音, 聽唔到佢地講乜

個人認為如果真係鐘意玩爆炸力, 不如買mk sub 仔仲好

黃金玩家

ronan 發表於 2023-6-22 19:54
我用過以下電源線:
Denko blue: 價錢最平,最有效果的電源線
PE Lab: 十年前康師傅整的電源線,當時買大 ...

多謝師兄回覆
不過我咁啱部8015同後級都係用triple C 8800,又唔係好覺低音特別強,唉…

白鑽玩家

ronan 發表於 2023-6-22 20:04
我平是電子工程師,實際係點真係唔知
印象中係sound united 的代表起post 76 的function 講過,好似maran ...

我都見文章係咁講
不過好難令到我相信
最簡單遙控vol up down
個vol掣識唔識轉先
Vol掣實際又點樣操作
一離開direct模式
又會跳返去digital
例如L/R個+/-dB
會唔會喺ANALOG情況之下bypass 歸零?
Small+sub又點樣全analog?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

進階玩家

我依家都係用馬馬仔sr8015, 我覺得無論聽歌,睇戲都比天龍,安橋好大多了,分析力同人聲真係好正,低音都超正,根本就唔會有低音唔夠既問題,本人用mk sub仔

黃金玩家

三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2023-6-24 06:37
我都見文章係咁講
不過好難令到我相信

我都用緊7.1輸入聽歌,係比CD輸入好聲,尤其高音好好多。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我由5系升級到8015, 馬仔一定唔係低音勁的AV amp, 以前玩過舊款中楷yamaha都好力過佢! 至於低音夠唔夠好睇你配什麼subwoofer!

進階玩家

MS11312004 發表於 2023-6-24 02:40
多謝師兄回覆
不過我咁啱部8015同後級都係用triple C 8800,又唔係好覺低音特別強,唉… ...

應該係個sub仔唔夠力

黃金玩家

都有可能係超低音喇叭問題

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MS11312004 發表於 2023-6-24 02:40
多謝師兄回覆
不過我咁啱部8015同後級都係用triple C 8800,又唔係好覺低音特別強,唉… ...

我以前都研究過點去改善馬仔聽2 channel 低音弱的問題, 以下係我試過的方法:

1. 換power cord
我首先用triple C 8800 + taobao 曲尺IEC 頭, 發覺音場好大,中音好響,聽KENNY G 好正,但低音cut 哂,好似無左低音,當時我以買左假線,但有同事同我講線材越粗,低音一定越好,因為粗線可以令av amp 提供大電流比av amp 去出低音,當時買線駛左成$1500,洗濕個頭返唔到轉頭,所以再買古河英式13A 插頭+古河曲尺IEC 插,低音立即出返出黎,而低音仲勁過頭,令到高音唔夠,最後起喇叭的BI-WIRE SET 返做高音MODE 去拉返高D 高音。原來iec 插頭都會影響低音,真係講都唔信。

2. AV AMP setting
馬仔如果聽歌,起av amp surround parameter 度有得set Low Frequency Effect,default 好似SET 左做10 定5,要SET  返做0,把低音谷返去前置喇叭出,否則低音會由SUB 仔出,聽2 channel 時前置的低音變弱

3. 用cd player 經RCA 線去聽cd ,唔好用馬仔內置的dac 去聽歌
我以前用philips 9700 經11001 RCA 去馬仔EXTERNAL 7.1 in ,依家用cd player TEAC 301,千奇唔好用coaxial cable 或電話經hero 去馬仔粒dac 做decode ,因為馬仔粒dac 解碼後低音都係好弱,而之前有訪問,有一位前輩講過可以用cd player 拉返d 低音出黎,原來真係可以

4. 換喇叭
MISSION, KEF 喇叭的低音本身偏弱,要出到勁的低音唔係一件容易的事

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Manko + 10 + 10
cbr600rr + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2023-6-24 06:37
我都見文章係咁講
不過好難令到我相信

well....原來sound united 的代表只係話marantz av amp 5012, 7012 和8012 的7.1 FRONT IN 係完全兩聲道,沒有經DSP 處理,最純淨,係好理想的玩法
但無講過MARANTZ FRONT IN 7.1 會直接把ANALOGUE SIGNAL 放大

3:56 開始