設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 我又入咗BENQ W4000i

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
2019年,小弟由Sony HW50ES轉Optma UHD51。當時仲係想換翻Sony,不過當時無中價選擇,平平地用住部Optma過渡4K先... 點知用過後,發覺部UHD51已經好過部HW50ES十萬9千里... 有4K,又夠光,HDR都有感。一用,就差不多5年了。
呢幾年都係想換機,對日本機情意結已失 (其實都無乜日本機出), 一心等DMD 0.66落價,上埋Laser,但係等咗幾年都係無乜新嘢出... 今年終於等到W4000i - 雖然唔係Laser, 但個spec 都好光,問完價後即時決定去馬。  

作為前UHD51用家,簡單講吓對W4000i感受
- UHD51去W4000升級係有感,光度,色彩,解像度有明顯提升
- 一開始我堅持用filmmaker mode, 顏色非常好,好有電影感,但光度有影響,大約同UHD51差不多光吧?當刻雖然感覺係靚咗,但升級感覺不強烈...
- 之後用番Cinema mode (SDR)同 HDR10 mode,光度大提升,畫面有力,解像度提升都變得明顯。我諗我之後都係有需要時才用filmmaker mode...
- 跟機有Android TV都方便... 不過我部Amp個ARC HDMI要比電視機用,依家投影機d聲不能用HDMI ARC返去amp...有冇amp係同時support 2個HDMI output都有ARC?

希望分享少少感受比大家參考

評分

參與人數 8威望 +295 金錢 +296 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10
EzraMiller + 3 + 3 恭喜Ching!
diyman + 50 + 50 恭喜Ching!
matt88p + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
AskaLung@FB + 50 + 50 恭喜Ching!
Ep-71 + 2 + 3 恭喜Ching!
frankpoon + 50 + 50 恭喜Ching!
pinkspider + 80 + 80

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我都用過Sony HW30ES, Sony低階投影機係唔得. 之後換Optoma UHD65, 感覺同你差唔多. 正!
想問師兄W4000i的黑位如何? 同UHD51比.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

又多一位ching一齊用,真係開心,一齊研究吓,我自己就用使用者模式,最光最有力,如果你想黑位好用smart eco,黑位冇咁灰,其實開咗廣色域係靚啲不過光度始終降低咗好多,通常都唔開,filmmaker mode我好少用,同埋總之入咗w4000i平靚正啦🤣
不過你講開嗰隻Android TV手指,你諗住用去行earc,但係佢隻手指係唔support atmos,所以而家我都冇用

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanstar + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

我都用過Sony HW30ES,當時係为左3D,雖是入門但我接受,尤其玩過三洋,樂声之後,起碼機身大似樣,進入4K年代,本打算入Sony二代入門4K260,點知带埋太座去睇機,佢話360靚,係有明顯升级感,但5皮幾要食樹皮度日,宜家都玩左5年了,下一部换機相信係真8K鐳射時代,友人替我訂左新膽,仲可以玩多幾年,或者到時入部Jvc 8K,睇下幾$埋單

鑽石玩家

我都係用自訂模式,雖然Filmmaker模式比較有電影感,但係我覺得播放4K訊源時,會將色彩溝淡咗,呢個係我嘅感覺!
反而用返自訂模式,會將佢呢部機嘅優點(夠光)色彩豐富發揮得好啲!
至於黑位方面,其實係收貨嘅,始終一分錢一分貨,唔可以同一啲幾萬蚊嘅投影機比較,而起,色彩方面,我覺得追近咗大芯片機嘅差距!
對於一啲家中投影距離有限制嘅,呢一部都算係抵玩!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
alanstar + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
AskaLung@FB + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

上完Post76..不知不覺中左毒

鑽石玩家

呢部投影機CP爆燈, 如果黑位再靚啲就真係無敵.......

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

frankpoon 發表於 2023-8-30 13:41
我都用過Sony HW30ES, Sony低階投影機係唔得. 之後換Optoma UHD65, 感覺同你差唔多. 正!
想問師兄W4000i的 ...

當年SANYO PLV-Z2000換HW50ES, 一開始覺得好好了。不過LCD同SXRD機,睇幾年就會差很多,換膽都幫唔到幾多,反而DLP機就無呢個問題。
我用淺灰幕,UHD51 d 黑位我都覺得OK,依家W4000i啲黑位我覺得OK,對比高,唔覺灰。

鑽石玩家

我都入左w4000i!四個字型容超燃正呀😂
Amp : P 704 Player :P LX500
F : Jbl pro3677x3
S : JBL Studio 530 H : Jbl 251L x 4
Projector:benq w4000i
Screen:XY 98寸透聱弧型編織梗幕
Sub: svs3000 Power M:ATI543 大地震c7

黑鑽玩家

frankpoon 發表於 2023-8-30 13:41
想問師兄W4000i的 ...

我都想知黑位同uhd51 比會好幾多。我自己用緊uhd51, d 黑位係我最唔滿意既部份,好多時都一撻撻。幾年前買係因為將貨就價,幾年之後技術進步咗好多啦,希望有進步。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

thesun 發表於 2023-8-31 13:31
我都想知黑位同uhd51 比會好幾多。我自己用緊uhd51, d 黑位係我最唔滿意既部份,好多時都一撻撻。幾年前 ...

甘除咗投影機, 仲要好多週邊配合,如player 播放器,HDMI線,幕布, 屋企環境....
我用緊UHD65, 只係對黑位有小小唔滿意