設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] 今年AV SHOW有點唏噓....冇得買BLU-RAY碟了!!!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2023-8-14 20:55
我依家都仲有買碟的, 就算之後出8K喜歡的都係再買沒有問題的....因為喜歡的電影開始買小見小了!!{:12_731 ...

應該唔會有8K影碟了......

黃金玩家

小瑟 發表於 2023-8-14 20:55
我依家都仲有買碟的, 就算之後出8K喜歡的都係再買沒有問題的....因為喜歡的電影開始買小見小了!!{:12_731 ...

以宜家嘅技術進化分析。。。難!
點解?要瞭解,藍光技術初初係由 菲立士 與 新力 合力研發,再招攬各大主流品牌參與技術推廣,才有今日。
同樣嘅發展史,無論 DVD 或 鐳射影碟 菲立士 都有參一脚。

菲立士 自冧檔之後,唔好話技術研究,連佢地引以爲傲嘅激光讀取系統,也無進一步嘅技術研發,更何況會去到 8K影碟 咧?
當前 100GB嘅影碟 讀取,會因一些硬件與軟件嘅衝突,而影響光碟讀取操作問題。
如果,菲立士幾年前無以串流普化為因推出市場與技術研發,今日可能會喺器材上見到操作穩定性發展,甚至有影碟畫素上發展嘅蹤跡。
可惜宜家要日本廠家單打獨鬥,做研發,難啦。。。除非有個或更多世界大廠參與研發。。。才有效益。

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +14 收起 理由
littlefat69 + 10 + 10 學到嘢
:o) + 6 + 4 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

littlefat69 發表於 2023-8-12 15:29
我就係咁諗, 遲啲8K 又要再買過🥲

8K只會係串流出現

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Ed.YEUNG 發表於 2023-8-15 00:46
點解?要瞭解,藍光技術初初係由 菲立士 與 新力 合力研發,再招攬各大 ...

多謝提供咁有用嘅資訊🙇🏻‍♂️

鉑金玩家

Ed.YEUNG 發表於 2023-8-15 00:46
點解?要瞭解,藍光技術初初係由 菲立士 與 新力 合力研發,再招攬各大 ...

硬件開發係要好大投資,家吓藍光行到UHD,隻碟容量咁大,成100GB數據。未來如果出到12K或再大K數電視都好,沒有最好,只有更好。追係冇意思,SACD玩到高音100Khz,已經超過咗人耳聴覺範圍。但係d人又咪聴係主要聴返普通red book CD。
串流係未來大趨勢,但聲畫品質係受到許多限制,包括壓縮,射頻,網速,器材配套,供應商穩定性,硬件質素..,唯一最大好處係方便。
發燒友絕對唔係要呢D,所以,市場係會兩極發展。

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

percyyip 發表於 2023-8-12 23:11
大會個logo都已經是寫「音響展」了.....

係喎。你唔講都冇留意,唔係視聽展。所以兜咗兩個圈都冇影碟買啦。 真係可惜。   。好彩都有睇jvc8k投影機示範。  

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2023-8-14 20:57
係...你都有留意到...影音展係香港真係要由我地去創造返先得!!!

大王努力。靠你。再搞展覽。

黃金玩家

501xx 發表於 2023-8-15 16:38
硬件開發係要好大投資,家吓藍光行到UHD,隻碟容量咁大,成100GB數據。未來如果出到12K或再大K數電視都好 ...

藍光影碟未大量發行,藍光機未普及之前。。。可記得有些DVD機有HDMI輸出?
好多人或者唔明白,點解當時嘅DVD機會有HDMI輸出?而且當時比較普及嘅係光管電視,最多最高也只能接收 藍紅綠RCA色綫輸入,HDMI根本發揮唔到做用。
夾有HDMI輸出嘅DVD機又貴唔抵嗰個高售價。。。
其實好多人無留意HDMI輸入已經喺唔少等離子(Plasma)電視嘅標準輸入配置,而藍光機係幾年之後開始嘅格式啦!

睇番家庭影院影碟進化史,唔難發現。。。
鐳射影碟 單黃綫/S-VIDEO -》
Line Doubler-》
DVD 單黃綫/S-VIDEO -》
藍紅綠RCA色綫輸出 -》
内部"升頻"處理 720P/1080P HDMI輸出 -》
藍光/HDDVD -》
内部1080P"升頻"處理 4K HDMI輸出 -》
4K 碟 -》
8K電視内部 2K高清/4K超高清 "升頻"處理 8K呈現。。。

畫素進化都係由畫質處理器開始,一步一步至宜家嘅8K。

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Ed.YEUNG 發表於 2023-8-16 01:22
藍光影碟未大量發行,藍光機未普及之前。。。可記得有些DVD機有HDMI輸出?
好多人或者唔明白,點解當時嘅 ...

真係仲好記得嗰時用色差線已經好靚

銀級玩家

有時行過碟鋪都仲有人幾隻幾咁買 DVD。
如果啲碟平應該仲有人願意買,串流唔係人人用,又會落架的。

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 非常認同呀。支持實體碟!

查看全部評分