設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] UDP-LX800用家換MAGNETAR UDP800的分享體驗

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟雖然玩音響都有段日子,
這次才第一次分享岀post請多多包涵🙏

唔講咁多開場白啦,事源小弟用咗幾年的Pioneer UDP-LX800整體十分滿意,但唯一操作的速度越來越感覺到緩慢,最終在去年賣岀後一直尋找有平衡輸出及可播SACD的宇宙盤終於來到我家了😍MAGNETAR UDP800!

我的蝸居主要器材小清單:
MAGNETAR UDP800
5.1.4系統:
Pioneer SC-LX89
Tannoy XT-C
Tannoy Arena
Onkyo SKH-410
Definitive Technology Super Cube 6000
Monster Black Platinum XP Speaker cable
仲有部對應Dolby Vision的
LG 55"4K舊電視
Stereo系統:
Audiolab 9000A
Onkyo D-TK10
SAEC SPC-850 Speaker cable

接駁好一開機即提示有新FIRMWARE,當然up到最新開始用啦。↓請參閱附圖↓

首先使用一些較中性及普遍的線材先對UDP800的底子作初步了解後才慢慢逐步升級吧。UDP800的HDMI OUT直上電視,HDMI AUDIO OUT去SC-LX89,XLR OUT去9000A↓請參閱附圖↓

傾向音樂及動漫向的我,準備了三隻演唱會BD,左上:衞蘭,中上:Official髭男dism,右上:五月天,當然還有4KUHD你的名字,天氣之子,BBC Earth:One Amazing Day作測試。
↓請參閱附圖↓

先試對應Dolby Vision的BBC Earth One Amazing Day,畫面高密度色彩濃郁,簡直眼前一亮啊!↓請參閱附圖↓

將UDP800放好入機櫃後,連續以對應4KHDR你的名字&天氣之子作測試,看動漫的畫面更銳利,景深層次都岀來了,好立體啊!期待4KUHD鈴芽之旅快啲岀。↓請參閱附圖↓

之後要試演唱會BD了,先來一隻Dolby Atmos音效很好的Official髭男dism one-man tour 2021-2022 -Editorial-,臨場包圍感好足,樂器位置明確,人聲清晰。相比我之前用PS5播的聲畫效果差十倍都有!(咁跨?🤣🤣)Official髭男dism是誰?一隊近年好Hit的日本四人樂隊,唱好多主題曲的,包括日劇及電影《信用欺詐師JP》,日劇《戀愛可以持續到天長地久》,動漫《東京卍復仇者》,《SPY×FAMILY》等等主題曲。↓請參閱附圖↓

繼續試的是五月天演唱會BD諾亞方舟,買唔到五月天2023演唱會香港站飛,我都可以同步在家開場哦!印象上此碟岀咗接近9年,播出來一點都沒有舊的感覺,全靠UDP800的聲畫升頻能力加持。↓請參閱附圖↓

最後要試衛蘭Janice Vidal Be Still Live 2022,此碟有Dolby Atmos,DTSHD-MA,24/96 PCM 2.0三種聲效。個人覺得其中24bit 96kHz的Stereo最靚聲👍我用UDP800的XLR平衡模擬輸出接駁Audiolab 9000A擴音機,關閉AV擴音機SC-LX89的狀態下播放純兩聲度睇《離家岀走》一段真係正到暈啊~
↓請參閱附圖↓

試開兩聲度順便試隻張敬軒 The Brightest Darkness SACD版,以宇宙盤播SACD黎講,已無任何投訴的地方,聲音穩定度接近純CD Player👍
↓請參閱附圖↓

同場加映:UDP800播MQA-CD以同軸數碼輸出接駁Audiolab 9000A擴音機解碼播放聴SUSAN WONG的Close to Me,成功解碼岀MQA 88.2kHz💪
↓請參閱附圖↓

小總結:
先不計算我最在意的操作速度,MAGNETAR UDP800整體上等同或已超越了上一代機王UDP-LX800,若配合上更好的線材將會有更大的效果提升,潛質很高👍。還擁有大量CD.SACD BD 4K實體碟的我,這UDP800簡直係一部神器啊!
此外我這部UDP800是增強版,有機會之後再同大家分享用後感。

評分

參與人數 8威望 +153 金錢 +151 收起 理由
Ep-71 + 7 + 7 超正, 即時加分比師兄先!
frankpoon + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Tiramisub2046 + 10 + 10 羨慕心心XD
ltkeric + 10 + 10 恭喜Ching!
rocky369 + 10 + 10
sevenyeung + 10 + 10 恭喜Ching!
see海 + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。
:o) + 6 + 4 師兄報告詳盡,真正用家心得!!!!!.

查看全部評分

鑽石玩家

SUSAN WONG的Close to Me, 唔知師兄有冇SACD版, 好有興趣想知道同MQA聲音有什麼分別
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

題外話
碟機最易損耗應該就係碟盤,為左減低個碟盤既損耗,
我就特登將堆食之無咩味,棄之又可惜既DVD/2K碟 RIP出黎放落HDD去睇,
4K碟/CD/SACD就唔會喇,始終呢三類就咁放碟入去係過癮d,
明明係部碟機,下下都RIP出黎咁就唔應該買碟機啦。

銀級玩家

大家請見諒新人🙏啲相未曾upload到已經岀咗post,等我up翻啲相先請等等🙏

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 我頂唔順啦,等唔切喇,快d呀!.

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

真的很印賞新註冊的師兄,有咁詳細的新機分享!尤其介紹一些新產品!😁

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
yuppi + 50 + 50 非常認同呀。

查看全部評分

黃金玩家

我部歌詩德 解碼可以直解MQA,用部UDP800經 coaxial數碼輸出去解碼,係解唔到MQA。反而用Jplay 播file,用USB去解碼係解到MQA。

是不是你部800 更新咗最新firmware

銀級玩家

多謝各位師兄留意支持👍感謝!我見我部Audiolab 9000A寫明支援光纎/同軸數碼輸入的MQA解碼所以一試,對我黎講UDP800播實體SACD更重要😻

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

你好師兄!請問呢部 UDP800 可否經 NAS 直入播 電影 file?
如可以,有冇 AB 比較 play file 同播實體碟分別大唔大?
因為我都想一機兩味……感謝!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cbr600rr + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

銀級玩家

asu2007 發表於 2023-4-23 16:32
你好師兄!請問呢部 UDP800 可否經 NAS 直入播 電影 file?
如可以,有冇 AB 比較 play file 同播實體碟分 ...

你好,UDP800來到之後,近期睇實體碟為主,未曾點用網絡功能,經DLNA取NAS的mkv.ts等等檔案可正常播放,而增強版功能要慢慢玩下先可以分享哦。播碟同播相同內容的檔案分別不大的吧!?從NAS至UDP800傳送檔案途中可能受外來noise影響,所以我覺得播檔案會輕微差好少好少,加上我依家用緊部老爺DV 4KTV更加睇唔岀分別,哈哈

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

唔該曬師兄專業分析,遲啲等你再玩耐啲,再多啲資訊時,期待你嘅專業分享……