設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DuckieSiu@G

[教學] 請教各位可以點令低音去返皇帝位

鉑金玩家

AV newbie

DuckieSiu@G 發表於 2023-8-9 15:57
因為有次無意間睇緊John wick 行過廚房去廁所….. 發現啲低頻勁過係我皇帝位 ...

主角揼地嗰段?

最後嗰鎚,好似兜鎚窩面咁,

我幾乎俾佢揼到想嘔!
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鉑金玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-8-9 15:58
主角揼地嗰段?

最後嗰鎚,好似兜鎚窩面咁,

我唔記得係唔係依一段,但係集集都係好正🫣第四集打木椿,我感受到我將梳化震,但係我知道皇帝位可以再勁啲so sad😂

鉑金玩家

AV newbie

DuckieSiu@G 發表於 2023-8-9 16:08
我唔記得係唔係依一段,但係集集都係好正🫣第四集打木椿,我感受到我將梳化震,但係我知道皇帝位可以再勁 ...

調校問題啫,努力、奮鬥,冇可能唔得嘅!

我乜都唔識、兼亂嚟、都得喇,唔好灰心呀。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Manko + 10 + 10
DuckieSiu@G + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

DuckieSiu@G 發表於 2023-8-9 16:08
我唔記得係唔係依一段,但係集集都係好正🫣第四集打木椿,我感受到我將梳化震,但係我知道皇帝位可以再勁 ...

唏,到我問返 閣下,假設我將來加多隻同一型號嘅 woofer,將兩隻疊高擺,抑或擺而家嗰隻嘅正對面好呢?

牆身距離十一呎,低音主單元向前、加一被動單元向下

借圖: sony.com.hk:
螢幕快照 2023-08-09 下午4.29.15.jpg

鉑金玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-8-9 16:30
唏,到我問返 閣下,假設我將來加多隻同一型號嘅 woofer,將兩隻疊高擺,抑或擺而家嗰隻嘅正對面好呢?

...

之前有師兄講過,打斜對角擺最好,有機會可以互相提升,或者抵銷一啲響頻,如果疊高嘅只會增加量感,有錯請其他師兄補腦

[url=https://amp.svsound.com/blogs/subwoofer-setup-and-tuning/75040195-why-go-dual]https://amp.svsound.com/blogs/subwoofer-setup-and-tuning/75040195-why-go-dual[/url]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

鉑金玩家

DuckieSiu@G 發表於 2023-8-9 17:05
之前有師兄講過,打斜對角擺最好,有機會可以互相提升,或者抵銷一啲響頻,如果疊高嘅只會增加量感,有錯 ...

我曾經都試過疊高,舊有嗰隻六吋Cambridge audio x201,玩雙十
最後舊嗰隻,應該控制唔住,係咁拍邊,令到內傷有達達聲amp用x4700

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

呢隻SVS3000 micro無記錯係雙8寸主動單元,不是一邊被動一邊主動。
放雪櫃果邊,個人唔建議,因為更加遠離牆角。個人估計最好位置應該係右前置後面牆角,然後45度兩邊單元向兩邊牆。因為45度打斜放係要靠牆角位兩邊牆做增壓,原地就咁打斜放係無乜意思。
如果唔可以放牆角,試下將其中一面單元向水泥牆(離牆2~3寸),另一邊就射向自己。
如果想找最佳sub仔位,如果無測量工具既情況下,個做法應該係將超低音放在皇帝位,然後播D重bass既音樂,跟住在地下爬,當爬到一個位係聽到D Bass好重好實淨既位時,果度(理論上)係最佳sub仔位置,呢個做法俗稱叫"低音爬行"。
淨係用80Hz試有機會淨係得80Hz in phase其他out phase,尤其是想要衝擊埋身打心口,可能5,60Hz會緊要D。如果較Phase,可以用REW會比較易D睇到整體頻響,但如果無用,可以用其他師兄推介既歌/戲去用2.1試,會易D搵到適合自己既phase,當然重有crossover 配合。
SVS 3000 micro可以set Polarity(不是Phase),試下0和180比較下。

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
DuckieSiu@G + 10 + 10
MDLP + 80 + 80 全中
Ep-71 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

LeoChin@FB 發表於 2023-8-9 15:38
咁大隻、仲要雙單元,應該好似十八銅人陣咁,揼到成身瘀咖喎!

單元大細和單元數量未必等於越大越多就可以打到周身痛,係要睇設計,如果廠商設計係做深潛型,單元幾大幾多都係低音震褲腳震頭髮。例如SVS PC系列成個郵筒咁,都係玩深潛。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

AV newbie

cakecake 發表於 2023-8-9 17:23
單元大細和單元數量未必等於越大越多就可以打到周身痛,係要睇設計,如果廠商設計係做深潛型,單元幾大幾 ...

多謝賜敎

白鑽玩家

試下放隻sub喺貼近梳化椅SR位置

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 經驗之談

查看全部評分